© Kamran Jebreili / AP
ΚΑΡΙΕΡΑ

8 ιαπωνικές τεχνικές για σίγουρη επιτυχία

Όλα όσα ψάχνεις για να γίνεις πιο αποδοτικός, οι Ιάπωνες τα εφαρμόζουν χρόνια τώρα.

Η εργατικότητα των Ιαπώνων είναι παροιμιώδης και η φιλοσοφία τους για τη ζωή θεωρείται από τους περισσότερους δυτικούς, τουλάχιστον σοφή. Σαν λαός, οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη βάση στην έννοια της καριέρας και της εργασιακής επιτυχίας και για να τα καταφέρουν, μερικά διδάγματα της τοπικής παράδοσης. Ποιες είναι οι πιο γνωστές και πώς μπορούμε εμείς να επωφεληθούμε από αυτές;

Όλοι έχουμε βιώσει στιγμές τεμπελιάς, όπου τα κίνητρα μοιάζουν να ξεφεύγουν και οι στόχοι μας μετατρέπονται σε μακρινά όνειρα.

Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχαν αποδεδειγμένες τεχνικές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την τεμπελιά και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας;

Μην ψάχνεις αλλού, υπάρχει η ιαπωνική σοφία για σένα. Εδώ, θα βρεις οκτώ ιαπωνικές τεχνικές που μπορούν να μεταμορφώσουν τη νοοτροπία σου και να σε ωθήσουν στην επίτευξη των φιλοδοξιών σου.

Ikigai

Το να βρεις το ikigai σου σημαίνει να εντοπίσεις τον σκοπό της ζωής σου. Σημαίνει αλλιώς το να ξυπνάς κάθε πρωί με έναν ξεκάθαρο λόγο για να αδράξεις τη μέρα. Εξερεύνησε τα δυνατά σου σημεία, τα πάθη σου και σκέψου πώς μπορείς να συνεισφέρεις στις ανάγκες του κόσμου.

Όταν ευθυγραμμίζεις τις πράξεις σου με το ikigai σου, η ζωή αποκτά βαθύτερο νόημα και το κίνητρο γίνεται φυσική κινητήρια δύναμη.

Hara Hachi Bu

Η διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της τεμπελιάς. Υιοθέτησε την αρχή “Hara Hachi Bu”, η οποία ενθαρρύνει την κατανάλωση φαγητού, όχι  μέχρι τελικής πτώσεως, αλλά μέχρι να χορτάσεις κατά 80%. Αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής, θα γλιτώσεις την πτώση της απόδοσης σου μετά το γεύμα και θα νιώθεις πιο ενεργητικός για να αντιμετωπίσεις τις εργασίες σου.

Τεχνική Pomodoro

Αν σου αποσπάται εύκολα η προσοχή ή είσαι  επιρρεπής στην εξουθένωση, τότε η τεχνική Pomodoro θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για εσένα. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την εργασία για 25 λεπτά με πλήρη συγκέντρωση, ακολουθούμενη από ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Στη συνέχεια επαναλαμβάνεις. Είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να καταπολεμήσεις την τεμπελιά και να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου.

Kaizen

Η φιλοσοφία του kaizen δε μας θέλει συγκλονισμένους από το μέγεθος των στόχων μας. Αγκάλιασε τη φιλοσοφία του kaizen, η οποία επικεντρώνεται στη συνεχή αυτοβελτίωση μέσω μικρών, σταδιακών βημάτων. Αντί να προσπαθείς να τα καταφέρεις όλα μαζί, στόχευσε στην πρόοδο σιγά-σιγά. Κάθε μικρό βήμα μετράει και οδηγεί σε σημαντικά επιτεύγματα με την πάροδο του χρόνου. Step by Step.

Shoshin

Η τεμπελιά συχνά πηγάζει από το φόβο της αποτυχίας ή την επιθυμία για τελειότητα. Το Shoshin, ή η νοοτροπία του αρχάριου, σε ενθαρρύνει να προσεγγίζεις τα καθήκοντά σου με μια ανοιχτή στάση.

Μην ανησυχείς για το αν πρέπει να έχεις όλες τις απαντήσεις ή να είσαι  άψογος από την αρχή. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αγκάλιασε τη διαδικασία της μάθησης και της δοκιμής νέων πραγμάτων. Υιοθετώντας το Shoshin, θα ξεκλειδώσεις τις δυνατότητές σου και θα ξεπεράσεις τα εμπόδια της οκνηρίας.

Wabi-Sabi

Αντί να αγχώνεσαι για κάθε μικρή λεπτομέρεια, επικεντρώσου σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Αγάπησε την απλότητα, εκτίμησε τις ατέλειες και δώσε προτεραιότητα στην ανάληψη δράσης αντί για την ατελείωτη αναζήτηση της τελειότητας. Αγκαλιάζοντας το wabi-sabi, θα απελευθερωθείς από τους περιορισμούς της τελειομανίας και θα ωθήσεις τον εαυτό σου προς την επίτευξη των στόχων σου.

Forest Bathing

Η φύση έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα μας. Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Κάνε ένα διάλειμμα από τη φασαρία της καθημερινότητας. Επισκέψου  ένα κοντινό πάρκο, ανάπνευσε τον καθαρό αέρα και άφησε τη φύση να επαναφορτίσει το πνεύμα σου. Θα επιστρέψεις με καινούργια ενέργεια και ανανεωμένη αίσθηση των στόχων σου.

Kakeibo

Το οικονομικό άγχος μπορεί να εξαντλήσει τα κίνητρά σου και να εμποδίσει την πρόοδό σου προς την επιτυχία. Πόσες φορές έχουμε διαλέξει άραγε τη λάθος δουλειά για μερικά χρήματα παραπάνω; Κάνε τον έλεγχο των οικονομικών σου με τη μέθοδο Kakeibo.

Δημιούργησε έναν προϋπολογισμό και δεσμεύσου να τον τηρήσεις. Οργανώνοντας τα οικονομικά σου, θα ανακουφιστείς από το άγχος και θα δημιουργήσεις μια σταθερή βάση για μια επιτυχημένη ζωή.