© iStock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αγκίστρι: Πού θα φας, πού θα πιεις και πού θα κολυμπήσεις

Ήταν και παραμένει το δικό μας καταπράσινο ησυχαστήριο, μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. Πλέον έγινε hip και έχει πλάκα να ακούς για τα «νέα must του νησιού», όταν ξεχνούν τα βασικά.

Ήταν ένα φεγγάρι που όλοι οι φοιτητές πήγαιναν Αγκίστρι: κάθε τριήμερο από του Αγίου Πνεύματος μέχρι τα τελευταία του Σεπτεμβρίου ήταν και μια καλή ευκαιρία για να μπεις στο καράβι και να φτάσεις σε ένα καταπράσινο νησί, μιάμιση ώρες από τον Πειραιά. Και φυσικά δεν άλλαξε και πολύ από τότε το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, που λέγεται ότι πήρε το όνομά του, επειδή «αγκιστρώνει στην καρδιά σου», πέρα από τη σημαντική διαφορά ότι απαγόρευσε και στην πράξη το ελεύθερο κάμπινγκ.

Με άλλα λόγια, ο δήμος άλλαξε την τουριστική του τακτική, ενώ στο ενδιάμεσο, το Αγκίστρι έγινε hip σε περισσότερους κύκλους. Μαθεύτηκε, εκτιμήθηκε για αυτό που προσφέρει είτε απορρίφθηκε, έτσι που όλοι πλέον έχουν να δώσουν από μία «άχαστη» συμβουλή για το ταξίδι σου εκεί, υπενθυμίζοντας ότι έχουν πάει στο νησί πριν από εσένα (κλασικό κλισέ καλοκαιριού).

Αλλά έχει πλάκα όταν βλέπεις τελικά πως έχουν χάσει την ουσία αυτού του νησιού: φύση, ησυχία και απλότητα.

Το κεδρόδασος και η αποστομωτική παραλία της Χαλκιάδας, ένα εναλλακτικό στέκι για μεζέδες με θέα τη θάλασσα και ένα απρόσμενο τετ-α-τετ με άλογα στην Απόνησο είναι για μας η περιγραφή που θα έπρεπε να δίνει το λεξικό, στον ορισμό για το νησί.

© OneMan / Άγγελος Κλάδης

Κατά τα άλλα, θα έγραφε ότι το Αγκίστρι είναι κάτι λιγότερο από 13,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει ως βασικό λιμάνι τη Σκάλα (προσοχή: μην επιλέξεις το γρήγορο γιατί θα αποβιβαστείς μακρύτερα από το «κέντρο», στους Μύλους) και διαθέτει μεγαλύτερη αναλογία πρασίνου από κάθε νησί του Αργοσαρωνικού. Και του Αιγαίου.

Είναι ένα νησί το οποίο ενδείκνυται για τρεις-τέσσερις ημέρες (ξανά προσοχή: μην το επιλέξεις για μονοήμερη, τα δρομολόγια δε βολεύουν), το οποίο είναι εύκολο και βολικό χωρίς μεταφορικό όχημα, ένα νησί που γενικά συμφέρει.

Παρακάτω, θα διαβάσεις το δικό μας Αγκίστρι.

Πού θα φας

Δεν πιστεύω ότι το Αγκίστρι έχει καταφέρει τον στόχο του να γίνει πιο κοσμικό, γι’ αυτό και θα μείνει στο προσόν που οδήγησε κάποτε όλους τους φοιτητές σε αυτό το νησί: η μεριά που σε ενδιαφέρει καλύπτεται από άκρη σε άκρη, με περπάτημα 2,6 χιλιομέτρων.

Από το λιμάνι μέχρι το πευκόδασος και κάτω στη Χαλκιάδα. Αυτή ήταν η μόνη ρουτίνα που όφειλες να ακολουθήσεις. Το κάλλος αυτής της πλευράς φτάνει και περισσεύει για τόσες ημέρες, αρκεί να είσαι λίγο της εξερεύνησης. Η Σκάλα είναι το πιο ζωηρό σημείο του νησιού, με την κλασική περαντζάδα και τα πιτσιρίκια που παίζουν στην αμμουδιά, και παρότι το τοπίο δεν έχει κάτι το ενοχλητικό, δεν σε πείθει.

Πέρα από ένα μαγαζί, το οποίο ψήνει πίτσες σε ξυλόφουρνο: αντί για τη θάλασσα, από το deck της πιτσαρίας Αυλή στη Σκάλα βλέπεις τον κύριο Κώστα, που ξεφουρνίζει με το φτυάρι, ενώ στο ενδιάμεσο ανοίγει τα ζυμάρια. Λεπτά, κρατσανιστά, ιταλικά. Με καψαλισμένες φουσκάλες. Μην και δεν κάνεις στάση για μια ναπολιτάνα.

