AP Photo/Emilio Morenatti
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αντίο μάσκες: Οι χειρότερες πατέντες που είδαμε στην πανδημία

Μάσκες από μπανανόφλουδες, με φερμουάρ και πλαστικά μπιτόνια στο κεφάλι. Οι πατέντες εξαπλώθηκαν όσο και το μικρόβιο και το ελληνικό δαιμόνιο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει.

Εάν σημειώναμε την πανδημία σε ένα πρόχειρο τεφτέρι, οι αριθμοί θα έλεγαν τα εξής: οι ημέρες που έχουν περάσει από την ώρα που κατέστη υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους κλειστούς χώρους είναι 393, ενώ υπολογίζοντας και το πρώτο διάστημα αμηχανίας μπροστά στο άγνωστο μικρόβιο, όταν οι μάσκες ήταν προαιρετικές, έχουμε πάνω από 400 μέρες συνύπαρξης με αυτό το αξεσουάρ, όσες περίπου υπολογίζονται και οι παρανοήσεις που προέκυψαν.

Πάνω ή κάτω από τη μύτη; Άμα τη βάλεις στον αγκώνα, όπως το κράνος, σε γράφουν; Τι N95 και KF94 – ένα μαντίλι δεν φτάνει; Και τι εννοείς δεν πρέπει να την αφαιρώ όταν φτερνίζομαι; Κι άμα πνιγώ;

Τόσα κι άλλα τόσα ευτράπελα έμελλε να ζήσουμε το 2020, μετά ήρθε το 2021 που όλοι είχαν από μία μάσκα στην τσέπη και άλλη μία εφεδρική στην τσάντα φεύγοντας απ’ το σπίτι, ήρθαν οι ενισχυμένες μάσκες, οι διπλές μάσκες και πλέον εν έτει 2022 έχουμε φτάσει στην αμήχανη εκείνη στιγμή, που σταματάνε να είναι υποχρεωτικές και εμείς αναρωτιόμαστε: και τι θα φοράμε στο πρόσωπο;

Διότι ήταν κάπως βολικό να μη φαίνεται το στόμα σου Τρίτη πρωί στο συρμό του ηλεκτρικού: μουρμούραγες ελεύθερα. Πάλι καλά, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που καθίσταται προαιρετική η μάσκα: για πρώτη φορά στα χρόνια της πανδημίας, από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου, η μάσκα παύει να είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, παύει επίσης η υποχρεωτικότητα σε αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η περίπτωση των πλοίων.

Ναι μεν αλλά, λοιπόν, στο μότο «πετάμε τη μάσκα» που έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες, μπροστά στην απελευθέρωση από το μόνιμα κρυμμένο πρόσωπο (και τον πόνο απ’ τα λαστιχάκια πίσω στα αυτιά). Τι μένει; Ένα μεγάλο συλλογικό τραύμα που όλοι μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μια σειρά από ειδήσεις γύρω από πατέντες και ευρεσιτεχνίες προστασίας, που μας έκαναν να λυθούμε στα γέλια, είτε να σουφρώσουμε τα χείλη μας με αβολοσύνη. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές.

 

Μάσκα φαγητού

Εδώ περισσότερο επιχειρηματικό δαιμόνιο μυρίζει, παρά επιστημονική ανακάλυψη: το καλοκαίρι του 2021, Μεξικάνοι ερευνητές έβγαλαν σε κυκλοφορία μια μίνι μάσκα για να καλύπτει μονάχα τη μύτη και να εξυπηρετεί στο φαγητό. Βέβαια, όταν ανοίγεις διάπλατα το στόμα σου για την μπουκιά, το μικρόβιο δεν χρειάζεται άλλη δίοδο. Άσε που με τη συγκεκριμένη μάσκα, μοιάζεις στον Penguin του Batman.

