ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Άγη Εμμανουήλ, γιατί αποφάσισες να τρέξεις από την Αθήνα μέχρι τη Γλασκώβη;

Μια on the run συζήτηση με τον 52χρονο ηθοποιό και μαραθωνοδρόμο που πήρε απόφαση να τρέξει 2421 χλμ. για έναν πολύ σημαντικό σκοπό: την κλιματική αλλαγή.

«Φαντάζομαι τον εαυτό μου να τρέχει στη Βόρεια Ιταλία, πηγαίνοντας από μεγάλη πόλη σε μεγάλη πόλη, ενώ την ίδια στιγμή μου έρχονται εικόνες από αγρούς και γοητευτικά τοπία» λέει ο Άγης Εμμανουήλ με ένα ελαφρύ λαχάνιασμα στη φωνή του. Έχει ξεκινήσει ένα μακρύ δρομικό ταξίδι: θα πρέπει να διανύσει την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Γλασκώβη. «Ακριβώς στο αντίθετο άκρο, χωρίς να το γνωρίζω, αλλά έτσι το έχω στο μυαλό μου, είναι η διαδρομή στη Γαλλία. Εκεί φοβάμαι ότι θα συναντήσω αντικοινωνικούς, βλοσυρούς κατοίκους, όπως και στο Βέλγιο φαντάζομαι πως οι άνθρωποι θα είναι κλειστοί. Τέλος, στην Αγγλία, η διαδρομή (Λιντς, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ) μου φαίνεται πολύ ευχάριστη. Θα μπορούσαμε να την αποφύγω και να βρεθώ κατευθείαν στη Σκωτία από το Ρότερνταμ. Είμαι όμως λίγο Λίβερπουλ και έτσι ήθελα να περάσω από εκεί».

Βέβαια, ο Άγης Εμμανουήλ έπρεπε να προσθέσει άλλα 150 χιλιόμετρα στο ταξίδι του για να γίνει αυτό εφικτό. Καθόλου μικρή προσθήκη μπορεί να πει κανείς. Τι είναι όμως 150 χιλιόμετρα μπροστά στα 2421 χλμ. που χωρίζουν την ελληνική πρωτεύουσα από τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Σκωτίας; Μια απλή σταγόνα στον ωκεανό.

Η αφήγηση του 52χρονου ηθοποιού και μαραθωνοδρόμου έγινε δια τηλεφώνου και 147 χλμ. μακριά από την Αθήνα, κοντά στην Πάτρα. Σε κάθε του φράση ακουγόταν ανεπαίσθητα το τράνταγμα από κάθε του βήμα. Ο Άγης Εμμανουήλ δεν έκανε στην άκρη για να μας μιλήσει. Του κρατήσαμε συντροφιά καθώς εκείνος έτρεχε.

Πώς όμως και γιατί έβαλε σκοπό να φτάσει από την Αθήνα στη Γλασκώβη; Η απάντηση είναι απλή και λέγεται κλιματική αλλαγή.

Ο Άγης Εμμανουήλ τρέχει για το περιβάλλον

Άγης Εμμανουήλ

«Όταν είδα το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough τον περασμένο Δεκέμβρη γνώριζα τι θέλω να κάνω. Πριν καν τελειώσει το Α life on our planet είχα πάρει την απόφασή μου. Είχε κλειδώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγης Εμμανουήλ, πριν συνεχίσει: «Το τρέξιμο είναι βαθιά χαραγμένο στο DNA του ανθρώπου. Εγώ χρησιμοποιώ αυτή την ιδιότητα για να κάνω μια ακτιβιστική πράξη». 

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά στο χαρτί: θα πρέπει μέσα σε 82 μέρες να διανύσει 2421 χλμ, με σκοπό να είναι στη Γλασκώβη την 1η Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Στην πράξη βέβαια πρόκειται για υπεράνθρωπο άθλο. Ο Άγης δεν είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει – άλλωστε ούτε και ο καλύτερος υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα σίγουρος. Παρ’ όλα αυτά το προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις.

