© 2020, Efrem Lukatsky/ASSOCIATED PRESS
ΤΑΞΙΔΙ

Αυτά οφείλεις να γνωρίζεις αν ποτέ θελήσεις να επισκεφτείς το Τσερνόμπιλ

Μετά τη σειρά του HBO, το Τσερνόμπιλ έγινε δημοφιλής προορισμός. Όχι για εμάς, εμείς έχουμε lockdown.

Μετά τη μινι-σειρά του HBO, Chernobyl, ολοένα και περισσότεροι εξέτασαν το ενδεχόμενο για μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Άλλοι νοητά, άλλοι μέσα από τις οθόνες τους, άλλοι κυριολεκτικά, ταξίδεψαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου, για να αποτυπώσουν το τοπίο και την περιοχή 25 χρόνια μετά την τρομακτική έκρηξη που άλλαξε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και ανέδειξε τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, η σειρά ανέδειξε στην επιφάνεια ένα νέο είδος τουρισμού, αυτό που οι ξένοι ονομάζουν disaster tourism. Οι τουρίστες ελκύονται από τις καταστροφές και από τη θέαση των πόλεων – φαντασμάτων, όπως το Πρίπιατ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ταξίδια δεν πρόκειται να κάνουμε σύντομα, αλλά αν σε ελκύει αυτό το είδος ταξιδιών και έχεις βάλει στόχο να επισκεφθείς την Ουκρανία, μόλις ανοίξουν τα σύνορα και επανεκκινηθεί ο τουρισμός, σου έχουμε εδώ τέσσερα tips που θα σε βοηθήσουν στον σχεδιασμό του ταξιδιού σου.

Τη στιγμή που η δημοφιλία των εκδρομών στο Τσερνόμπιλ ανεβαίνει (ή, τουλάχιστον, ανέβαινε), ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κατέκλυσαν το Google. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η τουριστική εκμετάλλευση ενός ιστορικού μέρους από ιδιώτες και επιχειρήσεις (όπως και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας για το Game of Thrones ή η Ισλανδία που έχει περισσότερα τουριστικά γραφεία ανά στρέμμα απ’ ότι σούπερ μάρκετ).

Προτού κλείσεις το εκδρομικό που θες, τσέκαρε κριτικές, πιστοποιήσεις και τιμές. Επικοινώνησε μαζί τους και ρώτησε τον αριθμό των ατόμων που θα αποτελέσουν το γκρουπ.

Οι διάρκειες των εκδρομών ποικίλλουν. Μπορείς να διαλέξεις μια ημερήσια εκδρομή ή να επεκτείνεις το πρόγραμμά σου, ανάλογα με το πλάνο των διακοπών σου. Η ημερήσια εκδρομή θα σε πάει στα πλάνα της σειράς του HBO: αντιδραστήρας 4, ρόδα του Πρίπιατ, ραντάρ Duga και ό,τι σχεδίασαν πιστά οι σκηνογράφοι της σειράς. Κάποιοι μπορούν να νιώσουν ότι είδαν λίγα ή ότι δεν εμβάθυναν αρκετά στο πώς το Τσερνόμπιλ επηρέασε την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Γι’ αυτό, καλύτερα να επιλέξεις την εκδρομή των δύο ημερών, οπού ενδέχεται να συναντήσεις ντόπιους που έζησαν την καταστροφή και επέστρεψαν στα σπίτια τους ή και να κοιμηθείς στο ομώνυμο χωριό, του οποίου τα ποσοστά ιονίζουσας ραδιενέργειας είναι χαμηλότερα από την κοντινή πόλη του Πρίπιατ, οπού είναι αδύνατο να μείνει κανείς.

Εκτός από τη σειρά, μπορείς να διαβάσεις και τις μαρτυρίες των κατοίκων που συγκέντρωσε σε μια εξαιρετική έκδοση η Νομπελίστας Svetlana Alexievich (Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, σε μετάφραση Ορέστη Γεωργιάδη, Εκδόσεις Πατάκη), την ταξιδιωτική έρευνα του Andrew Leatherbarrow (Τσερνόμπιλ 01:23:40, μετάφραση του Δημήτρη Αλεξίου, Εκδόσεις Οξύ) ή και για τη σοβιετική και ουκρανική πολιτική νοοτροπία με έναν πιο κυνικό τρόπο, ένα από τα βιβλία του Andrey Kurkov (Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού Προέδρου, μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη).

Τσερνόμπιλ Unsplash

Ανάλογα με τη διάρκεια και με το αν ταξιδεύεις μόνος ή σε γκρουπ, οι τιμές των εκδρομών κυμαίνονται από 100 έως 600 ευρώ το άτομο.

Η τιμή για το ημερήσιο τουρ πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις γραφειοκρατικές άδειες, έναν επαγγελματία ξεναγό που να μιλάει αγγλικά (ή και μεταφραστή), άνετη μεταφορά από το Κίεβο στο Τσερνόμπιλ και πάλι πίσω, σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο παραμονής στη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο και το Πρίπιατ, προπόνηση ασφαλείας, σε περίπτωση που – ποτέ δεν ξέρεις – γίνει κάτι ατυχές, χάρτη, ασφάλιση και εγκεκριμένο προσωπικό. Για δέκα ευρώ παραπάνω (πόσο παραπάνω, δηλαδή) μπορείς και να νοικιάσεις και ένα δοσίμετρο που μετράει την ακτινοβολία.

Η περιοχή γύρω από την εγκαταλελειμμένη πόλη του Πρίπιατ και του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ παραμένει ακόμα κλειστή για εκδρομές κατά μόνας. Οι επισκέπτες απαγορεύεται να μεταβούν μόνοι τους, χωρίς έναν οδηγό με εμπειρία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρειαστούν πάνω από 20.000 χρόνια για να είναι η περιοχή βιώσιμη, όπως τότε, παρά το γεγονός που μερικά χωριά σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων έχουν επανακατοικηθεί.

Υπάρχει αυστηρό dress code, με τα σορτσάκια και τα κοντομάνικα να απαγορεύονται. Εξαιτίας του ραδιενεργού εδάφους, κλειστά παπούτσια προτιμούνται ακόμα και σε περιόδους καύσωνα.

Επίσης, το αυτονόητο, απαγορεύεται να αγγίξεις οτιδήποτε στην περιοχή, ακόμα το δοκάρι που θα στηριχτείς για να ξαποστάσεις. Μόλις επιστρέψεις στο ξενοδοχείο, οι ειδικοί προτείνουν ένα ντουζ και πλύσιμο όλων των ρούχων. Προφυλάξεις που αποτρέπουν την εμφάνιση ραδιενεργών στοιχείων από την έξοδό σου στο Τσερνόμπιλ.