ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οδηγός αγοράς φορητού υπολογιστή

Ο οδηγός του MEN 24 για να επιλέξετε φορητό υπολογιστή και να μη σας βγει «αφόρητος»

Μια αγορά έχει από πίσω της αρκετή κοινωνιολογία και πάρα πολύ ψυχολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εταιρείες δίνουν πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο πως θα σχεδιαστεί, πως θα παρουσιαστεί και πως θα κυκλοφορήσει για να ανταποκρίνεται στις διάφορες κατηγορίες χρηστών.Η απαράβατη αρχή σε κάθε αγορά είναι να προσδιορίσουμε επακριβώς τις ανάγκες μας, να επιλέξουμε το πόσα χρήματα διαθέτουμε και να ιεραρχήσουμε τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε. Ουσιαστικά δηλαδή να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε. Όσο πιο καλά το κάνουμε τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η αγορά μας.Ο φανατικός gamer

Ο gamer συνήθως δεν είναι λάτρης του laptop. Αν πάλι θέλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικείας του θα πρέπει να πληρώσει το πάθος του. Το βάθος της τσέπης του θα πρέπει να ξεπεράσει το 1300 ευρώ και να φτάσει ίσως τα 2000 ευρώ. Το laptop που θα αγοράσει θα πρέπει να έχει δυνατό επεξεργαστή, καλή γραφική κάρτα και μεγάλη μνήμη. Βέβαια, αν το laptop ενσωματώνει και 17 ιντσών οθόνη, ασύρματο δίκτυο και μεγάλης χωρητικότητας σκληρό δίσκο, πρόκειται για την απόλυτη επιλογή.Προτείνουμε:

ACER ASPIRE 9513WSMIΟ “σπίτι δουλειά-δουλειά σπίτι”

Εδώ ανήκουμε οι περισσότεροι. Περνάμε πολλές ώρες στο γραφείο και αρκετά συχνά παίρνουμε δουλειά για το σπίτι με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως μεταξύ δύο υπολογιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων συγχρονισμού των δύο υπολογιστών. Ένα laptop που μπορεί να υποστηρίξει ικανοποιητικά εφαρμογές γραφείου είναι στην περίπτωση αυτή η ιδανική λύση. Θα ήταν σπατάλη αν ξοδέψουμε περισσότερα από 1200 ευρώ.Προτείνουμε:

FUJITSU-SIEMENS AMILO A1655GΟ “με τρώνε οι δρόμοι” πόσο πάει;

Εδώ η αγορά γίνεται κυριολεκτικά με το κιλό. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες, όπως πωλητές, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι, που χρειάζονται να μεταφέρουν και να δουλέψουν με το φορητό τους υπολογιστή πολλές φορές την ίδια μέρα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και δεν είστε ένα υπομονετικό «μουλάρι» η λύση για εσάς είναι τα Ultraportables. Στα μοντέλα του είδους έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στο μικρό μέγεθος, στην αυτονομία και στις δυνατότητες δικτύωσης, επικοινωνίας και συνδεσιμότητας παρά στα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά και την ισχύ. Στην αγορά θα βρείτε μοντέλα με οθόνη που η διαγώνιός της ξεκινάει από 8.9 ίντσες και σπάνια ξεπερνάει τις 13 ενώ το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1.8 κιλών. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στη τσέπη, αφού οι τιμές των Ultraportables κυμαίνονται μεταξύ 2100 και 2500 χιλιάδων ευρώ.Προτείνουμε:

Sony Vaio TX3XPTο θύμα της τεχνολογίας

Αν πάσχετε από αυτήν την όχι και σπάνια ασθένεια μην ανησυχείτε. απλώς θέλετε την τεχνολογία του αύριο σήμερα. Και η τεχνολογία του αύριο περιλαμβάνει Intel Core 2 duo επεξεργαστή, 2 GB μνήμη, 160 GB σκληρό δίσκο τύπου Sata, Blu ray ή HD-DVD οδηγό, Nvidia GeForce Go 7600 γραφική κάρτα, και το νέο στάνταρτ ασύρματης δικτύωσης 802.11 a/b/g . Να ξέρετε ότι οι επιλογές δεν θα είναι πολλές και η τσέπη θα αναστενάξει αφού μιλάμε για κόστος της τάξης των 2900 ευρώ και άνω.Προτείνουμε:

Sony VAIO VGN-AR11S ή Toshiba Qosmio G35Ο (μη) έχων καβούρια

Αν ανήκετε στους μη έχοντες, δεν είναι ντροπή αλλά πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Η περικοπή του οικονομικού κόστους δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Αρχικά πρέπει να επιλέξετε σε ποια από τις υπόλοιπες κατηγόριες ανήκετε, δηλαδή να προσδιορίσετε ποιές είναι η ανάγκες σας. Και μετά μπορείτε:– να αγοράσετε μεταχειρισμένο laptop. Για αυτό μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορα καταστήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας ή καλύτερα σε γνωστούς σας ή ακόμη καλύτερα γνωστές σας (αφού η κακομεταχείρισή τους περιορίζεται στην παρουσία πούδρας στο πληκτρολόγιο). Εδώ πιο αξιόπιστη μάρκα είναι τα Toshiba.Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συγκρίνετε την τιμή καινούριου και μεταχειρισμένου ενώ είναι απολύτως απαραίτητο να ελέγξετε εξονυχιστικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μεταχειρισμένο για πιθανών χτυπήματα στο σασί, καμένα pixel στην οθόνη αλλά και την διάρκεια της μπαταρίας. Από έρευνα που κάναμε, δίχως βέβαια τον απαραίτητο έλεγχο του μεταχειρισμένου υπολογιστή, το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να δαπανήσετε ξεκινάει από τα 450 ευρώ.– να αγοράσετε καινούριο laptop αλλά μη γνωστής μάρκας π.χ. Turbo Χ. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να συνθέσετε το δικό σας φορητό υπολογιστή με τις τεχνολογίες που κρίνετε απολύτως απαραίτητες. Αυτή η επιλογή θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω καθώς φορητός υπολογιστής που συνθέσαμε με τα απολύτως απαραίτητα μας κόστισε κάτι περισσότερο από 600 ευρώ.