iStock
LIFE

6 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο

Δε χρειάζεται να δουλεύεις πιο πολύ, ούτε να ξυπνάς νωρίτερα για να προλαβαίνεις να κάνεις όλα όσα θέλεις μέσα στη μέρα σου.

Σίγουρα, έχεις έστω έναν άνθρωπο στο φιλικό ή οικογενειακό σου περιβάλλον, που θαυμάζεις για το πώς στο καλό τα προλαβαίνει όλα. Να δουλεύει, να γυμνάζεται, να φέρνει βόλτα το σπίτι και να έχει ελεύθερο χρόνο για να δει μία ταινία το βράδυ ή να πιει ένα ποτό. Λες και η δική του ημέρα διαρκεί περισσότερο από ένα 24ωρο. 

Τι κάνει αυτός/ή που μάλλον δεν κάνεις εσύ; Σίγουρα, έχει πρόγραμμα και είναι συνεπής. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για να καταφέρνεις να κάνεις πιο πολλά πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Δε χρειάζεται να εργάζεσαι πιο πολύ, ούτε να ξυπνάς νωρίτερα. Το κλειδί είναι η βελτιστοποίηση του χρόνου, ώστε να αξιοποιείς στο έπακρο κάθε ώρα εργασίας. Το να δουλεύεις πιο έξυπνα και μεθοδικά και να είσαι πιο αποτελεσματικός, υιοθετώντας συνήθειες που στοχεύουν σε αυτό ακριβώς.

Σχεδίασε την επόμενη ημέρα από το προηγούμενο βράδυ

Είναι μέρες που ξυπνάς με τρομερή ενέργεια και διαύγεια και άλλες, τις περισσότερες δηλαδή, που νιώθεις τέτοια κούραση που δεν ξέρεις πώς θα καταφέρεις να βγάλεις την ημέρα. Που δεν ξέρεις πώς να ιεραρχήσεις τις δουλειές σου και σπαταλάς χρόνο και ενέργεια για να κάνεις τον προγραμματισμό της ημέρας. Κάτι που θα μπορούσες βέβαια να είχες κάνει από το προηγούμενο βράδυ.

Φαντάζει απλό, αλλά είναι δύσκολο στην πράξη γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις το βράδυ όταν γυρίζεις κουρασμένος στο σπίτι είναι να σχεδιάσεις την επόμενη μέρα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που δρουν με πρόγραμμα στη ζωή τους, τείνουν να είναι πολύ πιο παραγωγικοί από εκείνους που δεν το κάνουν και λιγότερο αναποφάσιστοι.

Φτάσε πρώτος στο γραφείο

Φτάνοντας στη δουλειά 10 με 15 λεπτά πριν το ωράριό σου, έχεις χρόνο να σχεδιάσεις την ημέρα σου όταν ακόμα τα γραφεία είναι άδεια και επικρατεί ησυχία. Ακόμα και αν δεν κάτσεις στο γραφείο για να πιάσεις κατευθείαν δουλειά, έχεις την πολυτέλεια να μη βιαστείς. Να χαλαρώσεις, να πιεις τον καφέ σου, να πάρεις τον χρόνο σου, να κάνεις ένα πλάνο για τη δύσκολη μέρα που έχεις μπροστά σου και να καθορίσεις deadlines για κάθε εργασία που έχεις να κάνεις.

Απόφυγε την ακαταστασία

Η ακαταστασία προκαλεί περισπασμούς και οι περισπασμοί έλλειψη συγκέντρωσης και χάσιμο χρόνου. Για να μη μετατραπεί λοιπόν η ακαταστασία του χώρου όπου δουλεύεις σε ακαταστασία των σκέψεων και σε μείωση της προσοχής και της παραγωγικότητάς σου, πρέπει να διατηρείς το γραφείο σου σε τάξη, καθαρό και τακτοποιημένο.

Παρομοίως και το σπίτι σου, ώστε να εξοικονομείς χρόνο για να ασχοληθείς με κάτι που σε ευχαριστεί και σου φτιάχνει τη διάθεση.

Βγες offline 

Περισπασμούς όμως δεν προκαλεί μόνο η ακαταστασία του γραφείου, αλλά και το κινητό, τα sms, τα notifications από τους λογαριασμούς στα social media, οι κλήσεις, ακόμα και τα emails από τον προσωπικό σου λογαριασμό. Η καλύτερη λύση για να παραμείνεις συγκεντρωμένος είναι να κλείσεις το tab με το Facebook, να βάλεις το κινητό στο αθόρυβο και σε μία θέση που δεν είναι στο οπτικό σου πεδίο και γενικότερα να βγεις offline ώστε να σταματήσεις έστω και μηχανικά να σκρολάρεις στο feed του Instagram ενώ η δουλειά τρέχει. 

Εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις

Ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να είναι εύκολο να εμπλακείς στις ανησυχίες και στα προβλήματα άλλων συναδέλφων. Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις και να σταματήσεις να σπαταλάς ενέργεια και χρόνο σε πράγματα που δεν είναι δική σου δουλειά

Πάρε ανάσες

Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση μεγάλης πίεσης και κρίσιμων αποφάσεων, μην πιέζεις κι άλλο τον εαυτό σου να βιαστεί να ανταποκριθεί εκείνη τη στιγμή. Πάρε μία ανάσα, κάνε μία παύση, αποστασιοποιήσου για λίγο, περπάτησε, μίλησε στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να βγεις να μπεις ξανά στην κατάσταση με πιο καθαρό μυαλό.

Γυμνάσου

Μία άλλη μορφή ανάσας είναι η γυμναστική, η οποία όπως έχει αποδειχθεί είναι απαραίτητη για την επίτευξη «επιπέδων υψηλών επιδόσεων σε διανοητικά απαιτητικές εργασίες». Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που γυμνάζονται είναι πιο ενεργητικοί και δραστήριοι, μπορούν και κινούνται μέσα στην ημέρα τους με πιο γρήγορους ρυθμούς.