ΤΑΞΙΔΙ

7 λόγοι για την αγαπημένη Βαρκελώνη

H πατρίδα της Barca και ο ζωντανός καμβάς του Gaudi είναι η πόλη που πρέπει να επισκεφθείς και μία και δύο και τρεις φορές.

Ωραίο το καταναλωτικό Λονδίνο, οι σικαρίες του Παρισιού και το μουσείο που λέγεται Ρώμη, αλλά σαν την πρωτεύουσα της Καταλωνίας δεν έχει. Η Βαρκελώνη χάρη στον χαρακτηριστικά χαλαρό της αέρα, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τη μίξη νεοχιπισμού και ιντίλας και φυσικά του Primavera έχει γίνει ένας από τους πιο πρέπει-να-πας-τουλάχιστον-δέκα-φορές-πριν-πεθάνεις προορισμός.

Όμως ας ηρεμήσουμε λίγο, γιατί είναι άνοιξη και το να παρατήσουμε το γραφείο και να τρέξουμε στο Ελ. Βενιζέλος δεν το έχουμε και σε πολύ, και ας παραθέσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους η πόλη, η οποία πέρασε από τα χέρια των Βησιγότθων, των Φράγκων και των Αράβων (γιατί γνωρίζουμε και ιστορία κύριοι), αξίζει να μπει στη λίστα σου.

Ακόμα πιο θελτικό το να σηκωθούμε να φύγουμε για Βαρκελώνη μάς το κάνει ο μεγάλος διαγωνισμός της Estrella Damm που σε στέλνει στη Βαρκελώνη και το Camp Nou στις 18 Μαίου για τον αγώνα της Barcelona με την Atletico της Μαδρίτης.

 

Τον τρόπο λοιπόν να πας τον βρήκαμε. Πάμε και στους λόγους να μην το σκεφτείς λεπτό.

Η Barceloneta

 

Ξέρεις τι είναι να έχεις μία από τις πιο διάσημες αστικές παραλίες στον κόσμο, με χρυσαφένια άμμο και σοκολατένια κορμιά να περιφέρονται. Αν δεν ξέρεις θα μάθεις πηγαίνοντας σε αυτή την παραλία. Να σου πούμε όμως πως δεν είναι η μόνη. Η Βαρκελώνη διαθέτει 8 χιλιόμετρα αμμουδερών urban παραλιών, στις οποίες και μπορείς να φτάσεις με μετρό.

Η Barrio Gotico

 

Χάσου στα μεσαιωνικά σοκάκια και πάρε μία γενναία τζούρα παλιατζουρίας στην ατμόσφαιρα σε κάθε σου βήμα. Βγάλε φωτογραφίες τα μπαλκόνια, δες τις στριμωγμένες γλάστρες και τις καταλωνικές σημαίες που είναι απλωμένες σε αυτά. Ένα χάος που θα σε μαγέψει.

Οι άνθρωποί της

Παρόλο που πολύ μεγάλο ποσοστό των Καταλανών δεν καταλαβαίνει γρι αγγλικά, δείχνει πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει ακόμα και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της νοηματικής. Μπορεί να σε κοιτάξουν με απορία, αλλά αν τους κερδίσει το χαμόγελό σου είναι ικανοί να σε πάνε και μέχρι την πόρτα του μαγαζιού που ψάχνεις.

Η Boqueria

 

Mπες μέσα σε αυτή την υπαίθρια αγορά και γεύσου από πρώτο χέρι τη γεύση της Βαρκελώνη. Ψάρια, κρέατα, αλλαντικά, γλυκά, φρούτα. Ό,τι θέλεις εδώ θα το βρεις. Ναι και τους φωνακλάδες εδώ θα τους βρεις.

Ο Gaudi

 

Όπως όταν ένας τουρίστας θα έρθει στα μέρη μας και επιβάλλεται να πάει στον Παρθενώνα, έτσι και εκεί τα κτίρια του Gaudi (τα οποία είναι εμπνευσμένα από τις γραμμές της φύσης και των εντόμων) αξίζουν να τα επισκεφθείς και να εξαντλήσεις την κάρτα της μηχανής σου. Από το παραμυθένιο πάρκο Guel, στην επιβλητική Sagrada Famillia (που ανέβεις ψηλά σου κόβεται η ανάσα) και από την Casa Batlo, που οι ντόπιοι το λένε “Σπίτι των Οστών” στις καμινάδες Casa Mila.

To Bar Pastis

 

Μία τρύπα στην Carrer Santa Monica που σερβίρει αψέντι και ατμόσφαιρα. Τοίχοι όπου έχουν περαστεί με την πατίνα της νικοτίνης, ασφικτικά γεμάτοι με πίνακες και κεριά που έχουν καεί και ξανακαεί. Άλλο να σου το περιγράφουμε και άλλο να σου το λέμε.

Το Camp Nou

 

Ε τι να πούμε γι αυτό βρε άνθρωπε; Τα λέτε καλύτερα εσείς τα αγόρια.

Μπες στο διαγωνισμό της Estrella Damm και έφυγες για Βαρκελώνη