outnow.ch
ΚΑΡΙΕΡΑ

7 σημάδια ότι ήρθε η στιγμή να παραιτηθείς από τη δουλειά σου

Όλα όσα φανερώνουν ότι κάθε ημέρα έρχεσαι και λίγο πιο κοντά στη μεγάλη έξοδο.

Κάπου θα το έχει πάρει το μάτι ή το αυτί σου ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ναι αυτά της πανδημικής κρίσης που μας έχουν κάνει άνω-κάτω σε όλα τα επίπεδα, δημιουργήθηκε ο εξής όρος: αυτός της Μεγάλης Παραίτησης, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Η Μεγάλη Παραίτηση, αγγλιστί The Great Resignation, υπογραμμίζει τον αριθμό ρεκόρ των εργαζομένων, που αποφάσισαν οικειοθελώς να φύγουν από τις δουλειές τους την τελευταία διετία, κυρίως γιατί ήθελαν να κάνουν μία στροφή εν γένει. Οι κοινωνικοοικονομικές αναταραχές που προκάλεσε η Covid-19 τους έκαναν να εμβαθύνουν στο τι είναι αυτό τελικά που δίνει σκοπό στη ζωή τους.

Ο σκοπός βέβαια και το πώς τον ορίζουμε είναι κάτι που αλλάζει και θα αλλάζει πάντα καθώς ο χρόνος περνά και τα χρόνια που κουβαλάμε στην πλάτη μας αυξάνονται. Γι’ αυτό, χρίζει προσοχής και σκέψης η αλλαγή επαγγελματικής σελίδας. Το αν θα παραιτηθείς ή θα παραμείνεις στη θέση σου δεν είναι μία απόφαση που παίρνεται εν θερμώ. Απαιτεί σωστή προσέγγιση για να οδηγηθείς στη σωστή επιλογή. 

Υπάρχουν ωστόσο μερικά σημάδια που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην προσπάθεια που κάνεις για να ανακαλύψεις τι συμβαίνει με την περίπτωσή σου. Υποδηλώνουν άλλοτε με άμεσο και άλλοτε με έμμεσο τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δουλειά σου. Ότι είσαι ένα βήμα πριν τη μεγάλη έξοδο. 

7 σημάδια ότι είσαι στο τσακ να παραιτηθείς

Το Harvard Business Review συγκέντρωσε τους έξι λόγους που αποτελούν αιτία παραίτησης και εμείς προσθέσαμε έναν ακόμα, ίσως τον πιο υποσυνείδητο.

Δε σε ενθαρρύνει να εξελιχθείς

Οι καλύτεροι αθλητές συχνά διαφοροποιούν την προπόνηση ή αλλάζουν άρδην τη ρουτίνα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε κάποιο σημείο, ό,τι κάνουμε με υπερβολική συνέπεια παύει να είναι πηγή ανάπτυξης και εξέλιξης. Όταν παρατηρήσεις ότι αυτό που κάνεις δε σε πηγαίνει πια μπροστά, το να το εγκαταλείψεις δείχνει να είναι μονόδρομος. 

Επειδή όμως το να παραιτηθείς όπως προαναφέραμε είναι μία μεγάλη υπόθεση και απόφαση, πρέπει πρώτα να έχεις ζυγίσει τα δεδομένα μέσα σου. Να έχεις αναρωτηθεί αν υπάρχει τρόπος να βρεις την αναζωογόνηση που ψάχνεις, τα κίνητρα για να συνεχίσεις και να γίνεις καλύτερος χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσεις από το εργασιακό σου περιβάλλον. 

Αν όμως έχεις εξαντλήσει κάθε εναλλακτική, ίσως τελικά να ήρθε η στιγμή που πρέπει να βρεις άλλο, επαγγελματικό λιμάνι.

Έχεις πετύχει τους στόχους σου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σου λείπει η εξέλιξη στην τρέχουσα θέση, επειδή πολύ απλά έχεις πετύχει ό,τι ήταν να πετύχεις. Υπάρχει ταβάνι σε αυτό έχεις κληθεί να κάνεις και εσύ το έχεις φτάσει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καινούργιο για να επιδιώξεις και αυτό σε κάνει να επιθυμείς διακαώς νέες προκλήσεις.

Βρίσκεις δικαιολογίες για να μη δουλέψεις

Από το να τσεκάρεις συνεχώς τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να μιλάς στο τηλέφωνο ή να κόβεις βόλτες μέσα στην εταιρεία σαν την άδικη κατάρα αντί να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις μέχρι να βρίσκεις συνεχώς προφάσεις ότι κάτι πολύ σοβαρό σου έτυχε για να μην εργαστείς. Προσεγγίζεις δηλαδή τη δουλειά εδώ και πολύ καιρό με αποφυγή και αναβλητικότητα. Η όρεξη έχει πάει περίπατο.

Φλερτάρεις διαρκώς με το burnout

Οι άδειες υπάρχουν για να σε ξεκουράζουν από την κούραση και το άγχος. Όταν όμως μιλάμε για burnout, τότε σε αυτή την περίπτωση, το διάλειμμα μάλλον πρέπει να γίνει μόνιμο. Παρομοίως, όταν το αίσθημα που σε κατακλύζει κάθε πρωί είναι ο φόβος. Ένα είδος τρόμου για το τι θα αντιμετωπίσεις πάλι σήμερα. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που βιώνει μία σημαντική μερίδα των εργαζομένων και είναι άκρως επικίνδυνο. Επιδρά αρνητικά στην ψυχική κατάσταση του ατόμου, ρίχνει στα τάρταρα την αυτοπεποίθησή του και το καθιστά δυσλειτουργικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Έχεις υιοθετήσει ξαφνικά κακές συνήθειες

Αν παρατηρήσεις ότι η δουλειά αυτή καθαυτή ή/και το εργασιακό σου περιβάλλον έχουν διαβρώσει σιγά-σιγά τον χαρακτήρα σου, από τις αξίες και το ήθος μέχρι τη συμπεριφορά σου, σε κάνουν δηλαδή χειρότερο αντί για καλύτερο, πρέπει να παραιτηθείς χθες. 

Ο χώρος εργασίας σου είναι τοξικός

Ό,τι σε οδηγεί σε ψυχική κατάρρευση εν ώρα εργασίας (φωνές, προσβολές, παρενόχληση, κριτική για την κριτική) είναι από τα σημάδια παραίτησης που δεν πρέπει πότε να αγνοείς ή ακόμα χειρότερα, να δικαιολογείς. 

Διαβάζεις αυτό το κείμενο

Το ότι κλίκαρες το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να είναι από μόνο του ένα σημάδι ότι ο σπόρος της παραίτησης έχει φυτρώσει στο μυαλό σου. Ένας υποσυνείδητος τρόπος που δείχνει ότι πρέπει να επανεξετάσεις την καριέρα σου. Να πάρεις ξανά τη ζωή στα χέρια σου με αποφασιστικότητα.