© Warner Bros via Landmark Media/Alamy/Visualhellas.gr
LIFE

7 λόγοι που οι καταθλιπτικοί άνθρωποι συνήθως έχουν χιούμορ

Όπως ο χαρακτήρας του Chandler στα Φιλαράκια, έτσι και πολλοί ακόμη άνθρωποι ακολουθούν την ίδια τακτική επιβίωσης. Και υπάρχει εξήγηση.

Πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος τυχαίνει να έχει συνοδεύσει τα νιάτα μας, μέσω του ρόλου του σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σίριαλ όλων των εποχών -παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα, πρόκειται για έναν άντρα που είχε αποκαλύψει τους δαίμονες τους (με τους οποίους πολλοί επίσης συνδεθήκαμε). Πέραν του ότι βοήθησε να καταλάβουμε πως ουδείς είναι ασφαλής από τα θέματα ψυχικής υγείας, σαν να βοήθησε να «χτυπηθεί» το στίγμα που τα συνοδεύει -το οποίο εξακολουθεί να καταστρέφει ζωές.

Ενώ λοιπόν, κλαίμε τον Matthew Perry και μαζί του τον νεότερο εαυτό μας, θυμόμαστε και τη θνητότητα μας. Και ενώ το ζούμε όλο αυτό, προκύπτουν κάποιοι να μας ενημερώνουν πως δεν έχουν δει ποτέ τα «Φιλαράκια».

Εν πολλοίς, κουνούν το δάχτυλο σε όσους τα έχουμε δει και στην ανάγκη που νιώθουμε να πενθήσουμε για ό,τι γουστάρουμε να πενθήσουμε «ενώ στη Γάζα σκοτώνονται παιδιά». Θα ήθελα να εξηγήσω πόσο λάθος είναι στο μυαλό μου όλο αυτό.

Θα προτιμήσω να ζητήσω από όσους ένιωσαν την ανάγκη του διαχωρισμού και του κατηγορώ να εξηγήσουν τι έχουν στο δικό τους μυαλό. Κυρίως γιατί δεν θέλω να γίνω σαν κι αυτούς και να κρίνω, για τη χαρά της κρίσης.

Σε δεύτερο χρόνο, νιώθω την ανάγκη να αναζητήσω τους λόγους που πολλοί εξ όσων διακρίνονται για το χιούμορ τους (επαγγελματίες ή κάποιος στην παρέα), έχουν μια μόνιμη θλίψη καρφωμένη στο βλέμμα τους.

Σαν τον Matthew Perry. Αναζήτησα σχετικές πληροφορίες και βρήκα πάρα πολλές έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το εάν και πώς συνδέεται το χιούμορ με την κατάθλιψη. Στο Letter Pile  διάβασα συγκεντρωμένους τους λόγους που ένας άνθρωπος που δοκιμάζεται, χρησιμοποιεί το χιούμορ ως μέσο επιβίωσης. Παρεμπιπτόντως, το Letter Pile είναι ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από άριστους χειριστές του λόγου, βιβλιόφιλους, ποιητές και συγγραφείς για να γιορτάσουμε την πρωτότυπη δημιουργική γραφή και την εμπνευσμένη γραφή.

Ακολουθούν οι επτά λόγοι που οι καταθλιπτικοί άνθρωποι διακρίνονται για το χιούμορ τους, όπως αναφέρθηκαν από συνεργάτη που μεταξύ άλλων είναι και stand up comedian.

Διευκρινίζει πως δεν έχουν όλοι οι καταθλιπτικοί χιούμορ ή δεν έχουν χιούμορ όσοι δεν είναι καταθλιπτικοί. «Επίσης, δεν αναφέρομαι σε άτομα που έχουν φτάσει στα τελευταία στάδια της κατάθλιψης».

Έχουν περάσει πολλά

Όταν η ζωή σου πετάει όλα τα άσχημα μπροστά σου, κάποια στιγμή μουδιάζεις. Ένα καταθλιπτικό άτομο αποκτά τη συνήθεια να έρχεται αντιμέτωπο με συνεχείς αποτυχίες, απορρίψεις και μοναξιά. Αυτό οδηγεί σε αδιαφορία προς τον πόνο, που υπό άλλες συνθήκες σε κατακλύζει.

Τα τραγικά γεγονότα αργότερα αποδεικνύονται ότι δεν είναι παρά μια ανόητη ανάμνηση, για να τη διακωμωδήσουμε. Οι άνθρωποι που κάποτε ήταν σε κατάθλιψη και υπέμειναν μια διαρκή αγωνία είναι τώρα ήρεμοι και πνευματώδεις. Βλέπουν πέραν της καμπούρας τους και μαθαίνουν να κάνουν τη ζωή τους λιγότερο σοβαρή και πιο χιουμοριστική.

