A Jaffe/Lansing Production/Collection Christophel/AFP
ΣΧΕΣΕΙΣ

7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Μήπως τα βλέπεις, αλλά συνεχίζεις να τα αγνοείς με το σκεπτικό ότι μπορεί να αλλάξει; 

Σύμφωνα με έρευνα των κλινικών ψυχολόγων Forrest Talley και  Dominique Inkrott, που δημοσιεύεται στο IBCCES, από τους παγκόσμιους ηγέτες στην εκπαίδευση και την πιστοποίηση των γνωστικών διαταραχών, υπάρχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς στις τοξικές σχέσεις. 

Σχεδόν κάθε τοξική σχέση ξεκινά με πολύ πάθος, έρωτα και σεξ και την υπόσχεση για ένα λαμπρό μέλλον. Κάπου στον δρόμο όμως, λίγο μετά τον πρώτο χρόνο, η «απόλυτη ευτυχία» πηγαίνει περίπατο. Βαθιά συναισθήματα απογοήτευσης, προδοσίας και σύγχυσης εμφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα. Ο άλλοτε έμπιστος και εξιδανικευμένος σύντροφος γίνεται μία χειριστική άγκυρα που σε βαραίνει.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια μίας τοξικής σχέσης

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, τα σημάδια για την τοξικότητα και τη χειριστική συμπεριφορά του έτερον ήμισυ είναι πάντα εκεί. Ακόμα και από τους πρώτους μήνες της σχέσης. Κοινώς, τα βλέπεις, αλλά επιμένεις να τα αγνοείς για τους δικούς σου λόγους. Ένας από αυτούς, ο κυριότερος, όπως υπογραμμίζουν είναι «η απογοήτευση που πηγάζει από το πώς γίνεται να έπεσες τόσο έξω με την επιλογή σου».

Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος/η με αυτό που κάνεις

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς, πάντα θα βρίσκει κάτι αρνητικό να πει: από το να υποβιβάσει την επιτυχία σου και να απορρίψει τα ενδιαφέροντά σου μέχρι να κάνει κάποιο αρνητικό σχόλιο. Προσπαθεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ή, ότι δε σου αξίζει η ευτυχία. Με απλά λόγια, σε υποτιμά και είναι επικριτικός/η σχεδόν σε ό,τι κάνεις.

Προσπαθεί να σε ελέγξει

Σου λέει διαρκώς τι να κάνεις, πού να πας, με ποιον να μιλήσεις και τι να φορέσεις. Ένα τοξικό άτομο θα προσπαθήσει να ελέγξει τα πάντα στη ζωή σου για να νιώσει πιο δυνατό. «Αν με αγαπούσες, θα έκανες αυτό που θέλω», είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ατάκες. Μία υγιής σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, όχι στον έλεγχο.

Έχει πάντα απαιτήσεις από σένα

Θα θέλει πάντα κάτι από σένα, είτε είναι ο χρόνος, η ενέργεια ή η προσοχή σου. Δε θα είναι ποτέ ικανοποιημένος/η με αυτά που του/της δίνεις και πάντα θα βρίσκει τρόπους να σε ελέγχει και να σε χειραγωγεί.

Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Συνήθως αυτό συμβαίνει με έμμεσο τρόπο και σε συστηματική βάση. Σχεδόν κάθε φορά που κανονίζεις κάτι με φίλους σου, δια μαγείας κάτι του/της συμβαίνει τυχαία και σε χρειάζεται κοντά του/της ή ειδικά εκείνη την ημέρα είχε στο μυαλό του να σου κάνει μια ωραία έκπληξη. 

Σε απειλεί

«Αν δεν κάνεις αυτό, θα συμβεί εκείνο ή θα σου δείξω εγώ ή πρόσεχε, γιατί εγώ δεν ξεχνάω». Είναι μόνο μερικές φράσεις που βρίθουν τοξικότητας, που εξαπολύονται προς το μέρος σου ως απειλή, ως υπόσχεση εκδίκησης για αυτό που έκανες ή δεν έκανες, είπες ή δεν είπες.

Παίζει παιχνίδια μυαλού μαζί σου

Σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να αμφισβητείς τις αποφάσεις σου. Σε κατηγορεί ακόμα και για προβλήματα που εκείνος δημιούργησε, μετατοπίζοντας το επίκεντρο μακριά του και ενοχοποιώντας εσένα.

Σε κάνει να είσαι συνέχεια στην τσίτα

Ένας τοξικός σύντροφος σε βάζει με τη συμπεριφορά του στο “fight or flight mood”, να είσαι δηλαδή συνέχεια alert, σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις μία επίθεση, αλλά κυρίως για να την προλάβεις προτού συμβεί. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνεις καθημερινά υπερβολικό άγχος, ψυχολογική και σωματική εξάντληση με καθοριστικό αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής σου.