© Βασίλης Ρεμπάπης, 2021 / Eurokinissi
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ακόμα και μετά το εμβόλιο, το social distancing είναι απαραίτητο

Μήπως δεν ήρθε ακόμα η ώρα να βγάλουμε τη μάσκα και να αρχίσουμε τους πανηγυρισμούς;

Ένα εμβόλιο θα μας σώσει. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στις ζωές μας, η λύση φαινόταν προφανής: Η ανοσία του πληθυσμού θα ερχόταν, όπως και με κάθε άλλη σχεδόν μεταδοτική ασθένεια, μέσα από τις «μαγικές» εκείνες δόσεις που θα μας έκαναν απρόσβλητους στην πανδημία. Στις 25 Ιανουαρίου του 2021, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση της Covid-19, στην Ελλάδα υπάρχουν 169.456 άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο. Ή όπως θα έλεγε και ο πυρηνικός επιστήμονας από το τηλεοπτικό Chernobyl του HBO: “Not great, not terrible”.

Άσχετα με τους πανηγυρισμούς για την κολχικίνη, ένα φάρμακο που αποτελεί ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα των γιατρών ενάντια στην Covid-19, αλλά χορηγείται μόνο σε βαριά περιστατικά και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνεται προληπτική χρήση, εκείνη η επιστημονική ανακάλυψη η οποία αποτελεί τη λύση στον Γόρδιο Δεσμό της πανδημικής κρίσης λέγεται «εμβόλιο».

Αυτό είναι και το βασικό μας όπλο ενάντια στον SARS-COV-2 και την ταχύτατη εξάπλωση του, τόσο του ίδιου όσο και των ακόμη πιο μεταδοτικών μεταλλάξεών του. Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι οι εμβολιασμοί ξεκινούν σε παγκόσμια κλίμακα, η στιγμή ήταν ιστορική.

Ήταν, με άλλα λόγια, το σημείο μηδέν από όπου θα ξεκινήσουμε η επανεκκίνηση. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να σκεφτούμε ξανά το μέλλον μας· να κάνουμε σχέδια· να καταστρώσουμε ένα πλάνο. Βέβαια, εκείνο που δεν περνούσε από το μυαλό μας, είναι ότι η κανονικότητα δε θα μπορούσε ποτέ να έρθει σε μία μερα. Μαγικά ξόρκια άλλωστε δεν υπάρχουν.

Το ενδιάμεσο στάδιο

Στην καθολική παράδοση υπάρχει η Κόλαση, ο Παράδεισος και το Καθαρτήριο. Εκείνο, δηλαδή, το μέρος όπου οι ψυχές πρέπει να εξαγνιστούν πλήρως πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να εισέλθουν στο βασίλειο του Θεού. Για τις κοινωνίες μας, ο χρόνος που περνάμε αυτή τη στιγμή μπορεί να παρομοιαστεί εύκολα με αυτό.

Έχουμε βρει τη λύση για να ησυχάσουμε, ακόμα όμως δεν έχει περάσει ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσουμε να αφήσουμε το πρόβλημα πίσω μας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία φάση όπου καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο κίνδυνος της Covid-19 είναι ξεκάθαρα υπαρκτός, αφού δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν.

«Υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί ότι το εμβόλιο είναι ένα είδους αντίδοτο για τα πάντα και ότι μόλις κάποιος εμβολιαστεί δε χρειάζεται να φορά μάσκα ή να κρατά αποστάσεις από τους γύρω του» δήλωσε πρόσφατα η Namandje Bumpus, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακολογίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στην Washington Post.

«Προφανώς, ο εμβολιασμός μας οδηγεί πιο γρήγορα σε στη στιγμή [που θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής], δεν είμαστε όμως σε θέση να βρεθούμε εκεί κατευθείαν» προειδοποιεί η εξειδικευμένη επιστήμονας, για να συνεχίσει: «Θα πρέπει να παραμείνουμε το ίδιο επιμελείς και προσεκτικοί όσο και πριν».

Δεν είναι ώρα να βγάλουμε τις μάσκες, ούτε να σταματήσουμε το social distancing. Κάθε εμβόλιο να φέρνει ένα βήμα προς τον πολυπόθητο στόχο, σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Αν εξαιρεθεί ίσως το Ισραήλ, το οποίο έχει καταφέρει να εμβολιάσει μέχρι στιγμή το 44% του πληθυσμού του, οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη φαίνεται να βρίσκονται ακόμα αρκετά μακριά από τον Παράδεισο – από την επανεκκίνηση, δηλαδή, της ζωής χωρίς προφυλάξεις ενάντια στην Covid-19.

Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περίπου το 1,7% των κατοίκων της. Μέχρι, λοιπόν, να αγγίξουμε το 70% (που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης) υπάρχει πολύς δρόμος. «Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να γνωρίζω το οποίο θα προστατέψει από την πρώτη μέρα εκείνον που το κάνει» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής για το εμβόλιο της Pfizer στο Πανεπιστήμιο του Yale, Onyema Ogbuagu. «Συνήθως, χρειάζεται περίπου μία βδομάδα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για να φτάσει η αποτελεσματικότητά του στο 95%. Αντίστοιχα, το σκεύασμα της Moderna στον ίδιο περίπου χρόνο φτάνει το 94%».

Τι ακριβώς όμως εννοεί ο ερευνητής; «Ακόμα και αν κάποιος λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, περιμένοντας παράλληλα τον κατάλληλο χρόνο, υπάρχει και πάλι μία μικρή πιθανότητα να προσβληθεί από τον κορονοϊό και να νοσήσει από Covid-19» συμπλήρωσε ο Ogbuagu. Υπάρχει, λοιπόν, φως στο τούνελ; Ναι, προφανώς και υπάρχει, αφού όπως λέει και η παροιμία «φάγαμε τον γάιδαρο και έμεινε η ουρά». Απλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν να βγάλουμε τις μάσκες και να ξεχάσουμε το social distancing.