«Τα πολύ δύσκολα αρχίζουν μετά, ύστερα από την Πάτρα, όταν και θα είμαι μόνος στον δρόμο. Τώρα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με υποστηρίζουν. Μετά, θα είμαι τελείως μόνος» λέει, καθώς δεν σταματά να τρέχει. «Από τη Βενετία μέχρι την Πάντοβα (40 χλμ) θα με συνοδεύσουν κάποιοι Ιταλοί, όπως αντίστοιχα στη διαδρομή ανάμεσα σε Βρυξέλλες και το Ρότερνταμ. Στον υπόλοιπο όμως δρόμο δε θα υπάρχει κανείς εκεί για μένα».

Μήπως απλά δεν έχει καταλάβει με τι είναι έτοιμος να αναμετρηθεί; «Το 2014 έκανα 240 χλμ. για την προστασία του αιγιαλού. Όπως καταλαβαίνεις, απλός υπερμαραθώνιος δεν υπάρχει. Εγώ όμως τρέχω, είμαι δρομέας. Αυτό κάνω».

Οι εκτός δρόμου δυσκολίες

Δε λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός; «Το πιο δύσκολο ήταν να φτάσω στην αφετηρία. Να το δημιουργήσω, να βρω χορηγούς, να εξασφαλίσω τα χρήματα – ακόμα και τώρα που σφαδάζω από την υπερπροσπάθεια νιώθω καλύτερα από όταν βίωνα όλο εκείνο το άγχος» αποκαλύπτει ο μαραθωνοδρόμος χωρίς καμία διάθεση να στρογγυλοποιήσει καταστάσεις.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένας άνθρωπος του θεάτρου με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων; «Ο ηθοποιός είναι αθλητής ή μάλλον πολυαθλητής. Χρειάζεται να μπορεί να κάνει τα πάντα έχοντας ασκήσει τόσο το σώμα όσο και την “αεροβικότητά” του. Έτσι, η πειθαρχία και η αυτοβελτίωση που κυριαρχούν στις μεγάλες αποστάσεις αποτελούν και βασικές αρετές για το θεατρικό σανίδι. Για μένα το να προετοιμάζεσαι για Μαραθώνιο ενώ παράλληλα κάνεις πρόβες είναι το τέλειο» σημειώνει και παίρνει μια βαθιά ανάσα. «Το έχω κάνει, για αυτό το λέω».

Ο Άγης Εμμανουήλ πάσχισε, μόχθησε, πόνεσε μέχρι να ξεκινήσει το project. Μάλιστα, χρειάστηκε να κάνει και ένα χειρουργείο για μηνίσκο. «Ζορίστηκα πολύ να βρω χορηγούς, έζησα απίστευτο άγχος, είχα σοβαρό τραυματισμό, δεν μπόρεσα να κάνω σχεδόν καθόλου προπόνηση από τον Μάρτιο μέχρι και την αφετηρία. Μάλιστα, έπρεπε να “τρέξω” όλο το project πριν ξεκινήσει ο υπερμαραθώνιος από την Αθήνα μέχρι τη Γλασκόβη. Η κόπωση μέχρι να φτάσω στην αφετηρία ήταν ήδη τεράστια. Ήμουν εξουθενωμένος».

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας δρομέας εκεί και να του πω ξεκίνα» λέει γελώντας, πριν συνεχίσει: «Έλα όμως που ο δρομέας είμαι εγώ».

Τελικά, πόσες πιθανότητες έχει να τα καταφέρει; Δεν κρύβει ότι υπήρξαν διάφοροι καλοθελητές που τον χλεύασαν. Αυτό που έκανε το 2014 δεν ήταν μικρό. Στο βιογραφικό του έχει γραφτεί μια διαδρομή 250 χιλιομέτρων με ακτιβιστικό πρόσημο. Τότε έτρεξε για την προστασία του αιγιαλού που, όπως ο ίδιος λέει, δεν εκποιείτε απλά αλλά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τώρα, θέλει να φτάσει στη Γλασκώβη για να τονιστεί το μέγα πρόβλημα της κλιματικής κρίσης.