 Πού θα πιεις

Και το δεύτερο μαγαζί, στο οποίο θα γίνεις κανονικός θαμώνας για τις νύχτες σου στο νησί, δεν είναι άλλο από το μπαλκόνι της Αλκυόνης, πριν το κεδρόδασος και τη Χαλκιάδα. Λειτουργεί από το 1982, έχει αισθητική μεταξύ ρακάδικου και πειρατικού πλεούμενου, ενώ όλη η ζωντάνια του νησιού μαζεύεται εκεί. Τρώει και πίνει μετά την παραλία.

Εκεί θα φας μαγειρευτά φαγητά σε γκάζι, παραδοσιακά τυριά των Κυκλάδων και τηγανητά ψάρια ημέρας με χρυσαφί κρούστα. Κατά τα άλλα, ούζο, ρακί, χύμα κρασί και ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Επίσης, η επιχείρηση διαθέτει δωμάτια, που είναι πολύ τίμια.

Πού θα κολυμπήσεις

Τώρα φτάνουμε στο κυρίως πιάτο του νησιού: τη Χαλκιάδα. Προς το παρόν, παραμένει ένας απείραχτο έργο της φύσης, με τη χαράδρα από πίσω και την απρόσιτη σπηλιά στη μέση του γκρεμού. Παραμένει απείραχτο, διότι πολύ απλά είναι δυσπρόσιτο και άρα προσβάσιμο μόνο σε όσους παίρνουν το θάρρος να κατέβουν (σημείωση: ένα βήμα μισού μέτρου είναι, κρίμα είναι να το χάσεις).

Ιδανική ώρα είναι το σούρουπο, την ώρα που φωνάζουν τα χελιδόνια, επιστρέφοντας στις φωλιές τους. Ναι, είναι όσο ποιητικό ακούγεται. Όμορφες, μικρές ή μεγάλες, έχει κι άλλες το νησί, αλλά η αγνή ομορφιά της Χαλκιάδας είναι απλήσιαστη, όπου το μαγιό είναι προαιρετικό. Εάν κολυμπήσεις ένα χιλιόμετρο νοτιότερα θα βρεις ακόμη μία άγρια παραλία, εντελώς πριβέ, και βράχια στο ενδιάμεσο για βουτιές.

Με λίγες παραπάνω ημέρες και ένα μεταφορικό μέσο έχεις παραπάνω καλές επιλογές (και ηλεκτρικά πατίνια νοικιάζουν για να κινηθείς στο νησί, οπότε αν είναι να το κάνεις, κάντο με στυλ): ξεκίνα για Δραγωνέρα, να δεις τα κρυστάλλινα νερά και της δυτικής πλευράς, και ολοκλήρωσε τη διαδρομή στη γνωστή και μη εξαιρετέα Απόνησο. Τα γιοτ κυριαρχούν στον ορίζοντα, αλλά γρήγορα συνειδητοποιείς γιατί αποτελεί τόσο διάσημο πόλο έλξης το σημείο με αυτές τις συντεταγμένες.

istock

Τα πεύκα βουτάνε στη θάλασσα, δίνοντας την ανταύγεια του τιρκουάζ στα ρηχά νερά, που είναι να τα πιεις στο ποτήρι. Τα βράχια δεν αφήνουν περιθώρια, παρά για γρήγορες βουτιές. Και σε μια εντελώς απρόσμενη στιγμή, ενώ κολυμπάς, ενδέχεται να δεις άλογα να περνάνε καμαρωτά. Μια σχετική επιχείρηση δραστηριοποιείται στην περιοχή, αλλά προς στιγμήν ίσως πιστέψεις ότι πράγματι, αυτός ο τόπος είναι παραμυθένιος.

* Sunset in a glass: To πορτοκαλί του Aperol Spritz φέρνει το ηλιοβασίλεμα στο ποτήρι σου και ταιριάζει απόλυτα με όλα τα καλοκαιρινά χρώματα και γεμίζει με joyful στιγμές τις διακοπές σου.

***

*Το Αγκίστρι συνδέεται όλο το χρόνο με απευθείας δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά (το ταξίδι διαρκεί 1,5 ώρες) και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα δρομολόγια αυξάνονται, έτσι που έχει διαδρομή ανά τρεις ώρες (χωρίς να συμπεριλάβουμε το δελφίνι).

Χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες:

Δημαρχείο Αγκιστρίου: 2297091339
Αστυνομικός Σταθμός Αγκιστρίου: 2297091201
Λιμεναρχείο Αγκιστρίου: 2297091541
Λεωφορείο Αγκιστρίου: 6973016132
Ταξί (το μοναδικό στο νησί): 6977618040
Θαλάσσιο ταξί: 6944535659

Στο Αγκίστρι υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ της Alpha Bank.