Δεδομένου ότι έχουν διαχειριστεί προβλήματα, αρχίζουν να απομακρύνονται από την κατάρρευση και γίνονται μάρτυρες μιας σημαντικής ανακάλυψης που τους κάνει να απολαμβάνουν αυτό που λέγεται ζωή. Ως εκ τούτου, για κάποιον που απολαμβάνει πραγματικά τη ζωή του, η καλή αίσθηση του χιούμορ είναι μια φυσική συνέπεια.

Έχουν μάθει να μετατρέπουν τον πόνο σε ευχαρίστηση

Ένα άτομο με κατάθλιψη που έχει αποδεχτεί τα αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής, μαθαίνει σταδιακά να συντάσσεται. Κάποιος μπορεί να κάνει την ανατροπή, μόνο κατόπιν της αποδοχής.

Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που οι κάποτε καταθλιπτικοί stand-up comedians κάνουν πολύ καλά αστεία στα οποία υποτιμούν τον εαυτό τους. Μιλούν για τις αποτυχίες τους, με τρόπο που σημαίνει ότι δεν ήταν ποτέ σοβαροί για τίποτα. Το γεγονός ωστόσο, είναι ότι κατάφεραν να προσθέσουν μερικά γλυκά υλικά στην ξινή συνταγή της ζωής τους.

Τελικά, ποιος λέει ότι μόνο η επιτυχία αξίζει εορτασμού; Αν μάθεις να γιορτάζεις τη ζωή, τότε η επιτυχία και οι αποτυχίες είναι απλά πιόνια. Ναι, τα πιόνια που χρησιμοποιούν κάποιοι τρελοί άνθρωποι για να μετρήσουν την αξία της ζωής τους.

Ψάχνουν για ένα τάιμ άουτ

Δεν μπορείς να σαχλαμαρίσεις με τον καταθλιπτικό άνθρωπο. Δύσκολα παίρνει μια ανάσα για να σωθεί από απαισιόδοξες σκέψεις, τις κρίσεις πανικού και τη μοναξιά. Λαχταρά όμως, να απελευθερωθεί από τις ανησυχίες. Και όταν βλέπει λίγο φως κάπου στο τούνελ, η συμπεριφορά του αλλάζει.

Κάθε φορά που κάποιος κάνει σπάνια προσπάθεια να τον καταλάβει, τα συναισθήματα φτάνουν στην καρδιά του και τότε ανοίγεται. Νιώθει ότι τον ακούνε. Έτσι βγάζει τον πραγματικό του εαυτό. Αν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, τότε συνήθως νιώθεις ευτυχισμένος. Όταν νιώθετε ευτυχισμένοι, επιδεικνύετε καλή αίσθηση του χιούμορ. Είναι το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης. Όσο πιο χαρούμενοι νιώθετε, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τη φλυαρία του μυαλού.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας. Η επίγνωση θα σας βοηθήσει να διασκεδάσετε με τις παραμικρές παρατηρήσεις και να απαντήσετε με σχόλια γεμάτα χιούμορ. Ας υποθέσουμε ότι ο αυθεντικός χαρακτήρας σας καταπιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε τείνει να εκτεθεί όταν τον ταΐζετε με προσοχή και κατανόηση. Είναι σαν να διψάς και τελικά βρίσκεις μια όαση μετά από ώρες περιπλάνησης σε μια έρημο.

Ο καταθλιπτικός άνθρωπος αναζητά ένα διάλειμμα από το ψυχολογικό του ναδίρ. Μόλις βρει κάποιον που τον καταλαβαίνει χωρίς να τον επικρίνει, με τον καιρό γίνεται ένας χιουμοριστικός τύπος. Αυτή η μεταμόρφωση δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί. Μπορεί όμως να το αναλύσει, είτε ο καταθλιπτικός, είτε αυτός που μιλάει με τον καταθλιπτικό. Αφού αναλυθεί, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της κατάθλιψης.

Εμφανίζεται η καλή τους πλευρά

Λέγεται ότι υπάρχει ένα φως στην άλλη άκρη του σκοτεινού τούνελ. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι που συνεχίζουν να υποφέρουν από πόνο βρίσκουν τελικά αυτό το φως.

Η καλή τους πλευρά τους περιμένει στην άλλη πλευρά. Αν υπομείνατε δύσκολες στιγμές, γεμάτες με νευρικές κρίσεις και κρίσεις πανικού, τώρα μπορεί να είναι η στιγμή να δείξετε ποιοι πραγματικά είστε. Μετά από μια συνεχόμενη σειρά τραυμάτων, ένα άτομο με κατάθλιψη αρχίζει να δείχνει την καλή του/της πλευρά στον κόσμο. Αυτή η πλευρά είναι διασκεδαστική, ανάλαφρη και χιουμοριστική.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σταδιακά ο πόνος μετατρέπεται σε ευχαρίστηση. Μπορείτε να δείτε τον καταθλιπτικό φίλο σας στα καλύτερά του. Αυτός που είναι ντροπαλός, απομονωμένος και νευρικός έχει κρυμμένα ταλέντα. Αυτά τα ταλέντα έρχονται στην επιφάνεια, όταν το άτομο με κατάθλιψη βαρεθεί να κλαίει επανειλημμένα για ενοχλητικά γεγονότα που του έχουν συμβεί. Πιστεύω ότι κάποιος που ξεπερνά την κατάθλιψη έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να μοιραστεί από εκείνον που είναι απαλλαγμένος από οποιοδήποτε πρόβλημα. Όταν θεραπεύονται οι προβληματικές ψυχές, εμφανίζεται η καλή τους πλευρά. Εμφανίζεται τόσο καλά που οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα τους.

