LIFE

6 tips για ισορροπήσεις ζωή και δουλειά στο σπίτι

Οι παγίδες της καραντίνας και πώς να τις αποφύγεις.

Καλώς ή κακώς το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν αρκετές νέες λέξεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ο κορονοϊός έφερε μαζί του όρους όπως η «καραντίνα» και η «τηλεργασία», οι οποίοι πριν από περίπου ένα χρόνο δεν μας απασχολούσαν καθόλου.

Όπως είναι απολύτως λογικό αυτή η κατάσταση που βιώνουμε, έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωή μας. Από την εργασία μας, μέχρι τις προσωπικές μας σχέσεις. Οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αδυναμία να συναντήσουμε από κοντά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον, μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην ψυχική μας ισορροπία.

Μπορεί το κοινωνικό κομμάτι της ζωής να μπήκε σε παύση, ωστόσο μέσα σε όλα αυτά οι υποχρεώσεις συνεχίζονται. Πώς μπορείς, λοιπόν, να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στη ζωή και τη δουλειά σου, προκειμένου να μην αφήσεις την κατάσταση να ξεφύγει αυτές τις ημέρες; Η αλήθεια είναι πως η καραντίνα κρύβει πολλές παγίδες. Βάλε, λοιπόν, λίγο νερό να βράζει στον βραστήρα, ετοίμασε ένα τσάι Lipton, χαλάρωσε και σημείωσε μερικά tips σχετικά με το πώς θα αποφύγεις τις παγίδες της καραντίνας.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Όλα ξεκινούν από αυτό. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντέξεις την τηλεργασία και παράλληλα να είσαι και αποδοτικός είναι να μπεις σε ένα πρόγραμμα. Είναι πολύ καλό να ξέρεις τι ακριβώς θα κάνεις και για πόσες ώρες μέσα στην ημέρα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν πηγαίνεις στο γραφείο σου. Βάλε το ρολόι σου την ίδια ώρα κάθε πρωί, ρύθμισε τις δουλειές σου, κάνε διαλείμματα όποτε μπορείς. Αν μπεις σε μια ρουτίνα, όλα γίνονται καλύτερα και οι μέρες περνούν χωρίς να το καταλάβεις.

Η σημασία της επικοινωνίας

Σύμφωνα με την έρευνα του State of Remote Work του 2018, φάνηκε πως ο μεγαλύτερος φόβος των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι είναι πως απομονώνονται και νιώθουν μοναξιά. Αλήθεια, πόσο συχνά συμπεριλαμβάνεις στο πρόγραμμα της ημέρας, την επικοινωνία με έναν συνάδελφο ή ένα φίλο; Αυτό αναρωτιέται και το Lipton με την πρωτοβουλία του #ProjectUnlonely, μέσα από την οποία προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για το φαινόμενο της μοναξιάς, αλλά και να προτείνει τρόπους ώστε να κάνουμε την επαφή μας με άλλα άτομα (έστω διαδικτυακά) πιο ουσιαστική. Προσπάθησε, λοιπόν, μέσα στην ημέρα σου να βρεις χρόνο, προκειμένου να συνομιλήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα μέσω τηλεφώνου, chat ή video κλήσης. Να είσαι σίγουρος πως θα σε γεμίσει με θετική ενέργεια και θα σε κάνει πιο παραγωγικό.

Unsplash

Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας

Ένας καλός τρόπος για να διαχωρίσεις τη δουλειά από την προσωπική σου ζωή στο σπίτι είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο εργασίας, στον οποίο να πηγαίνεις μόνο όταν χρειάζεται να δουλέψεις. Η ιδανική συνθήκη είναι να υπάρχει ένα έξτρα δωμάτιο στο σπίτι, στο οποίο να εγκαταστήσεις το γραφείο και το laptop σου και να μην εργάζεσαι από το σαλόνι. Εάν δεν έχεις έναν τέτοιο χώρο, προσπάθησε να φτιάξεις μία ημι-ιδιωτική περιοχή, στην οποία να μη σε ενοχλεί κάποιος.

Βγες για περπάτημα

Όχι δεν είναι κακό, ούτε απαγορεύεται να βγεις για λίγο από το σπίτι σου. Ίσα ίσα που επιβάλλεται αν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπορείς να φορέσεις μια φόρμα και το φούτερ σου, να στείλεις τον αριθμό 6 στο 13033 και να κάνεις μερικές βόλτες στα γύρω τετράγωνα. Φόρα τα ακουστικά σου, αθλήσου και απέβαλε κάθε αρνητική σκέψη από το μυαλό σου. Ακόμη και 15 λεπτά να το κάνεις αυτό κάθε μέρα, είναι δεδομένο πως θα σε αποφορτίσει και θα σε χαλαρώσει.

Η «λύτρωση» της δημιουργικής απασχόλησης

Η καραντίνα εκτός από όλα τα αρνητικά που έχει φέρει στη ζωή μας, μάς έδωσε και χρόνο να σκεφτούμε τι πραγματικά μας αρέσει. Να εστιάσουμε στα θέλω μας και προσέξουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Μια καλή πρακτική είναι να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι, όπως το διάβασμα βιβλίων, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, κάποιο online σεμινάριο, η μαγειρική ή ο,τιδήποτε σου αρέσει και τόσο καιρό δεν είχες ελεύθερο χρόνο να ασχοληθείς.

Unsplash

Η δουλειά πρέπει να τελειώνει

Το να εργάζεσαι από το σπίτι είναι από μόνο του παγίδα, όπως είπαμε. Μπορεί να δουλεύεις για ατελείωτες ώρες, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία και να θέσεις τα όρια σου. Η δουλειά θα πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή και να κάνεις κι άλλα πράγματα που σε ευχαριστούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το σέβεσαι. Αφού τελειώσεις και κλείσεις τον υπολογιστή, είναι ώρα να χαλαρώσεις. Να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα άτομα της οικογένειάς σου, να στείλεις εκείνο το μήνυμα στο φίλο σου που έχεις καιρό να τα πείτε ή να φτιάξεις εκείνη τη συνταγή της μητέρας σου που κάθε φορά αποφεύγεις.

Μια απόφαση σε χωρίζει από το να αποβάλεις τον συναισθηματικό πόνο της μοναξιάς και της μελαγχολίας αυτών των ημερών και να εστιάσεις σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία αυτές της ημέρες. Αυτό ακριβώς σε καλεί να κάνεις και η νέα πρωτοβουλία του Lipton #ProjectUnlonely, την οποία είχαμε τελικά ανάγκη περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε.