Unsplash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SPONSORED

Αυτές είναι οι έξυπνες συσκευές που χρειάζεσαι για ένα πραγματικό smarthome

Ένα οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται η ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι.

Σε αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έχουμε δει τον πρωταγωνιστή να μπαίνει στο σπίτι του και να ρυθμίζει τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε αυτό με το κινητό του τηλέφωνο. Πριν από μερικά χρόνια, η συγκεκριμένη συνθήκη έμοιαζε αδύνατη, ωστόσο, σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν το σπίτι τους πιο «έξυπνο».

Ποιες, όμως, είναι οι συσκευές και οι λειτουργίες που μπορούν να μετατρέψουν το σπίτι σου σε ένα Smart Home και πώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα, σε μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης μαστίζεται από την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση;

Οι συσκευές που θα κάνουν το σπίτι του πιο έξυπνο

Gateway: Πρόκειται για το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού. Εδώ μπορείς να συνδέσεις όλες τις έξυπνες συσκευές του οικοσυστήματος Smarthink που δημιουργήθηκε από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και να τις διαχειρίζεσαι μέσω του Smarthink App.

Έξυπνος Μετρητής Ρεύματος: Πλέον δεν χρειάζεσαι τον λογαριασμό ρεύματος για να μάθεις πόσα θα πληρώσεις, αφού γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τη συνολική σου κατανάλωση. Μπορείς, μάλιστα, να επιλέξεις ένα ποσό ως όριο και να ενημερωθείς εάν η κατανάλωσή σου ενδέχεται να το ξεπεράσει, μέσω ενημέρωσης από το κινητό, όταν αυτή φτάσει στο 80% ή το 100%.

Έξυπνος Θερμοστάτης: Με αυτή τη συσκευή μπορείς πολύ εύκολα να ελέγχεις και να προγραμματίσεις τη θερμοκρασία στο σπίτι σου από όπου κι αν βρίσκεσαι, από το κινητό σου. Το εντυπωσιακό με το Smarthink είναι επίσης, πως μαθαίνει από τις επιλογές σου και ρυθμίζει μόνο του για τις συνθήκες άνεσης, θερμοκρασίας και φωτισμού του σπιτιού.

Έξυπνος Διακόπτης Θερμοσίφωνα: Σου δίνει τη δυνατότητα να ανοίγεις από το κινητό σου τον θερμοσίφωνα πριν γυρίσεις σπίτι, προκειμένου να μη χάσεις χρόνο μέχρι να ζεσταθεί το νερό. Κι αν ποτέ τον ξεχάσεις ανοιχτό – όπως έχει συμβεί σε όλους μας έστω μια φορά – το Smarthink τον ειδοποιεί και κλείνει μόνο του τον θερμοσίφωνα, για να μην καίει ρεύμα χωρίς λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκατάστασή τους γίνεται μέσα σε μόλις μερικά λεπτά, ενώ η διαχείρισή τους από το κινητό σου τηλέφωνο, μέσω εφαρμογής. Επίσης, μπορούν να προστεθούν στις παραπάνω συσκευές και η έξυπνη πρίζα, η έξυπνη λάμπα, το έξυπνο χειριστήριο κλιματιστικού, ο αισθητήρας πόρτα/παραθύρου και ο έξυπνος αισθητήρας χώρου.

Πώς μπορείς να διαχειριστείς το Smarthink

συσκευές

To Smarthink, είναι το πρώτο Smart Home Οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι, με Τεχνητή Νοημοσύνη, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως παρόχου. Περιλαμβάνει ειδικούς αλγόριθμους, που, μέσω της εφαρμογής, μελετούν τις συνήθειες του χρήστη, μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής του όσον αφορά τη θερμοκρασία και τον φωτισμό του νοικοκυριού και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθειες και συνθήκες άνεσής του.

Οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα μερικών εβδομάδων (4-6) για να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως, ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται μέσω του Smarthink App, την οποία μπορείς να κατεβάσεις από το Google Play ή το App Store και να διαχειριστείς τις συσκευές κάθε στιγμή της μέρας, να λάβεις ειδοποιήσεις και να παρακολουθήσεις live την κατανάλωση μεμονωμένων ή και όλων των συσκευών του χώρου σου.

Έτσι θα καταφέρεις να έχεις επίγνωση σχετικά με το πόσο ρεύμα καίει το έξυπνο σπίτι του και να εξοικονομήσεις αρκετή ενέργεια που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε σπαταληθεί χωρίς λόγο.