Μάσκα με φερμουάρ

Το ελληνικό δαιμόνιο δεν θα έμενε αμέτοχο: στο πρόβλημα της βρώσης στη Covid εποχή, τη λύση είχε δώσει από τον Μάιο του 2020 ένας ομογενής: ο Αλέξης Βαΐου, ιδιοκτήτης ελληνικού εστιατορίου στη Γερμανία, έφτιαξε για τους πελάτες μια μάσκα με φερμουάρ. Όπως δείχνει στο (εξαιρετικό) βίντεο επίδειξης, με μια κίνηση ανοίγει το φερμουάρ, κατεβάζει το κάτω μέρος της μάσκας σαν να ανοίγει στόμα πιράνχας, και εύχεται σε όλους «καλή όρεξη».

Η παράξενη ασπίδα του Reuters

 

Συμβαίνει τα δημοσιογραφικά μέσα να κυνηγούν τους «ολόκληρους» αριθμούς στα κείμενα-λίστες και κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη εδώ: η ομάδα του Reuters, αμέσως μετά την εξάπλωση της πανδημίας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τη γνώμη του κόσμου για την προστασία, παρουσίασε πέντε do-it-yourself μάσκες. Η πιο «αποστομωτική» πρόταση ήταν η μάσκα-ασπίδα με ύφασμα, γυαλιά και (!) ζελατίνα – τρία σε ένα. Τα credits για τη σύλληψη αποδόθηκαν σε ερευνητές του Χονγκ Κονγκ.

Μάσκα από λαδόκολλα

Ένα δεκάλεπτο τηλεοπτικού χρόνου αποφάσισε να αφιερώσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος και παρουσιαστής μεσημεριανής εκπομπής Barbara Palombelli για να δείξει ζωντανά στους τηλεθεατές την εξής πρωτάκουστη ιδέα: μάσκα φτιαγμένη από λαδόκολλα φούρνου. Σίγουρα μη ιατρική, σίγουρα μη προστατευτική. Αλλά καλή ιδέα για χειροτεχνία.

Μάσκα από σουτιέν

Υπήρξαν πολλές ομάδες διεθνώς που συγκέντρωναν second hand ρούχα, τα απολύμαιναν και έραβαν μάσκες εθελοντικά για τους πολίτες, αλλά λίγες ιδέες έφτασαν σε ευρηματικότητα αυτή των Κουβανών γυναικών: αξιοποίησαν το πλέον ταιριαστό εσώρουχο στις ραπτικές μηχανές τους – τα σουτιέν. Είναι μαλακά και ελαστικά.

Λύση ανάγκης; Ένα μπουκάλι

Πάνω στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, προτού ακόμη φτάσει να εξαπλωθεί στη Δύση και να πυροδοτήσει τη μαζική παραγωγή στις μάσκες, στο Χονγκ Κονγκ τα ράφια άδειασαν και από μάσκες. Κυκλοφόρησαν τότε φωτογραφίες από κόσμο που ως λύση ανάγκης κυκλοφορούσε με καλυμμένα κεφάλια από πλαστικά μπουκάλια.

Η πιο οικολογική μάσκα

Οι ιθαγενείς στον Αμαζόνιο του Περού, απέχοντας από οποιαδήποτε κυβερνητική υποστήριξη κατά την έλευση της πανδημίας, βγήκαν στα διεθνή μέσα με μάσκες από φύλλα μπανάνας. «Χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε διαθέσιμο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», ανέφεραν στο ειδησεογραφικό μέσο AFP.

«Μέχρι στιγμή, δεν έχουμε καμία βοήθεια από την κυβέρνηση, το φαγητό είναι ήδη λιγοστό, δεν υπάρχουν λεφτά για πετρέλαιο και ούτε φυσικά για μάσκες», εξήγησαν για την κίνηση που έκαναν με ακτιβιστική πρόθεση.

Νοσοκομείο με μάσκες «σκουπιδιών»

Οι νοσηλευτές σε ένα νοσοκομείο στις Φιλιππίνες έδωσαν τη λύση στο αίτημα εκτάκτου ανάγκης για μάσκες στο προσωπικό και τους επισκέπτες, αξιοποιώντας τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών. Ήταν επίσης μια κίνηση υψηλού συμβολισμού εναντίον της κυβέρνησης και την αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σημαντικότερου τομέα εν καιρώ πανδημίας: του ιατρικού.