Έχουν άραγε μοναξιά οι μεγάλες αποστάσεις; «Από το 1996 που τρέχω μαραθώνιο, μόνο μια φορά έκανα προπόνηση με παρέα στο βουνό. Αυτό όμως ήταν άλλο, ήταν μια εξαίρεση. Προσωπικά, ναι, το βιώνω μοναχικά. Εκείνο που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι η στιγμή που κατακτώ έναν στόχο τον οποίο κυνηγάω για καιρό. Η στιγμή του τερματισμού, η βραδιά που ξεκινά μια παράσταση – αυτό είναι που έχει σημασία».

Τρέχοντας στη σκιά της κλιματικής κρίσης

«Το 2007 είχα πάει στις φωτιές της Πελοποννήσου για να παραδώσω είδη πρώτης ανάγκης τα οποία είχαμε μαζέψει με τους φίλους μου. Φέτος, παρακολούθησα των θέμα των ελληνικών πυρκαγιών με την περιφερειακή μου όραση καθώς ήμουν τελείως δοσμένος σε αυτό το project. Τι να πρωτοπεί όμως κανείς;» αναφέρει, χωρίς να μασά τα λόγια του, ο Άγης Εμμανουήλ.

Μήπως, όμως, όλες αυτές οι περιβαλλοντικές καταστροφές που παρακολουθούμε ήταν αναμενόμενες και απλά επιλέγουμε να τις ονομάσουμε κλιματική αλλαγή; «Άλλοι λένε ότι είναι η κλιματική αλλαγή. Άλλοι ότι δεν είναι η κλιματική αλλαγή. Εμένα το ένστικτό μου μού λέει να πιστέψω ανθρώπους όπως ο David Attenborough – και όχι τον Donald Trump. Είμαι 52 χρονών και θυμάμαι καλά πώς ήταν ο καιρός πριν τριάντα χρόνια».

Τελικά, γιατί αποφάσισε να τρέξει 57 μαραθώνιους (με τα απαραίτητα stops βέβαια) σε έναν; «Με ρωτάς γιατί το κάνω; Για τον ακτιβισμό που έχει σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Για τη συγκλονιστική εμπειρία. Τελικά, πριν κάποια χρόνια μάλλον δεν ήμουν έτοιμος για το Run and Act (σ.σ: ένα project όπου μαραθωνοδρόμοι ηθοποιοί τρέχουν από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας μέχρι την Επίδαυρο και στο τέλος δίνουν μια παράσταση). Τώρα, πιστεύω ότι ήρθε πραγματικά η ώρα».

Φυσικά, ο Άγης Εμμανουήλ, εκτός από τις τρομακτικές δυσκολίες ενός υπερμαραθώνιου, έχει να αντιμετωπίσει -όπως και κάθε Έλληνας- και τη μητέρα του. Καθώς η κουβέντα μας φτάνει στο τέλος της, εκείνος παρότι τρέχει έχει χαλαρώσει πλήρως. Έτσι, εξομολογείται ότι η κριτική και η γκρίνια της μητέρα τους ώρες-ώρες τον τρελαίνει. «Αλλά δεν πειράζει» προσθέτει στο τέλος. Είναι σίγουρο άλλωστε ότι εκείνη θα έχει τρομερό άγχος αν ο Άγης πήρε μαζί του την κατάλληλη ζακέτα για τη Γλασκώβη.

Θα φτάσει άραγε μέχρι τη Σκωτία; Ούτε καν ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμων δεν θα ήταν σίγουρος. Εκείνος όμως το προσπαθεί όσο πιο πολύ μπορεί, και όποιος θέλει να τον υποστηρίξει μπορεί να το κάνει μέσα από το microsite που έχει στηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Σε κάθε περίπτωση εμείς ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον τερματισμό του την 1η Νοεμβρίου του 2021.

«Η κλιματική κρίση είναι ολοφάνερη. Όλοι γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας πως κάνουμε κάτι λάθος. Πολύ λάθος» λέει ο 52χρονος ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο. Ένα πάντως είναι βέβαιο: ο πλανήτης κινδυνεύει και εμείς οφείλουμε αν όχι να τον σώσουμε, σίγουρα να παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακριβώς, δηλαδή, όπως κάνει ο Άγης Εμμανουήλ.