Unsplash
SEX

Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις για να αγοράζεις πάντα το σωστό προφυλακτικό

Στον μίνι οδηγό που ακολουθεί, ένας παιδαγωγός σεξουαλικής αγωγής και μία σεξολόγος μοιράζουν χρήσιμα tips για να φοράς το προφυλακτικό που σου ταιριάζει και άρα, να απολαμβάνεις καλύτερα το σεξ. 

Για το προφυλακτικό: «άβολο», «πολύ χαλαρό», «πολύ στενό». Για το σεξ με προφυλακτικό: «η αίσθηση δεν είναι ίδια», «το σεξ χωρίς είναι πολύ καλύτερο». 

Σύμφωνα με τον παιδαγωγό σεξουαλικής αγωγής, Dr. Logan Levkoff αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς λέξεις και φράσεις που μαθαίνει να χρησιμοποιεί μεγάλη μερίδα των αντρών, πριν ακόμα ενηλικιωθούν, πριν ακόμα κάνουν σεξ για πρώτη φορά στη ζωή τους. Μεγαλώνουν δηλαδή με την ιδέα ότι το σεξ με προφυλακτικό και η απόλαυση είναι δύο ασύνδετα πράγματα, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

«Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν δύο σύντροφοι να απολαμβάνουν το σεξ με ασφάλεια, χωρίς να ανησυχούν για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και για τη μετάδοση ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων)», σημειώνει ο Dr. Levkoff και υπογραμμίζει, μιλώντας στο Inside Hook

«Επειδή όμως εκτός από την ασφάλεια, σημαντικό ρόλο παίζει και η απόλαυση, όταν ένας άντρας ενοχλείται από τη χρήση του προφυλακτικού, δε φταίει το προφυλακτικό, αλλά η λάθος επιλογή που έχει κάνει. Το ότι χρησιμοποιεί δηλαδή το λάθος μέγεθος. Αυτό το λάθος μέγεθος, που οδηγεί σε κακή εφαρμογή, συσχετίζεται όχι μόνο με τη μειωμένη ευχαρίστηση, αλλά και με πιθανά προβλήματα στύσης, ακόμα και με σπάσιμο του προφυλακτικού».

«Το σωστό προφυλακτικό δεν αφαιρεί ίχνος από τη σεξουαλική εμπειρία και ικανοποίηση», προσθέτει η σεξολόγος Dr. Carol Queen.

Οι δύο ειδικοί παρουσιάζουν έναν μίνι οδηγό για να καταλάβεις αν πράγματι φοράς το σωστό προφυλακτικό. 

Το λάτεξ

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο λάτεξ – αν δεν το ήξερες, τώρα το έμαθες. Τους προκαλείται δηλαδή μία αίσθηση καύσου και φαγούρας, ερεθισμός και ερυθρότητα στο δέρμα της περιοχής. 

Ευτυχώς, όμως στην εποχή μας υπάρχουν εναλλακτικές. Αποτελεσματικές επιλογές σε άλλα υλικά όπως το πολυισοπρένιο, η πολυουρεθάνη και το δέρμα αρνιού. Να σημειωθεί εδώ όμως ότι τα προφυλακτικά που είναι φτιαγμένα από «πόλυ» υλικά συνήθως δεν είναι εύκαμπτα, δεν στρετσάρονται εύκολα. 

Τα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού από την άλλη λειτουργούν ως αντισυλληπτικά, αλλά δεν προστατεύουν από ΣΜΝ και τείνουν να είναι τέσσερις έως πέντε φορές πιο ακριβά στην τιμή.

Η εφαρμογή

Ένα προφυλακτικό πρέπει να εφαρμόζει άνετα στο πέος, να μη νιώθεις ότι σε σφίγγει, ότι φορώντας το κόβεται η κυκλοφορία του αίματος. Πρέπει επίσης να καλύπτει ολόκληρο τον άξονα του πέους και να παραμένει στη θέση του καθ΄ όλη τη διάρκεια του σεξ -αυτό σημαίνει ότι δε θα ανεβοκατεβαίνει, δε θα σουρώνει ή γλιστράει-, καθώς και να υπάρχει χώρος στην άκρη για την εκσπερμάτιση.

Το μέγεθος δεν είναι το παν

Για να πετύχεις τη σωστή εφαρμογή του προφυλακτικού πρέπει να λάβεις υπόψιν όχι μόνο το μήκος, αλλά και την περιφέρεια (το πάχος) του πέους, καθώς και το γεγονός ότι με τη διέγερση και τη στύση και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στοιχεία θα επηρεαστούν, το πέος θα μεγαλώσει κατά μήκος και θα αυξηθεί σε όγκο κατά πλάτος. 

Ο πειραματισμός είναι μονόδρομος

Για να καταλάβεις ποιο από όλα τα προφυλακτικά που κυκλοφορούν στην αγορά ταιριάζει στα μέτρα σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις σύμφωνα με τους δύο ειδικούς είναι να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικές εταιρείες.

Η χρήση του λιπαντικού

Είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί μεγιστοποιεί την ευχαρίστηση, αλλά και γιατί βελτιώνει τη λειτουργία του προφυλακτικού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις, όπως να μη χρησιμοποιείς λιπαντικά με βάση το λάδι γιατί μπορεί να προκαλέσουν φθορά και σπάσιμο του προφυλακτικού ή ότι μπορεί το λιπαντικό να προκαλέσει κάποια δερματική αλλεργία στην περιοχή του πέους ή του κόλπου.

Επίσης, εκτός από το να βάζεις λιπαντικό στο προφυλακτικό αφού το φορέσεις, μπορείς να βάλεις μερικές σταγόνες στο πέος πριν το εφαρμόσεις για να εισχωρήσει πιο εύκολα. 

Οι κόκκινες γραμμές

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι τα προφυλακτικά λήγουν. Ο μέσος όρος ζωής ενός προφυλακτικού είναι από τρία έως πέντε χρόνια. Αν όμως δε φυλάσσεται σωστά στο κατάστημα από όπου το αγόρασες, η ποιότητά του μπορεί να αλλοιωθεί σημαντικά. 

Γι’ αυτό, η καλύτερη κίνηση είναι να προμηθεύεσαι προφυλακτικά από το φαρμακείο και να τσεκάρεις πάντα την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία.

Επιπλέον, φρόντισε να μην το αποθηκεύεις στο πορτοφόλι σου ή στο ντουλάπι του αυτοκινήτου, σε σημεία δηλαδή που μπορεί να σπάσει, να αλλοιωθεί, να θερμανθεί και να εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το ζητούμενο είναι η απόλαυση

«Το θέμα με τα προφυλακτικά είναι ότι τα προφυλακτικά είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένα για να ενισχύουν την ευχαρίστηση, σωστά;», αναφέρει ο Dr. Levkoff. 

«Για να είσαι ελεύθερος να απολαύσεις την πράξη χωρίς να προβληματίζεσαι για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μην κολλήσεις κάτι, όπως θα συνέβαινε αν έκανες σεξ άνευ προστασίας. 

Ναι, θα μπορούσες να περπατήσεις στο διάδρομο των προφυλακτικών στο φαρμακείο και απλά να διαλέξεις οτιδήποτε στην τύχη. Όταν όμως αυτό δεν το κάνεις για τα sneakers που αγοράζεις, γιατί να το κάνεις με το προφυλακτικό; Έχεις την επιλογή να κάνεις επιλογές που είναι κατάλληλες για σένα, που θα ενισχύσουν τη σεξουαλική σου εμπειρία, και αυτό είναι στην πραγματικότητα μια ενδυναμωτική πράξη», καταλήγει.