LIFE

9 πράγματα που κάνεις (λάθος) όταν οδηγείς

Και ένα σοβαρό συμπέρασμα: Τις κακές συνήθειες δεν πρέπει να τις κάνουμε λατρεία, αλλά πέρα.

Όταν είσαι ενήλικος και δεν έχεις το φοβερό ελάττωμα να το παίζεις ξερόλας, γνωρίζεις ότι η ώρα της οδήγησης είναι μία ιερή ώρα. Και όχι, δεν το γράφω ειρωνικά. Προφανώς και όχι. Και αλήθεια τώρα, πριν πάμε παρακάτω, νιώθω την ανάγκη να γράψω με boldαρισμένα γράμματα ότι το τιμόνι είναι ίσως το τελευταίο αντικείμενο με το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει πλάκα ή να το παίζει έξυπνος με ατάκες και συμπεριφορές που εξεσφενδονίζει ελαφρά τη καρδία.

Συγνώμη για τον επιθετικό τόνο, αλλά στην πλειοψηφία μας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ιδιότητά μας ως οδηγοί είναι ένα τσικ πιο ευγενικός από τον αντίστοιχο του τύπου που θα σε σπρώξει στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό για να βρεθεί ένα μόλις σκαλί μπροστά σου.

Δες λίγο αυτό το βίντεο της COSMOTE και θα επανέλθω εντός ολίγου σε αυτό.

 

Όχι η αλήθεια είναι ότι η παιδεία μας στο δρόμο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος στο άκουσμα της φράσης ‘σωστή οδηγική συμπεριφορά’. Γι αυτό και ένας από τους βασικούς λόγους που χάρηκα ιδιαιτέρως με την πρωτοβουλία της COSMOTE να τρέξει την ενέργεια με μήνυμα (το αυτονόητο αλλά όχι τόσο υλοποιήσιμο σε καθημερινή βάση) ‘Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό‘ αναθάρρεψα κάπως ότι τελικά, σε αυτήν την πόλη γίνονται και όμορφα πράγματα. Όπως το παραπάνω βίντεο δηλαδή.

Λίγους μήνες πριν, στηρίξαμε ως Oneman το μήνυμα που πρέπει όλοι μας, μηδεμίας εξαιρέσεως, να κάνουμε τατουάζ στην μίζα του αυτοκινήτου για να το βλέπουμε κάθε φορά που βάζουμε μπρος (ή να το αποστηθίσουμε για να αποφύγουμε και τις γραφικότητες). Παίρνω λοιπόν τη σκυτάλη από το Χρήστο που σου έδωσε 7 λόγους για να ‘Μην στέλνεις ενώ οδηγείς’ και ξεκινώ να απαριθμώ όλα εκείνα που σε απομακρύνουν από το στόχο και την όλη φιλοσοφία του ‘Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό‘.

1. ‘Ξέρω να οδηγώ’

Εννοείται σε πιστεύω όταν μου λες ότι είσαι πολύ καλός οδηγός. Το πρόβλημά μου, είναι ότι δεν πρέπει να το πιστεύεις εσύ. Ένα μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων οφείλεται ακριβώς σε αυτήν τη βεβαιότητα του ‘ξέρω να οδηγώ, δεν είμαι κανένας άσχετος’. Κάθε φορά που ακούω αυτήν τη φράση θέλω τόσο πολύ να πω αυτό το ‘ξεράδια ξέρεις’, αλλά κρατιέμαι λόγω ευγένειας. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι μαζί με σένα υπάρχουν εκεί έξω μερικά ακόμη εκατομμύρια που δεν προσέχουν μεν, αλλά έχουν ακριβώς την ίδια πεποίθηση με σένα. Αν νιώθεις καλά και ασφαλής με αυτό, τότε πάω πάσο.

