©NASA/JPL-Caltech/Associated Press
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7 πράγματα που ήδη γνωρίζουμε για τον πλανήτη Άρη

Με αφορμή την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, μαζέψαμε 7 δεδομένα που ήδη έχουμε για τον Κόκκινο Πλανήτη. Ελπίζουμε σύντομα σε νεότερα.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων την αφετηρία μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Πλέον τη στιγμή που θα ατενίζουμε την κουκίδα που αφήνει ο Άρης στον γήινο έναστρο ουρανό θα ξέρουμε ότι εκεί μακριά είναι ένας πλανήτης το έδαφος του οποίου περιδιαβαίνει ακατάπαυστα ακόμα ένα γήινο κατασκεύασμα. Επί της ουσίας το Perserverance είναι ένα κινητό εργαστήριο βάρους λίγο μεγαλύτερο από τον έναν τόνο και κόστους λίγο μεγαλύτερου από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σκοπός της αποστολής του είναι η συλλογή δεδομένων που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις για τον κοντινότερο σε μας πλανήτη.

Ούτως ή άλλως λόγω της εγγύτητάς του με τη Γη και της θέσης του στον ουρανό πάντοτε έξαπτε τη φαντασία του ανθρώπου με λαϊκές μυθολογίες, αστρολογικούς χάρτες, sci-fi μυθοπλασίες και ακαδημαϊκές έρευνες. Το βασικότερο ερώτημα που αναζητάμε εναγωνίως εδώ και δεκαετίες να λύσουμε είναι αν υπήρξε ποτέ εξωγήινη ζωή στον πλανήτη.  Αναμένοντας απαντήσεις πάνω σε αυτό, σας παρουσιάζουμε facts για τα οποία τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι.

Πρόκειται για τον δεύτερο μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο μόνος πλανήτης που είναι μικρότερός του είναι ο Ερμής. Η διάμετρος του Άρη είναι στα 6791 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια έχει περίπου το μισό μέγεθος από αυτό που έχει ο πλανήτης μας.

Στον Άρη υπάρχει το υψηλότερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για το ηφαίστειο Olympus Mons που υπολογίζεται ότι φτάνει σε υψόμετρο 24 χιλιομέτρων. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτό σημαίνει ότι είναι τρεις φορές ψηλότερο από το Everest.

Έχει δύο φεγγάρια. Ο ένας δορυφόρος του λέγεται Φόβος και ο άλλος Δείμος. Χαρακτηριστικό που αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περιγραφή διαφόρων ειδών κόσμων σε sci-fi μυθοπλασίες.

Ο Άρης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ανά 24,6 γήινες ώρες. Αυτό καθορίζει τη λεγόμενο αρειανή μέρα που οι επιστήμονες ονομάζουν sol. Η περιστροφή γύρω από τον Ήλιο γίνεται σε 669,6 sols ή διαφορετικά σε 687 γήινες μέρες.

Είναι πολύ πιο κρύα σε σχέση με τη Γη. Η θερμοκρασία στον Κόκκινο Πλανήτη κυμαίνεται μεταξύ 20 βαθμών Κελσίου (η υψηλότερη) και μπορεί να φτάσει στους πόλους τους -153 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία αλλάζει ανάλογα με την ώρα αλλά και την εποχή. Γενικά πάντως είναι πολύ πιο κρύος από τον πλανήτη μας, με δεδομένο ότι βρίσκεται και μακρύτερα από τον Ήλιο.

Θα σκότωνε έναν μη-προστατευμένο αστροναύτη. Πρώτα από όλα λόγω του κρύου. Από την άλλη η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ περίπου στο 1% της μέσης που έχουμε στην επιφάνεια της Γης. Ακόμα όμως και να υπήρχε ίδια πίεση, η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα, 3% από άζωτο και 1,6% από αργό.

Θα ζύγιζες πολύ λιγότερο στον Άρη. Η βαρύτητα είναι πολύ μικρότερη, οπότε αν για κάποιον λόγο σηκωνόσουν να πας στον Άρη και έπαιρνες μαζί σου και μία ζυγαριά, θα ζύγιζες 62% λιγότερο από αυτό που ζυγίζεις στη Γη.