2014, Matt Sayles/Invision/AP
TIPS

7 πράγματα που εμπνέουν τον θαυμασμό στους γύρω σου

Τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές που σε ανεβάζουν στα μάτια των άλλων και κερδίζουν τον θαυμασμό, αλλά και τον σεβασμό τους. 

Θα έχεις ακούσει τη φράση «τον σεβασμό τον εμπνέεις, δεν τον απαιτείς». Το ίδιο ισχύει και για τον θαυμασμό, που αν το εμπνεύσεις σε κάποιον δε σβήνει και δεν ξεχνιέται ποτέ, σε ανεβάζει στα μάτια του και σε βοηθά να κερδίσεις τον σεβασμό του. 

Άλλωστε όποιον θαυμάζουμε, τον σεβόμαστε κιόλας. Αυτά τα δύο συναισθήματα πάνε συνήθως πακέτο. 

Ποιες είναι οι «αρετές» που πρέπει να έχεις για να σε θαυμάζουν όσοι σε συναναστρέφονται (ακόμα και για πρώτη φορά); Σύμφωνα με τον motivational speaker Alex Mather, αρθρογράφο και illustrator στο medium.com, τις ακόλουθες επτά, που θα βελτιώσουν γενικότερα τον τρόπο που επικοινωνείς με τους γύρω σου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου

Αν αντιδράς γρήγορα με εκνευρισμό, θυμό ακόμα και οργή, είναι δυνατόν να μη χάσεις όχι μόνο το δίκιο, αλλά και τον σεβασμό αυτού ή αυτών που έχεις απέναντί σου; Σίγουρα, όχι. Από την άλλη, όταν κρατάς μία μικρή απόσταση από τα πράγματα, κάνεις μία παύση, σκέφτεσαι και μετά ανοίγεις το στόμα σου, με απλά λόγια παραμένεις ψύχραιμος, μπορείς να έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

Φροντίζεις την εμφάνισή σου

Μπορεί να σου φαίνεται κάτι επιφανειακό, αλλά το να φροντίζεις την εξωτερική σου εμφάνιση και να έχεις στην καθημερινότητά σου -όσο είναι εφικτό- μία προσεγμένη εμφάνιση δημιουργεί ένα ισχυρό μήνυμα στους γύρω σου σχετικά με το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου και πώς θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι: ως έναν άντρα με αυτοπεποίθηση, που πατά γερά στα πόδια. 

Αφοσιώνεσαι με πάθος σε ό,τι κάνεις

Είτε είναι η δουλειά σου ή το χόμπι σου ή ακόμα και τα μαστορέματα που πρέπει να κάνεις στο σπίτι, βάζεις όλη σου την ενέργεια και την προσοχή για να φέρεις εις πέρας αυτό που έχεις αναλάβει ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό. Δεν αφήνεις πράγματα στη μέση, ανολοκλήρωτα και ναι, ίσως να έχεις και μία μικρή εμμονή με τη λεπτομέρεια, που εν προκειμένω σου βγαίνει σε καλό.

Αυτοσαρκάζεσαι

Αναγνωρίζεις ότι δεν είσαι τέλειος -ποιος είναι άλλωστε- και αντιμετωπίζεις τα ελαττώματά σου με χιούμορ. Πώς μεταφράζεται ο αυτοσαρκασμός σου στους γύρω σου; Ότι γνωρίζεις ποιος είσαι, σε σέβεσαι και σε αγαπάς. Δεν υπάρχει λοιπόν μεγαλύτερο ταλέντο από τον αυτοσαρκασμό όταν γίνεται σωστά δίχως να υποβιβάζεις τον εαυτό σου, τις ικανότητες και τα συναισθήματά σου. 

Δε φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου

Χρειάζεται θάρρος για να πεις αυτό που σκέφτονται οι άλλοι, αλλά φοβούνται να το εκφράσουν. Απαιτείται επιμονή για να κάνεις οτιδήποτε αρνούνται να κάνουν οι περισσότεροι προκειμένου να μην ξεβολευτούν ή να μη φανεί ότι δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους. Όταν παίρνεις λελογισμένα ρίσκα και δε φοβάσαι να έρθεις σε αντίθεση με τη μάζα, οι γύρω σου δεν μπορούν παρά να σε θαυμάσουν και σε δεύτερο χρόνο, να σε σεβαστούν.

Δεν επιδιώκεις να είσαι το κέντρο της προσοχής

Δε μονοπωλείς τις συζητήσεις, ακούς περισσότερο απ’ ότι μιλάς και δεν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τους άλλους με ψεύτικα και υπερβολικά λόγια. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, αλλά κυρίως την κοινωνική νοημοσύνη, την ικανότητα του να αναγνωρίζεις, να ελέγχεις, να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να διαχειρίζεσαι τις διαπροσωπικές σου σχέσεις σωστά, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. 

Γνωρίζεις πώς να εκτονώνεις την ένταση

Με το να αρχίζεις να επιρρίπτεις ευθύνες στους άλλους και να κουνάς το δάχτυλο κάθε φορά που υπάρχει κάποια διαφωνία ή σύγκρουση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιδεινώνεις την κατάσταση. Αντιθέτως, όταν κάνεις ένα βήμα πίσω για να δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα και από την οπτική γωνία του άλλου, τότε η ένταση εκτονώνεται και η εύρεση μιας λύσης που να λειτουργεί και για τα δύο μέρη είναι πολύ πιο εύκολη.