Accidentally Wes Anderson
SOCIAL MEDIA

Accidentally Wes Anderson: Η ιστορία πίσω από το ομορφότερο Instagram account

Ο δημοφιλής λογαριασμός στο Instagram έγινε βιβλίο με τις ευλογίες του ίδιου του Wes Anderson που έγραψε τον πρόλογό του.

Παστέλ παλέτα και υπερστιλιζαρισμένη, αλλόκοτη συμμετρία. Με τα χρόνια η αισθητική ταυτότητα του Wes Anderson έγινε τόσο συγκεκριμένη, που είναι πια άχαστη. Εάν έχεις μάθει να την αναγνωρίζεις, τότε θα μπορέσεις σίγουρα να την δεις εάν υπάρξει κάποια στιγμή γύρω σου.

Αυτή ήταν η αρχική ιδέα πίσω από ένα thread στο Reddit που άνοιξε το 2017, το Accidentally Wes Anderson, όπου χρήστες μοιράζονταν φωτογραφίες πραγματικής αρχιτεκτονικής και τοποθεσιών που είχαν εντοπίσει, τόσο κοντά στην οπτική υπογραφή του δημιουργού που θα μπορούσαν να είναι κομμάτι των κινηματογραφικών σετ του.

Ο Wally Koval, ένα “Anderson fanboy” όπως αυτοαποκαλείται που λατρεύει τα ταξίδια και την αρχιτεκτονική, μετέφερε την ιδέα αυτή σε ένα λογαριασμό του Instagram που έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει 1,3 εκατομμύρια followers, με πάνω από 1.300 υποβολές φωτογραφιών από χρήστες σε όλο τον πλανήτη να έχουν δει τα snaps τους φιλοξενούμενα στον λογαριασμό. Στο website που έχει στήσει δε, οι υποβολές φτάνουν τις 3.500 τον μήνα. Ποιες είναι όμως οι πιο Wes Anderson πόλεις στον κόσμο;

«[…] Η Βουδαπέστη και η Κωνσταντινούπολη – και οι δύο ξεχειλίζουν από πλούσια ιστορία, προσόψεις που παίρνουν την ανάσα και εκπληκτική αρχιτεκτονική που προσφέρεται για την αισθητική», έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Koval, με το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη να κάνουν επίσης συχνά την εμφάνισή τους στις φωτογραφίες.

Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι αναμενόμενες, μερικές από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Koval ωστόσο απεικονίζουν τον Wes Anderson που κρύβουν τα πιο απίθανα μέρη. Το Εθνικό Στάδιο στο Πεκίνο για παράδειγμα με το δικτυωτό του τσιμέντο δεν είναι κατασκευή που θα συνέδεε εύκολα κανείς με τον σκηνοθέτη, με λίγο κροπάρισμα και κολακευτικό φωτισμό όμως τα χρωματιστά του καθίσματα και το αψεγάδιαστο γκαζόν κάνουν θαύματα.

«Υπάρχει ένα στρώμα ή ένα επίπεδο υποκειμενικότητας που έρχεται με την κάθε τοποθεσία», εξηγεί ο Koval. «Ίσως το φως ή ο αέρας χτυπήσουν ένα κτίριο όπως πρέπει, ή συνέβη κάτι απροσδιόριστο που ο φωτογράφος σταμάτησε για να πάρει. Προσθέτουν ουσία και context σε έναν κόσμο που υπό κανονικές συνθήκες απλώς προσπερνάμε, ή τον αφήνουμε να υπάρχει στην περιφέρειά μας και τον αγνοούμε».

Εκτός από τις φωτογραφίες, ο Koval παροτρύνει όσους κάνουν υποβολές να συμπεριλάβουν και την ιστορία που μπορεί να συνοδεύει τα snaps. «Υπάρχουν πολλές όμορφες φωτογραφίες εκεί έξω, αλλά νομίζω είναι η ιστορία τους που θα παρέχει αληθινό context και αληθινό αντίκτυπο στην όποια εμπειρία μπορεί να έχεις εάν πας στο μέρος», τονίζει.

Όσο για τον ίδιο τον Anderson, ο σκηνοθέτης έχει εδώ και καιρό δώσει το παρών στη δραστηριότητα του Instagram. Η αρχή έγινε όταν αποφάσισε να παρουσιάσει αποκλειστικά μέσα από τον λογαριασμό το πρώτο artwork του Isle of Dogs («καθόλου συμπτωματικά, αλλά πολύ σκόπιμα Wes Anderson», όπως έγραφε το caption). Τώρα που το Accidentally Wes Anderson έγινε βιβλίο, ένας ταξιδιωτικός οδηγός που λειτουργεί περισσότερο ως mood board διαφυγής από την πραγματικότητα και έμπνευσης για περιπέτειες, ο δημιουργός έγραψε μάλιστα και τον πρόλογο του βιβλίου. «Όταν μας έδωσε την ευλογία του να προχωρήσουμε, ήμασταν ενθουσιασμένοι», είπε ο Koval στο BBC. «Αλλά όταν το είδε τελειωμένο και συμφώνησε να γράψει μερικές λέξεις – το να διαβάζεις αυτές τις σύντομες παραγράφους ήταν η τέλεια σφραγίδα έγκρισης».

«[Το Accidentally Wes Anderson] είναι μία πρόσκληση να δούμε τον κόσμο μέσα από ένα ελαφρώς διαφορετικό φακό», εξηγεί, «ή να κάτσεις λίγο στην άκρη και να δεις κάτι μέσα από μία ελαφρώς διαφορετική προοπτική. Υπάρχει τόση ομορφιά στην καθημερινότητα – από κτίρια που προσπερνάμε κάθε πρωί στον δρόμο μας για τη δουλειά, στις παραμελημένες ιστορίες που ποτέ δεν εξερευνήσαμε γιατί δεν ξέραμε ποτέ ότι είναι εκεί».

Το Accidentally Wes Anderson του Wally Koval είναι εκδόσεις Orion.