© Lucas Jackson / AP
ΥΓΕΙΑ

6 tips για να καταπολεμήσεις την κακοσμία του στόματος

Κι όμως, το να βουρτσίζεις πρωί και βράδυ τα δόντια σου δεν είναι αρκετό.

Το έχουμε κάνει όλοι και όχι μία, αλλά πολλές φορές. Να βάζουμε την παλάμη μπροστά από το στόμα και να εκπνέουμε δυνατά για να καταλάβουμε αν μυρίζει άσχημα η αναπνοή μας.

Η κακοσμία του στόματος είναι από αυτές τις αμήχανες, άβολες καταστάσεις που κανείς δε θα ήθελε να του συμβεί στις προσωπικές ή επαγγελματικές του συναντήσεις. Κι όμως, πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που είναι γεγονός ότι σχεδόν πάντα προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα. Η πιο συνήθης αιτία δηλαδή είναι η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της κακοσμίας αν και ξεκινά από τη σωστή στοματική υγιεινή, δεν εξαντλείται στο να βουρτσίζεις πρωί και βράδυ τα δόντια σου. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να διατηρείς την αναπνοή σου δροσερή και ευχάριστη.

Βούρτσιζε και τη γλώσσα

Υπολείμματα τροφών που προκαλούν επικίνδυνα βακτήρια και κακοσμία δε συσσωρεύονται μόνο στα δόντια, αλλά και στη γλώσσα. Γι’ αυτό, ένα πέρασμα με την οδοντόβουρτσα επιβάλλεται σε κάθε βούρτσισμα. 

Μην αμελείς τη χρήση του οδοντικού νήματος και του στοματικού διαλύματος

Η σωστή στοματική υγιεινή δεν αρχίζει και τελειώνει με το βούρτσισμα των δοντιών και αυτό είναι κάτι που σίγουρα σου έχει τονίσει ο οδοντίατρος. Η οδοντόβουρτσα ενώ καθαρίζει ικανοποιητικά τις επιφάνειες των δοντιών (και της γλώσσας, όπως προαναφέραμε), δεν εισχωρεί στα μεταξύ τους διαστήματα, εκεί δηλαδή που αναπτύσσεται η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, τα σοβαρά νοσήματα δηλαδή των ούλων, που προκαλούν επίσης κακοσμία και θα σου μιλήσουμε για αυτά παρακάτω.

Προκειμένου να απομακρύνεις πλήρως τα βακτήρια, πρέπει να κάνεις νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι μετά από κάθε πλύσιμο των δοντιών και να ολοκληρώνεις με το στοματικό διάλυμα. 

Απόφυγε διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο στεγνώνει το στόμα με αποτέλεσμα η δυσοσμία να επιστρέφει ακόμα πιο έντονη μετά από μερικά λεπτά και προτίμησε εκείνα έχουν αντιβακτηριακά συστατικά όπως το CPC (χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο).

Σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει ασθένεια των ούλων ή των δοντιών

Ουλίτιδα, τερηδόνα, περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή και τα νοσήματα των ούλων συνήθως προκαλούνται από τη συσσώρευση πλάκας στη στοματική κοιλότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος. 

Γενικά, κάνε έναν προγραμματισμό ώστε να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο μία με δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό για να διατηρείς τη στοματική σου υγιεινή σε καλή κατάσταση.

Πρόσεχε τι τρως και τι πίνεις

Unsplash

Φυσικά, και υπάρχουν τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα της κακοσμίας. Όπως είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα πικάντικα φαγητά, αλλά και το αλκοόλ, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι τομάτες και τα εσπεριδοειδή. Τρόφιμα και ροφήματα δηλαδή που έχουν συνδεθεί με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (όταν η τροφή ανηφορίζει από το στομάχι στον οισοφάγο), το ρέψιμο, την καούρα και το αίσθημα της αναγούλας.

Περιόρισε το άγχος, κόψε το κάπνισμα

Δύο κακές συνήθειες, που κάνουν το στόμα να στεγνώνει, προκαλούν δηλαδή ξηροστομία (το κάπνισμα επίσης και υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου). Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνει το όξινο των τροφών και την προστατεύει από τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ξυπνάς το πρωί η αναπνοή σου μυρίζει άσχημα: όσο κοιμάσαι η παραγωγή σάλιου μειώνεται. 

Πίνε άφθονο νερό

Unsplash

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης της ξηροστομίας και να διατηρήσεις την παραγωγή του σάλιου σε φυσιολογικά επίπεδα; Να πίνεις πολύ νερό μέσα στην ημέρα.