ΑP Photo Michael Kappeler
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αν έχεις αυτή την ομάδα αίματος, ίσως κολλάς δυσκολότερα κορονοϊό

Δύο έρευνες από τη Δανία και τον Καναδά δείχνουν με τα ευρήματά τους ότι τελικά η ομάδα αίματος ίσως είναι ένας παράγοντας για το πώς θα αντιμετωπίσει ένας οργανισμός τον κορονοϊό.

Αν υπάρχει μια βεβαιότητα στη μάχη με τον κορονοϊό είναι ότι κάθε μέρα που περνάει αποκτάμε ένα προβάδισμα εναντίον του. Τουλάχιστον όσον αφορά τις γνώσεις μας γι’αυτόν,  γνώσεις που θα φέρουν τελικά, ελπίζουμε, το οριστικό τέλος της πανδημίας. Και ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του για το ιό, δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και μας δίνουν μερικά ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, λοιπόν, οι οργανισμοί με ομάδα αίματος 0 τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες αυτές που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID-19 σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α και ΑΒ. Ταυτόχρονα έχουν και λιγότερες πιθανότητες, εφόσον νοσήσουν, να εμφανίσουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα και επιπλοκές.

Η πρώτη μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Οντένσε, ειδικοί συνέκριναν στοιχεία από 473.000 άτομα που έκαναν τεστ αίματος για κορονοϊό με στοιχεία 2,2 εκατομμυρίων ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Στη σύγκριση που έγινε φάνηκε ότι αναλογικά οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0  που κόλλησαν κορονοϊό ήταν πολύ λιγότεροι από τους αντίστοιχους στον γενικό πληθυσμό. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαφορές στα ποσοστά της λοίμωξης για τις υπόλοιπες ομάδες αίματος.

Η δεύτερη μελέτη ήρθε από τον Καναδά. Εξετάστηκαν στοιχεία από 95 σοβαρά νοσούντες με COVID-19 οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ. Από την έρευνα αυτή φάνηκε ότι όσοι ασθενείς είχαν ομάδα Α ή ΑΒ είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος 0 και Β.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι όσοι έχετε ομάδα αίματος 0 πρέπει να βγείτε να γλεντήσετε τη ζωή σας σαν να ήμασταν στο 2018. Όχι. Απλά ίσως έχετε λίγο περισσότερες πιθανότητες να τη γλυτώσετε.