 Το εφέ της push-back

Για να κάνουμε ένα άλμα εις μήκος, κάνουμε 2-3 βήματα πίσω πριν πάρουμε φόρα. Ομοίως, η κατάθλιψή χρησιμεύει ως μια ώθηση που αργότερα μας τραβάει στη χαρούμενη φύση μας. Η αξία των καλών στιγμών διπλασιάζεται, αν έχουμε περάσει ένα δύσκολο κομμάτι με μεγάλο σθένος. Ένας καταθλιπτικός άνθρωπος που μετατρέπεται σε πνευματώδη τύπο είναι ένα αποτέλεσμα αυτού του push-back.

Μια μπάλα διανύει μεγάλη απόσταση όταν χτυπηθεί από ένα ρόπαλο που σηκώνεται προς τα πίσω πριν πάει προς τα εμπρός. Ομοίως, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι επινοούν περισσότερα λογοπαίγνια που προκαλούν το γέλιο από τα άτομα των οποίων η ζωή δεν ήταν πολύ σκληρή μαζί τους.

Συνδέουν τις τελείες τους

Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το χιούμορ. Δεν χαμογελούν καν. Η ζωή τους είναι άνυδρη εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, ένα γεγονός έρχεται στη ζωή τους όταν όλα αρχίζουν να έχουν νόημα. Μπορούν να καταλάβουν την προέλευση του τραύματος που τους οδήγησε στην κατάθλιψη.

Αν μπορέσουν να βρουν την πραγματική αιτία της καταστροφής (μόνοι τους ή με τη βοήθεια ενός γιατρού), όλα αλλάζουν. Στη συνέχεια γίνονται διαφορετικοί άνθρωποι. Όσοι μπορούν να βρουν την αιτία πίσω από τη σοβαρή κατάστασή τους αισθάνονται σαν να έχουν δώσει τέλος στο κακό παρελθόν τους. Ξεφεύγουν από τον κύκλο της υπερβολικής σκέψης.

Η αιτία βρίσκεται, οπότε αρχίζουν να βρίσκουν τη λύση. Ένας κύκλος συμπληρώνεται. Οι κουκκίδες συνδέονται, διασφαλίζοντάς ότι θα μετακινηθούν στην πιο φωτεινή πλευρά της ζωής. Η διασκέδαση αρχίζει. Άνθρωποι σαν εσάς και εμένα αναρωτιόμαστε πόσο μυαλό έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Τέτοιοι καταθλιπτικοί άνθρωποι που έχουν επιτεθεί στις ρίζες του προβλήματός τους τείνουν να εμφανίζονται ως χιουμοριστές και καλόκαρδοι. Ναι, έχουν αντιμετωπίσει τα σκατά. Νιώθουν συμπόνια για όσους υποφέρουν από αυτό.

Έχουν βρει έναν σκοπό

Τι ενισχύει το χιούμορ σε άτομα με κατάθλιψη; Αυτοί που δεν έχουν συνδέσει ακόμα τις τελείες τους. Ένας άνθρωπος με έναν σκοπό μπορεί να συνεχίσει να κινείται ό,τι και αν εμφανίζεται μπροστά του.

Αν μια καταθλιπτική καρδιά βρει ένα πράγμα που είναι η τελευταία του λύση, τότε αυτό είναι αρκετό όχι μόνο για να υπάρχει αλλά και για να ζήσει. Ένας μοναδικός σκοπός δεν κάνει απλώς κάποιον να επιβιώσει σε σκοτεινούς καιρούς. Προσθέτει όρεξη και στη ζωή. Ένας καταθλιπτικός άνθρωπος με σκοπό έχει περισσότερες πιθανότητες να εξυψώσει το πνεύμα του, από έναν λογικό αλλά τεμπέλη χωρίς σκοπό. Ένας ξεκάθαρος σκοπός κάνει τον καταθλιπτικό άνθρωπο να σκέφτεται μόνο αυτό που θέλει. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει.

Ωστόσο, ζει με αυτό το ένα πράγμα που έχει σημασία. Αυτό με τη σειρά του, τον κάνει χαρούμενο. Η διασκέδαση πηγάζει από την ευτυχία. Ένα άτομο που αγαπά τη διασκέδαση έχει καλή αίσθηση του χιούμορ.