ΤΑΞΙΔΙ

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται και πάλι ψηλά, ωστόσο φέτος υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στην κορυφή της λίστας.

Ο δείκτης Henley, καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών και αναδεικνύει κάθε χρόνο τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη. Ή αλλιώς μετρά την παγκόσμια ταξιδιωτική ελευθερία με βάση τον αριθμό των προορισμών που μπορεί να επισκεφθεί ο πολίτης του εκάστοτε κράτους χωρίς βίζα. Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές είναι συχνές, καθώς συνθήκες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή το Brexit επηρέασαν όπως είναι λογικό τον δείκτη.

Το ελληνικό διαβατήριο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα στον πλανήτη, ενώ η πρωτιά έφυγε για πρώτη φορά από το 2017 από τα χέρια της Ιαπωνίας. Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να ταξιδέψουν φέτος σε 192 διαφορετικές χώρες επιδεικνύοντας απλά το διαβατήριό τους, ξεπερνώντας κατά 3 προορισμούς τους Ιάπωνες, που έπεσαν στην τρίτη θέση.

Τα διαβατήρια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος καθώς 8 από τις πρώτες 11 χώρες του δείκτη Henley είναι κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με το διαβατήριο τους να ταξιδεύει ελεύθερα σε 190 προορισμούς. Έπονται Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα και Σουηδία με 189 προορισμούς, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση μαζί με τον Καναδά. Εκδίδοντας το ελληνικό διαβατήριο που έχει διάρκεια 10 ετών, μπορούμε να επισκεφθούμε 185 διαφορετικές χώρες σε όλον τον πλανήτη.

Στην πλήρη λίστα της ταξιδιωτικής ελευθερίας, όπως είναι αντιληπτό υπάρχει μεγάλη αδυναμία για τους κατοίκους εμπόλεμων περιοχών. Για παράδειγμα το διαβατήριο του Αφγανιστάν που βρίσκεται στην τελευταία θέση, επιτρέπει την ελεύθερη μετάβαση σε 27 μόλις χώρες, ενώ του Ιράκ σε 30. Ακολουθεί η λίστα με τα 10 πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου.

  1. Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
  2. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (190 προορισμοί)
  3. Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα, Σουηδία (189)
  4. Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (188 προορισμοί)
  5. Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία (187 προορισμοί)
  6. Αυστραλία, Ουγγαρία, Πολωνία (186 προορισμοί)
  7. Καναδάς, Ελλάδα (185 προορισμοί)
  8. Λιθουανία, Ηνωμένες Πολιτείες (184 προορισμοί)
  9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (183 προορισμοί)
  10. Εσθονία, Ισλανδία (182 προορισμοί)