SCIENCE

7 υποθέσεις των X-Files που όντως υπάρχουν εκεί έξω

Η τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στον πραγματικό τρόμο, για να τον απογειώσει μέσα από την μικρή οθόνη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1993, μια νέα υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ, με κύριο αντικείμενο της, τη διαλεύκανση ανεξήγητων υποθέσεων, ξεκίνησε τις εργασίες της. Λεγόταν ‘Χ-Files’.

Οι ειδικοί πράκτορες Fox Mulder και Dana Scully έγιναν οι πρώτοι που κλήθηκαν να την επανδρώσουν. Οι υποθέσεις που κλήθηκαν να επιλύσουν, μπορεί να θυμίζουν μυθοπλασία σε πολλούς από εμάς, αλλά στην πραγματικότητα, αρκετές εξ’ αυτών, ήταν εμπνευσμένες από την πραγματική ζωή. Ας τις δούμε μια προς μια

‘Space’

Η υπόθεση: Αστροναύτης γυρίζει από αποστολή στο διάστημα. Έχει κάποια αδιαθεσία, θέλει να ξαπλώσει. Εικόνες από την αποστολή εμφανίζονται στο μυαλό του και τον στοιχειώνουν, εικόνες ανεξήγητες τον φτάνουν στην παράνοια. Φαίνεται πως το σώμα του έχει στοιχειώσει από κάτι που μοιάζει με εξωγήινο πνεύμα. Τι συμβαίνει;

‘Παρειδωλία προσώπου’

Η πραγματικότητα: Η σειρά εξερεύνησε την ‘παρειδωλία’, μια ψυχική διαταραχή που αφορά τις καταστάσεις όπου ο πάσχοντας αναγνωρίζει αντικείμενα και πρόσωπα σε άσχετα αντικείμενα. Η περιοχή της Κυδωνίας στον πλανήτη Άρη όπου φέρεται να έχει αποκαλυφθεί τμήμα έκτασης που παρέπεμπε σε πρόσωπο, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση του σκάφους Mars Observer, ήταν η έμπνευση για το επεισόδιο.

‘Duane Barry’

Η υπόθεση: Εδώ έχουμε ένα θρυλικό επεισόδιο της σειράς, με κεντρικό χαρακτήρα τον creepy Duane Barry, ο οποίος ακροβατεί στα όρια της παράνοιας. Στην πορεία, όλα τα σημάδια δείχνουν πως έχει υπάρξει θύμα απαγωγής εξωγήινων. Στο τέλος της πορείας αυτού του ταξιδιού στη σχιζοφρένεια, αποκαλύπτεται πώς είχε υπάρξει θύμα πυροβολισμού στο νωτιαίο λοβό.

Η πραγματικότητα: Η υπόθεση έχει δανειστεί στοιχεία από την ιστορία του Phineas Cage, που κατάφερε να επιζήσει, έχοντας δεχτεί ένα τεράστιο, αποκολλημένο κομμάτι σιδηροδρομικής γραμμής. Στη συνέχεια, η προσωπικότητα του εξελίχθηκε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Έγινε κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος.

‘Irresistible’

Η υπόθεση: Αυτό ήταν το επεισόδιο του Donnie Pfaster, ενός shape-shifter-δολοφόνου που έπαθε γνήσια εμμονή με την Gillian Anderson, ενός serial killer με νεκροφιλικές εμμονές, όπως είχε γραφτεί στο αρχικό σενάριο.

Η πραγματικότητα: Ο χαρακτήρας έχει αναφορές στον serial killer Jeffrey Dahmer και στις διηγήσεις των εμπειριών που έζησαν οι όμηροι του, ανάμεσα τους και ακραίες κυκλοθυμικές συμπεριφορές, πραγματικά shape-shifting ψυχολογίας, που μεταφράστηκαν σε κυριολεκτικούς ‘άλλους εαυτούς’ στο επεισόδιο των ‘Χ-Files’.

‘Home’

Η υπόθεση: To πιο τρομακτικό ίσως επεισόδιο της σειράς, με μια οικογένεια ανθρωπόμορφων τεράτων, που ζει σε πλήρη αποσύνθεση, σε μια μικρή πόλη της Pennsylvania.

