© 2014/ Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
BUZZ

«Άντε γεια»: Ο Προέδρος των Φαρμακοποιών τελείωσε ζωντανά τον ΣΚΑΪ

Ο ουρανός της ελληνικής τηλεόρασης πήρε φωτιά όταν ο Κώστας Λουράντος είπε κάποια πράγματα με το όνομά τους.

Το σκηνικό έντασης είχε στηθεί εδώ και αρκετές μέρες. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν rapid test για τον κορονοϊό στα φαρμακεία, οι περισσότεροι από τους φαρμακοποιούς αντέδρασαν έντονα. Μπροστάρης σε αυτήν τη διαφωνία, όπως ήταν φυσικό, υπήρξε ο Κώστας Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών. Σήμερα το πρωί, το πράγμα ξέφυγε. Τελείως.

«Θεωρώ ότι ως κανάλι διαθέτετε πάρα πολύ χιούμορ -για να μην πω τίποτα άλλο-  για να είστε σήμερα στο φαρμακείο μου και να απευθύνετε τον λόγο σε μένα, όταν χθες το βράδυ λοιδορούσατε και το φαρμακείο μου και εμένα προσωπικά με ακατανόμαστες και απαράδεκτες εκφράσεις» δήλωσε, χαρακτηριστικά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στο δίδυμο των Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Το σκληρό diss του Προέδρου των Φαρμακοποιών είχε μόλις ξεκινήσει.

Οι τελευταίοι έμειναν για λίγο παγωτό, πριν περάσουν στην αντεπίθεση. «Όπως λέτε εσείς την άποψή σας έχουν και οι άλλοι δικαίωμα να πουν την άποψή τους, αλίμονο να μη σχολιάζαμε» ανάφερε ο Δημήτρης Οικονόμου. Η απάντηση ήρθε πληρωμένη: «Το χθεσινό δεν ήταν σχόλιο. Δεν ανήκω στους πρόθυμους, σε αυτούς δηλαδή που μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν σχεδιασμό του σταθμού τους».

Το σκληρό diss του Προέδρου των Φαρμακοποιών

Στη μία άκρη του ρινγκ βρισκόταν το δημοσιογραφικό δίδυμο του ΣΚΑΙ. Στην άλλη η οργή του Κώστα Λουράντου. Οι αντεγκλήσεις έδωσαν και πήραν μέχρι τη στιγμή που σαν άλλος rapper ο Κώστα Λουράντος έριξε το μικρόφωνο κάτω και πέταξε την ατάκα που έβαλε φωτιά στον ουρανό της ελληνικής τηλεόρασης: «Άντε γεια σας!».

Μάλιστα, λίγο πριν, είχε κάνει σύσταση στο τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού να αποχωρήσει από το φαρμακείο του. Ένιωθε τρομερά θιγμένος -όπως είπε- με τα όσα ακούστηκαν στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ναι, ίσως η αντίδραση του δεν ήταν η πλέον ψύχραιμη, αλλά πόσο ψύχραιμος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας; Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κ. Λουράντο αλλά για όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η απαίτηση από μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου να ασκεί σκληρή κριτική με την τακτική του «κουνάω το δάχτυλο σε όσους δεν πειθαρχούν» αλλά μετά σοκάρομαι όταν κάποιος μου κουνήσει το δάχτυλο πίσω περιέχει λογικές φαρισαϊσμού. Εδώ και μήνες άλλωστε αποδομούνται στις τηλεοπτικές οθόνες γιατροί, φαρμακοποιοί και λοιμωξιολόγοι. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, η ατομική ευθύνη πέφτει ολόκληρη στην πλάτη τους.

Φυσικά, και οφείλουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να ασκούν κριτική, να τονίζουν τις αστοχίες και να μην κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στον κλάδο των φαρμακοποιών αλλά και απέναντι στον όποιο κλάδο. Την ίδια, όμως, στιγμή καλούνται και να ελέγξουν την εξουσία – και, δυστυχώς, εκεί παρατηρείται ένα μεγάλο κενό. Είναι δίκαιη ή όχι η άρνηση του Προέδρου των Φαρμακοποιών σχετικά με τα δωρεάν rapid tests;

Οι απαντήσεις με ναι ή όχι δεν είναι απαντήσεις που άπτονται της πραγματικότητας. Ακόμα, όμως, και αν υπάρχει φάουλ από πλευράς των φαρμακοποιών, εδώ τίθεται ένα άλλο πιο σημαντικό ζήτημα: είχε φροντίσει η κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τον κλάδο πριν την ανακοίνωση ή μετά την επιστράτευση των γιατρών θα περάσει και στην επίταξη των φαρμακείων σε κινήσεις που θυμίζουν ακραίους κρατιστές και όχι φιλελεύθερους πολιτικούς;

Εκτός αν ο ακραιφνής φιλελευθερισμός είναι χρήσιμος μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά. Όσο για το σκληρό diss του Προέδρου των Φαρμακοποιών στο δίδυμο των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου; Ίσως, ο κόσμος να μην το αντιμετώπιζε τόσο θετικά, αν δεν είχαν προηγηθεί αρκετά φάουλ από πλευράς των παρουσιαστών τον τελευταίο καιρό.

Ο άκομψος τρόπος που έκλεισαν το μικρόφωνο στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, όταν η τελευταία απλά επαναλάμβανε τις χυδαίες εκφράσεις των αστυνομικών («πάμε να τους γ*μ*σουμε») από τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης ήταν απλά η κορυφή στο παγόβουνο της δυσαρέσκειας. Έτσι, το «άντε γεια» του Κώστα Λουράντου ακούστηκε φυσικό στα αυτιά εκατομμυρίων θεατών.

Για περισσότερες ειδήσεις ακολούθησε το Oneman στα Google News.