2. ‘Τρέχω μόνο όταν είμαι μόνος μου στο αυτοκίνητο’

Βλέπεις και εσύ τη διαφορά μεταξύ ‘είμαι μόνος μου στο αυτοκίνητο’ και ‘είμαι μόνος μου στο δρόμο’, έτσι;

3. ‘Στέλνω μηνύματα μόνο όταν έχει κίνηση ή με πιάνει φανάρι’

Απλά θα σου προτείνω να κάνεις ένα γκάλοπ και να ρωτήσεις το στενό σου κύκλο (ούτε καν τον πιο ευρύ) πόσες φορές έχει φτάσει στο τσακ από το να πέσει πάνω στο μπροστινό του αφού, ασυνείδητα και ενώ ασχολείται με το κινητό του, αφήνει λίγο το φρένο. Και δεν θα σχολιάσω καν, την περίπτωση που από την απέναντι πλευρά κάποιος κορνάρει, εσύ αφηρημένος και αφοσιωμένος στο κινητό σου πιστεύεις ότι το δικό σου φανάρι είναι εκείνο που άναψε, και. Τη συνέχεια την ξέρεις. Και, μακριά από μας. Γι αυτό ‘πρόσεχε το δρόμο, και όχι το κινητό‘.

 

4. ‘Δεν είμαι τόσο μεθυσμένος’

Δεν σχολιάζω τίποτα. Αλήθεια, διάβασε τη φράση. Αν δεν βρίσκεις το λάθος, ξαναδιάβασε.

5. ‘Ποιο φλας; Αφού με βλέπουνε’

Αυτός ο ναρκισσισμός που έχουμε όλοι στο τιμόνι και πιστεύουμε ότι όλοι παρακολουθούν τις κινήσεις μας, λες και είμαστε στο Big Brother, πραγματικά με ξεπερνάει. Όχι, δεν σε βλέπουνε. Ούτε μπορούν να μυρίσουν τα νύχια τους τι σκοπεύεις να κάνεις. Ούτε έχουν το χρόνο να το προβλέψουν. Τέλος συζήτησης.

6. ‘Κολλάω στον μπροστινό’

Όλοι βιαζόμαστε. Αλήθεια, κανέναν από εμάς δεν θα τον χαλούσε να φτάσει στο ραντεβού, το σπίτι, το γυμναστήριο, τη θάλασσα, το γιατρό, το γραφείο, τους γονείς του νωρίτερα. Το να συμπεριφέρεσαι σαν το τελευταίο κακομαθημένο και να κολλάς στον μπροστινό απαιτώντας ‘εδώ και τώρα’ να κάνει πέρα να περάσεις δεν βοηθάει. Ακόμα και αν είσαι μεγάλος φαν της Άντζελας Δημητρίου (σόρι).

7. ‘Πετάω το τσιγάρο από το παράθυρο, αφού θα σβήσει μωρέ’

Είσαι τουλάχιστον αγενής και πλέον επικίνδυνος. Το ίδιο ισχύει και με τα σκουπίδια.

8. ‘Τρώω γιατί δεν προλαβαίνω’

Γενικά, σε παρακαλώ σταμάτα να έχεις απασχολημένα τα χέρια σου ενώ οδηγείς. Ευχαριστώ.

9. ‘Παίζω παιχνίδια με το συνοδηγό για να περάσει η ώρα’

Καταλαβαίνω ότι ένα μεγάλο ταξίδι είναι βαρετό. Επίσης, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι το παιχνίδι με φίλους κάνει την οδήγηση ξεκούραστη και διασκεδαστική. Όμως. ΟΜΩΣ, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτήν. Είναι η θυσία που πρέπει να κάνεις για το χατίρι όλων σας.

Πριν κλείσω και πριν σου ζητήσω κάνοντας τη δική σου αυτοκριτική στα σχόλια να βοηθήσεις συμπληρώνοντας λάθη που εγώ ξέχασα, θέλω να πω ότι ενέργειες όπως αυτή της COSMOTE είναι σημαντικό πέρα από το να τις επικροτούμε, να της κάνουμε και τρόπο ζωής. Και η ‘ζωή’ είναι η λέξη με την οποία θέλω να κλείσω αυτό το κείμενο.