Η πραγματικότητα: Αν και η ιστορία είναι φανταστική, οι χαρακτήρες έχουν βασιστεί στην οικογένεια Ward και συγκεκριμένα στα δυο αδέλφια Ward και στο επεισόδιο της δολοφονίας του τρίτου, μεγαλύτερου αδελφού τους. Ζούσαν αγράμματοι και σε ακραία φτώχεια και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για το έγκλημα, έχοντας υπογράψει έγγραφο που κατοχύρωνε την ενοχή τους, χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος επρόκειτο.

‘Nisei/731’

Η πλήρης ταύτιση μυθοπλασίας/πραγματικότητας: Εδώ πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο τηλεοπτικό φόρο τιμής στην Μονάδα 731 του Αυτοκρατορικού Στρατού της Ιαπωνίας, για την οποία κατά τα μέσα της δεκαετίας του `90 διέρρευσαν δεκάδες ιστορίες περί πειραματικών ασκήσεων με όπλα βιολογικού πολέμου, πάνω σε ανθρώπους, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιατρικά βασανιστήρια, βιασμοί, εξαναγκασμένες εγκυμοσύνες και αμβλώσεις φαίνεται να έχουν γραφτεί στις πιο σκοτεινές σελίδες της ψυχροπολεμικής μυθολογίας. Η βίβλος αυτών των αποτρόπαιων πειραματισμών του Ιαπωνικού στρατού θρυλείται πως έγινε η βάση για την ανάπτυξη των αμερικάνικων όπλων βιολογικού πολέμου.

‘Oubliette’

Η υπόθεση: Δυο απαγωγές και δυο δολοφονίες δυο αδελφών σε διαφορετικό χρόνο. Ότι συνέβη πέντε χρόνια πριν στην Amy, συμβαίνει και σήμερα στη Lucy. Εδώ ο χρόνος γίνεται σύμμαχος σε ένα μαρτύριο που βιώνεται ταυτόσημα από διαφορετικούς  ανθρώπους σε διαφορετικό χρόνο.

Η πραγματικότητα: Η έμπνευση για την υπόθεση βασίστηκε στο περιστατικό της απαγωγής της 13χρονης Polly Klaas ύστερα από πιτζάμα πάρτι, η οποία εξελίχθηκε σε δολοφονία.

‘Folie A Deux’

Η υπόθεση: Το επεισόδιο μας σύστηνε έναν ψυχοπαθή ονόματι Lambert, οποίος ισχυριζόταν πως ο Pincus, ένα ανθρώπινο πρόσωπο, στην πραγματικότητα κρύβει μέσα του ένα τέρας (με αστεία 90s γραφικά)με σώμα που θυμίζει γιγαντιαίο έντομο, έτοιμο να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους της εταιρείας VinylRight.

Η πραγματικότητα: Ο τίτλος  του επεισοδίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘Μια παραίσθηση που μοιράζεται στα δυο’ και η ψυχιατρική επιστήμη την ορίζει και ως ‘δυαδική τρέλα’. Μπορεί να μην αναφέρεται ευθέως σε γιγαντιαία σκαθάρια όπως το σχετικό επεισόδιο των ‘X-Files’, αλλά η ‘Folie a Deux’ είναι μια πραγματική, ακραία ψυχολογική διαταραχή, η οποία συναντάται σε άτομα που υποφέρουν από έντονο stress και ζουν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.

Με αφορμή τη νέα live-action ‘Mulan’, μία ταινία του στούντιο-κολοσσού που κατέληξε αμφιλεγόμενη, το POP για τις Δύσκολες Ώρες κάνει ένα flashback στην Αναγέννηση της Disney. Ποια ήταν τα Σκοτεινά Χρόνια του στούντιο και τι ορίζουμε ως Αναγέννηση; Ποιο το σημαντικότερο τραγούδι της Disney; Πώς άλλαξε την πορεία του animation η φιγούρα του Howard Ashman και πώς εκείνη του Robin Williams; Πώς τιμά σήμερα η Disney έναν εκ των δημιουργών της ‘Mulan’ που ‘έφυγε’ νωρίς;

Αυτά και άλλα πολλά σε ένα χορταστικό, δίωρο flashback γεμάτο αναμνήσεις και αναλύσεις!