PARAMOUNT PICTURES/Photo12/AFP
LIFE

7 τρόποι για να αυξήσεις άμεσα την παραγωγικότητά σου

Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Βάλε πρόγραμμα, θέσε προτεραιότητες και άλλαξε τις συνήθειες που λειτουργούν επιβαρυντικά για να δεις τα επίπεδα παραγωγικότητας να σπάνε το κοντέρ.

Δεν είναι τυχαίο που ο όρος quiet quitter ξεφύτρωσε και διαδόθηκε μέσα στη χρονιά του 2022: έπειτα από μια ριζικά απορρυθμιστική διετία, εξαιτίας της πανδημίας και των σκληρών lockdown ακολούθησε ο αναπάντεχος πόλεμος στην Ουκρανία με τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, έτσι που οι γενιές του ’90 και του 2000, εργαζόμενοι και εργαζόμενες σήμερα, βρέθηκαν να απορούν εάν πραγματικά θα τελειώσει ποτέ η κρίση που τους στερεί τη χαλαρότητα και την ασφάλεια.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα συλλογικό burn out. Πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2022 σημειώθηκε ιστορικό υψηλό στα δεδομένα της Google για την αναζήτηση «συμπτώματα burn out».

Ακόμη πιο αποκαλυπτική για την παθογένεια των καιρών μας είναι μια έρευνα της Microsoft που απηύθυνε ερωτήσεις σε 20.000 εργαζόμενους από διάφορες χώρες της δύσης, καταλήγοντας στο εντυπωσιακό ποσοστό των 50-53% που έχουν βιώσει το «κάψιμο» της υπερκόπωσης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Τι πάει λάθος και αντί για την πολυπόθητη παραγωγικότητα ωθούμε τον εαυτό μας στην εξόντωση; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αιτία είναι το «μη διαχειρίσιμο, χρόνιο στρες από το περιβάλλον εργασίας».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιστρέψεις την εξίσωση, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και ρυθμίζοντας τα επίπεδα κούρασης πιο χαμηλά.

Ξεκίνα με το πιο σημαντικό

7 βασικά tips για μία επιτυχημένη καριέρα outnow.ch

Η αναβλητικότητα δρα συχνά με ύπουλο τρόπο: μεταθέτεις τη σημαντικότερη –και πιθανότατα πιο απαιτητική– υποχρέωση για αργότερα, κάνοντας πρώτα τα εύκολα, έτσι που το άγχος αυξάνεται αθόρυβα μέσα σου και μειώνονται οι δυνάμεις σου. Τήρησε τις προτεραιότητες του καθημερινού προγράμματος και αυτομάτως θα νιώσεις πιο παραγωγικός.

Απόφυγε την απόσπαση

Η συγκέντρωση του ανθρώπου κρατά πλέον λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft, και βασική αιτία του «κακού» δεν είναι άλλη από τα social media. Αλλαγή στην παραγωγικότητα θα αποφέρει μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα: μισή ώρα συγκέντρωσης σε αυτό που κάνεις και πέντε λεπτά διάλειμμα.

Σταμάτα το multitasking

Παρότι επιμένουμε να το αρνούμαστε, το multitasking έχει αποδειχθεί πως είναι μύθος από το ’99: οι δύο επιστήμονες από το Χάρβαρντ έγιναν διάσημοι με το πείραμα του Αόρατου Γορίλα. Ακόμη κι αν έχεις την ικανότητα να εκτελέσεις παράλληλα πράγματα, αυτό εξαντλεί τον εγκέφαλό σου και είναι αδύνατο να παραμείνεις παραγωγικός για πολλή ώρα. Συν ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος του burn out.

Κράτα ημερολόγιο

Ίσως ακούγεται χαζό, αλλά έχει μεγάλη σημασία: κράτα σημειώσεις από το τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου και πόσες ώρες δαπανάς σε κάθε σου απλή συνήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, σε βάθος μήνα, θα έχεις καθαρή εικόνα για το ποιες ασχολίες ευνοούν την παραγωγικότητά σου και ποιες όχι.

Κοιμήσου αρκετά (και άνετα)

Δεν είναι αποκάλυψη ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ένα γεμάτο οκτάωρο ύπνου για να είναι πλήρως παραγωγικός. Από την άλλη, μερικές από τις συνέπειες της αϋπνίας είναι χαμηλή απόδοση των γνωστικών λειτουργιών, προβλήματα υγείας, στρες και –φυσικά– λιγότερη παραγωγικότητα. Σημειωτέον, πέρα από την ποσότητα είναι και η ποιότητα ύπνου: σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου, αναπαυτική στάση σώματος κοκ.

Δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά

Δεν έχει σημασία ο κόπος, αλλά ο τρόπος. Το χειρότερο σενάριο είναι να δαπανάς ενέργεια για πράγματα που δε χρειάζεται, οπότε σε πρώτη φάση ορίζεις προτεραιότητες και τηρώντας ανάλογο χρόνο στην κάθε μία, θα δεις την παραγωγικότητά σου να αυξάνεται.

Κάνε διαλογισμό

Εισπνοή, εκπνοή. Η βασικότερη διεργασία για την έμβια υπόσταση του οργανισμού μας μετατρέπεται σε πολύτιμο εργαλείο στον κόσμο του διαλογισμού, αποφέροντας αποδεδειγμένα ψυχικά και σωματικά οφέλη. Η κύρια διαφορά που θα εντοπίσεις είναι περισσότερη διαύγεια και καθαρότητα του νου, πράγμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την παραγωγικότητα.