Getty Images
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν πιθανό κατάσκοπο με το όνομα James Bond

Η Πολωνία ανακάλυψε έναν πιθανό κατάσκοπο από τα '60s ονόματι James Bond και ο MI6 αρνείται να κάνει σχόλιο.

Όσο ο κόσμος θρηνεί τον πιο θρυλικό από τους James Bond, μία ανακάλυψη στην Πολωνία δημιουργεί ένα νέο μυστήριο με ανεκδικήγητη ενδεχομένως ερμηνεία.

Ένας αρχειοθέτης, ο Włodzimierz Lechniο, ανακάλυψε έναν φάκελο 44 σελίδων σε μία αποθήκη απόρρητων αρχείων από τον Ψυχρό Πόλεμο στη Βαρσοβία, για μία υπόθεση που παρέμεινε άλυτη από τους κατασκόπους της κομμουνιστικής περιόδου. Το 1964, ένας Βρετανός διπλωμάτης είχε καταφτάσει στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και κατόπιν εξαφανίστηκε. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σε μία στρατιωτική βάση στα σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση, εξαφανίστηκε όμως αμέσως μετά. Ο άντρας είχε μαύρα μαλλιά, ήταν διακριτικός και ονομαζόταν Bond. James Bond.

Η συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμένο φάκελο έχει φτάσει μέχρι τη δημόσια διοίκηση της Πολωνίας και όχι μόνο. Ιστορικοί και απλός κόσμος έχουν εύλογες απορίες. Εάν ο Bond ήταν γραμματέας της πρεσβείας όπως ήταν η επίσημη περιγραφή των καθηκόντων του, τι δουλειά είχε να χώνει τη μύτη του σε στρατιωτική βάση και γιατί χάθηκαν τόσο γρήγορα τα ίχνη του από την Πολωνία; Από την άλλη, ποιος κατάσκοπος θα κρατούσε το όνομα James Bond για τις αποστολές του;

αληθινός james bond Ο αληθινός James Bond που εξερευνούν διπλωμάτες της Πολωνίας αυτή τη στιγμή

Ο Lechnio, ο άνθρωπος που βρήκε τα αρχεία, δεν πιστεύει πως επρόκειτο για κατάσκοπο της Μ. Βρετανίας. Δεν βρίσκει πως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν κάτι τέτοιο. Η Marzena Kruk πάλι, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης στο οποίο ανήκε ο συγκεκριμένος φάκελος, είναι σίγουρη πως ήταν ακριβώς αυτό. Αυτή τη στιγμή διπλωμάτες έχουν αναλάβει να εξιχνιάσουν τη δραστηριότητα του κυρίου Bond κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία 56 χρόνια πριν, ενώ ο MI6, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, έχουν προς το παρόν αρνηθεί να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως ερμηνεία – μετά από αυτήν που θέλει τον γραμματέα να είναι κατάσκοπος ονόματι James Bond προφανώς! – είναι αυτή του Filip Hagenbeck. Ο Hagenbeck είναι πρώην επικεφαλής του Δέκατου Παραρτήματος Αντικατασκοπείας, της οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη να ξετρυπώνει ξένους κατασκόπους. «Δεν πιστεύω ότι ήταν κατάσκοπος για να είμαι ειλικρινής», είπε στο Wall Street Journal. «Τον έστειλαν ως δόλωμα. Να κάνουν την αντικατασκοπεία να κυνηγήσουν αυτόν αντί για άλλα πρόσωπα. Ήταν ένα παιχνίδι που γινόταν, καταλάβατε;». H πρώτη ταινία του 007 βλέπετε, το ‘Dr. No’ με τον Sean Connery, είχε μόλις κυκλοφορήσει το 1962, και ο Hagenbeck θεωρεί πως η αποστολή ενός ανθρώπου με το ίδιο όνομα θα αποσπούσε τις πολωνικές μυστικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να προχωρούν την ίδια στιγμή πιο κρίσιμες επιχειρήσεις.

 james bond Ο Sean Connery στο σετ του 'You Only Live Twice'
Ο Sean Connery στο σετ του ‘You Only Live Twice’

Όσο για την Janette Bond, την 88χρονη πια σύζυγο του Jim όπως αποκαλούσαν όλοι τον άντρα της, εκείνη είναι πεπεισμένη πως ήταν κατάσκοπος. Δεν ξέρει ποια ακριβώς ήταν η αποστολή του στην Πολωνία, θυμάται ωστόσο πως όχι μόνο της είχε ζητηθεί να πάει με τον Jim στη Βαρσοβία για να του παρέχει καλύτερη κάλυψη, αλλά και πως ο άντρας της πολλές φορές επικοινωνούσε μαζί της με γραπτά σημειώματα στο σπίτι τους εκεί, ώστε να μην τους ακούει το ζευγάρι Πολωνών από πάνω που υποπτευόταν ότι έστηναν αυτί. Τον συνόδευε επίσης συχνά σε επίσημες εκδηλώσεις όπου εκείνος έφευγε κρυφά, ενώ ο νεαρός γιος τους – επίσης James Bond! – ήξερε από ένα σημείο και μετά να αναγνωρίζει τα αυτοκίνητα που παρακολουθούσαν την οικογένεια.

Όσο για τις ομοιότητες της ζωής του με του 007, αυτές σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν ήταν ελάχιστες. Ο James Bond του Ian Fleming και των ταινιών ήταν απόφοιτος των ελίτ σχολείων της Μ. Βρετανίας. Ο Jim Bond της Janette ήταν γιος θηροφύλακα από τη Devon, μια επαρχιακή γωνιά της Νότιας Αγγλίας. Ο γαμπρός του, Keith Tacchi, θυμάται πως ο συγγενής του ήταν άνθρωπος των κανόνων, χαλαρός κατά τ’ άλλα, κάπνιζε πίπα, φορούσε σκούφο ψαρά και ήταν παθιασμένος με το γκολφ παρότι δεν έπαιζε καλά. Οι Πολωνοί κατάσκοποι από την άλλη τον περιγράφουν στον φάκελο ως ένα ιδιαιτέρως προσεκτικό άτομο που του άρεσε να πίνει και να δείχνει ενδιαφέρον στις γυναίκες.

Μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, ο Bond έγινε αξιωματικός του στρατού και μάλιστα υπηρέτησε στην Κύπρο και τη Γερμανία πριν αποσυρθεί εξαιτίας προβλημάτων στην υγεία του. Πέθανε το 2005.

Ο κινηματογραφικός James Bond θα επιστρέψει κορονοϊού επιτρέποντος με το ‘No Time to Die’ τον Απρίλιο του 2021, την τελευταία ταινία του Daniel Craig στον ομώνυμο ρόλο.

Ποια είναι εκείνα τα αγωνιώδη επεισόδια που δεν άλλαξαν απλά τις σειρές τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την ίδια την τηλεόραση; Από τις ανατροπές του ‘Lost’ και το μεγαλύτερο σοκ της ‘Εντατικής’, μέχρι τις απότομες στροφές του ‘Breaking Bad’ και του ‘Game of Thrones’, θυμόμαστε τα επεισόδια που συγκλόνισαν τον πλανήτη.