Peter Macdiarmid/Getty Images
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7 επιστημονικές ιδέες που θα πάνε την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο μπροστά

Η ψυχανάλυση ως VR game, η κλωνοποίηση κατοικίδιων και οι ιοί στην υπηρεσία του ανθρώπου έρχονται με βήμα ταχύ μέσα στο 2021.

H επίστημη εντός του 2020 έκανε ένα εξωπραγματικής ταχύτητας αγώνα δρόμου για να ανακαλύψει και να παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού. Καθώς η ανθρωπότητα δίνει τον τελικό αγώνα κόντρα στην πανδημία, η επιστήμη συνεχίζει να θέτει ερωτήματα για κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής, αναζητώντας απαντήσεις. Με στοιχεία από το βρετανικό Science Focus, παρουσιάζουμε επτά επιστημονικές ιδέες που θα χαρίσουν ποιοτικά ευρήματα στην ανθρωπότητα και θα αυξήσουν τη γνώση του κόσμου προς όφελος όλων μας, εντός του 2021.

Έρχονται οι βακτηριοφάγοι

Πριν από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, η ιατρική κοινότητα είχε επικεντρωθεί σε έναν εξίσου σκληρό αντίπαλο: Τα βακτήρια που ήταν τόσο δυνατά, που μπορούσαν να προσπεράσουν την «ασπίδα» κάθε αντιβιοτικού και να προκαλέσουν χάος στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Οι βακτηριακές μολύνσεις αποτελούν σημείο των καιρών, με τη σύγχρονη γεωργία να βασίζεται σε σημείο υπερβολής πλέον, σε ισχυρά αντιβιοτικά και άλλα τοξικά φάρμακα. Η ανάγκη για την εύρεση εναλλακτικών θεραπειών για τις ισχυρές βακτηριακές μολύνσεις αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Οι βακτηριοφάγοι, οι ιοί που τρέφονται με βακτήρια, δείχνουν ως το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την εξουδετέρωσή τους. Αυτοί οι ιοί κολλάνε πάνω στα κύτταρα των βακτηρίων, απομονώνουν το DNA τους και στη συνέχεια το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για να αναπαραχθούν. Είναι αρκετά πιθανό να δούμε φέτος αποτελέσματα ιατρικών ερευνών, για το ενδεχόμενο ασφαλούς χορήγησης ιών σε ανθρώπους, με σκοπό την εξουδετέρωση μολυσματικών βακτηρίων.

Οι δορυφόροι – μινιατούρες

Οι CubeSats είναι το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της αστρονομίας έχουν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια να αντιμετωπίζουν τις διαστημικές αποστολές σαν κινηματογραφικές περιπέτειες που θυμίζουν το Armageddon και προτιμούν την πρακτικότητα και το μειωμένο κόστος των μίνι οχημάτων. Η πρακτικότητα προκύπτει από το γεγονός πως με ένα όχημα CubeSat πάνω σε έναν αστεροειδή, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν από τα γραφεία τους την υφή, τη χημική σύσταση και κάθε άλλο στοιχείο, από το γραφείο τους. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να στείλουν τον Bruce Willis να ανατινάξει τον αστεροειδή. Με την ίδια λογική, χιλιάδες σκάφη – μινιατούρες μπορούν να σταλούν στο διάστημα για να εξετάσουν την ακτινοβολία που διαχέεται στο διάστημα, στέλνοντας με ασφάλεια δεδομένα στη γη, χωρίς κάποιος αστροναύτης να κινδυνέψει με τη ζωή του.

Η αναδόμηση της άγριας φύσης

Η Βρετανία δεν ανήκει πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ήδη έτοιμη για σαρωτικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική της. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το budget των 3 δισεκατομμυρίων λιρών που διαθέτει κάθε χρόνο προς το αγροτικό δυναμικό της, θα διανεμηθεί χωρίς επιρροές από τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Ήδη Βρετανοί βιολόγοι ζητούν επιτακτικά, να δοθεί μέρος αυτού του ποσού σε εργασίες για την ολική επαναφορά των αναξιοποίητων γαιών από τους αγρότες, στο πλήρες φυσικό τους περιβάλλον. Με την προσεκτική αναδόμηση της άγριας φύσης, είναι πιθανό να δημιουργηθούν οικοσυστήματα που συγκρατούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μειώνουν την ήδη βεβαρημένη κλιματολογική εικόνα του πλανήτη. Ήδη σε γνωστές λίμνες της Ουαλίας εμφανίστηκαν ξανά μετά από πολλά χρόνια δενδροκούναβα και κάστορες. Το δίλημμα της προστασίας της υπάρχουσας άγριας φύσης κόντρα στην αναδόμηση της κατεργασμένης από τον άνθρωπο, θα μας απασχολήσει γι’ αρκετό καιρό ακόμη.

Παλαιοπρωτεωνική

Πρόκειται για τη μελέτη των αρχαίων πρωτεϊνών, που βρίσκονται σε αφθονία στα απολιθώματα και διασπώνται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το DNA. Η μελέτη των πρωτεϊνών μπορεί να παρέχει στοιχεία για τη ζωή στον πλανήτη γη, ακόμα και πριν από 3,4 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το αρχαιότερο DNA μπορεί να μας δώσει αντίστοιχη εικόνα ζωής μόλις 800.000 ετών.

Κλωνοποίηση, το νέο mainstream

H Dolly το πρόβατο, πριν από 25 χρόνια, ήταν μια φαινομενικά ανέμελη εικόνα ενός ηθικά αμφιλεγόμενου ζητήματος επιστημονικής καινοτομίας. Σήμερα η κλωνοποίηση ενός ζώου είναι εφικτή, έναντι ενός μεγάλου οικονομικού αντιτίμου και η Barbra Streisand ήταν η πρώτη που το τόλμησε, τριπλασιάζοντας το γλυκό κουταβάκι της, τη Samantha. Η τάση αυτή φαίνεται βέβαιο πως θα στραφεί προς τα σκυλιά εργασίας, όπως αυτά που έχουν εκπαιδευτεί να ανιχνεύουν όπλα ή ακόμα και ιούς.

Το VR στην υπηρεσία της ψυχανάλυσης

Η αγοραφοβία, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού περικύκλωσαν το σύγχρονο άνθρωπο κατά το 2020 και όσο η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, κάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί του και στραγγίζουν τη διάθεση του για ποιοτική κοινωνική ζωή. Το 2021, η ψυχολογία θα πειραματιστεί ακόμα περισσότερο με τα εργαλεία του Virtual Reality, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να αναλύσουν ακόμα καλύτερα συμπτώματα όπως τα παραπάνω, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, ασφαλές προς τον χρήστη. Ακόμα και πιο απλά συμπτώματα όπως η υψοφοβία, θα μπορούν να αναλυθούν και να θεραπευτούν, τοποθετώντας τον ασθενή στην κορυφή ενός κτιρίου, ή σε ένα οποιοδήποτε άλλο σχετικό σενάριο.

Η κατανόηση του σύμπαντος

Η επιστήμη επιδιώκει να ανακαλύψει το πώς και πότε ακριβώς γεννήθηκε το σύμπαν στο οποίο υπάρχουμε σήμερα, επιδιώκοντας όχι μόνο την ανάλυση της ύλης που βρίσκεται εντός του γαλαξία, αλλά και την αποκρυπτογράφηση των μαύρων τρυπών και της σκοτεινής ύλης, της άγνωστης μάζας του σύμπαντος, που κρύβει μυστικά που ενδεχομένως αλλάξουν για πάντα την κοσμοθεωρία του ανθρώπινου γένους.