ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Mπορείς να αγοράσεις μια ζεστή αγκαλιά για το lockdown, πανηγυρίζουν οι forever alone

Τι είναι το Hug Sleep που έχει κάνει εκατομμυριούχους εκείνους που το κατασκεύασαν;

Στην καραντίνα 1.0 μεταξύ όσων χρειάστηκε να διαχειριστείς -ενδεχομένως για πρώτη φορά στη ζωή σου, ήταν η καθημερινότητα χωρίς την επαφή. Την κανονική, την παλιά, την ‘ορθόδοξη’. Με τις αγκαλιές της και τα φιλιά της. Μέσα στο γενικότερο θεματάκι (του πώς, τι, γιατί και τις αβεβαιότητες για το μέλλον, σε όλα τα επίπεδα) στερήθηκες αυτό που αποδεδειγμένα -βάσει ερευνών- μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο.

Η αγκαλιά -η ‘γεμάτη’, όχι το ‘πατ, πατ’ στην πλάτη και τελειώσαμε-, το απλό άγγιγμα, αλλά και το να κάθεσαι πολύ κοντά σε κάποιον αυξάνει την παραγωγή της ουσίας που οι επιστήμονες αποκαλούν ‘ωκυτοκίνη’ (για τους ξένους oxycotin) και μειώνει το στρες. Έχει επίσης, διαπιστωθεί πως έχει μεγαλύτερη ‘εφαρμογή’ στις γυναίκες.

Άλλη έρευνα  έχει καταλήξει στο ότι η επαφή μειώνει το άγχος στους ανθρώπους που ‘χουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ θυμίζει σε όλους τη θνητότητα τους. Κράτα πρόχειρο πως αποδείχθηκε ότι τη γενικότερη κατάσταση βοηθά και η αγκαλιά σε ένα αντικείμενο που νιώθουμε δικό μας, όπως ένα λούτρινο.

Σου ‘χω και μια ακόμη έρευνα σύμφωνα με την οποία το ανθρώπινο άγγιγμα ενεργοποιεί τον κογχομετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που είναι το κέντρο ελέγχου των παρορμήσεων και συνδέεται με τη συμπόνια και την ανταμοιβή. Ηρεμεί το καρδιαγγειακό άγχος και προστατεύει από το να αισθανθείς απειλή και κίνδυνο. Διαπιστώθηκε και ότι μέσω της αφής το 1/3 των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με χρόνια μοναξιά, θα μπορούσαν να βρουν τη γιατρειά τους.

Θα μου πεις γιατί στα λέω όλα αυτά, αφού δεν μπορείς να τα έχεις. Για να σου δώσω και μια λύση.

Βασικά, ο Mark Cuban ενδιαφέρθηκε να στη δώσει. Aν δεν τον γνωρίζεις, είναι άνθρωπος που έκανε περιουσία, η οποία σήμερα ξεπερνάει τα 4.3 εκατομμύρια δολάρια, όταν ήταν στην απαρχή του το livestreaming -κι εκείνος οραματίστηκε πού μπορεί να φτάσει. Μετά έγινε και ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks στο ΝΒΑ και αυτός που το 2016 είχε αποκαλέσει τον Donald Trump ‘αγράμματο σκατό’.

O 62χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύσει σε νέες ιδέες. Η τελευταία του ‘ασίστ’ αφορά μια startup που σου επιτρέπει να κοιμάσαι σε μια αγκαλιά. Τη Hug Sleep. Έδωσε 300.000 δολάρια στους Matt Mundt και Angie Kupper, οι οποίοι είναι ζευγάρι στη ζωή και οι εμπνευστές της ιστορίας που είχε στο επίκεντρο “να βοηθήσει τους ανθρώπους που ‘χουν διαταραχές ύπνου να κοιμούνται”.

Η αφορμή για να σκεφτούν το Hug Sleep δεν ήταν ο κορονοϊός και οι ανάγκες που γιγάντωσε, αλλά η ζήτηση που είχαν οι βαριές κουβέρτες -καθώς ‘τριγκάρουν’ τη χαλάρωση. Σκέφτηκαν πως ενώ προσφέρουν ‘παρηγοριά’ είναι δύσκολες στο πλύσιμο. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι πιο ελαφρύ, που να έχει την ίδια επίδραση (να δημιουργεί πίεση). Βοήθησε ότι ο Mundt έχει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού και η Kupper θεραπεύτρια, με ειδίκευση στα θέματα άγχους. Αρχικά επένδυσαν ό, τι είχαν καταφέρει να αποταμιεύσει (2.500 δολάρια), για να δημιουργήσουν αυτό που θα παρέπεμπε “στην αγκαλιά που δίνει η μητέρα στο παιδί”. Ήταν κάτι που έλειπε από την Kupper από όταν ήταν 17 χρόνων “όταν αυτοκτόνησε η μαμά μου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με τη ψυχολογία”. Σε 16 μήνες ‘έβγαλαν’ 490.000 δολάρια από τις πωλήσεις.

Η ιδέα παρουσιάστηκε στον Cuban, όταν ήταν μεταξύ των κριτών στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Shark Tank’, όπου εμφανίζονταν άνθρωποι με πρωτότυπες ιδέες, χωρίς όμως να ‘χουν τα μέσα να τις υποστηρίξουν. Πέντε κορυφαίοι της ‘βιομηχανίας των ονείρων’ που ξεκίνησαν όπως και οι μετέχοντες της εκπομπής, αποφασίζουν αν θα επενδύσουν κάπου.

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε την Παρασκευή 30/10 -στη 12η σεζόν του show-, εμφανίστηκαν οι Mundt και Kupper, για να παρουσιάσουν την ιδέα τους. Με το τέλος της διαδικασίας, ο Cuban τους είπε ‘μπορώ να σας δώσω ό,τι ζητήσατε, δηλαδή 150.000 δολάρια, για το 10% της εταιρίας σας. Ή 300.000 δολάρια για το 20%”. Διάλεξαν το δεύτερο. Η New York Post εκτίμησε πως έως το τέλος του έτους, η εταιρία θα ‘χει έσοδα 3.000.000 δολάρια μόνο μέσα στο 2020, ενώ οι πωλήσεις μπορούν να φτάσουν στα 50.000.000 δολάρια.

“Οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόμουν” δήλωσε ο Cuban, προσθέτοντας πως “δεν έχω ξαναδεί κάτι να συμβαίνει τόσο γρήγορα. Έχουμε διανομείς σε όλον τον κόσμο, κάτι που δεν είχα προβλέψει πως μπορεί να συμβεί”.