FITNESS

Υγιεινή διατροφή

Το MEN 24 παρουσιάζει τα 5 είδη τροφών που είναι απαραίτητο να διαθέτει η διατροφή μας.

Το τι τρώμε σε εβδομαδιαία βάση είναι σημαντικό τόσο για την υγεία μας όσο και για να αισθανόμαστε “ζωντανοί” καθημερινά στη δουλειά και στον ελεύθερο μας χρόνο. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι συγκεχυμένες, όχι γιατί είναι λάθος, αλλά γιατί η βαρύτητα τους ποικίλει αναλόγως τον οργανισμό.



Επίσης, όταν μιλάμε για διατροφή συνήθως αναφερόμαστε στα «μη», δηλαδή στα τρόφιμα που επιβαρύνουν την υγεία μας και θα πρέπει να αποφεύγουμε. Υπάρχουν όμως τρόφιμα τα οποία , αν δεν γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση τους, μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας σχεδόν καθημερινά χωρίς να μας επιβαρύνουν. Ας δούμε ποια είναι αυτά.



Φρέσκα οπωροκηπευτικά

Λάχανα, μαρούλια, μπρόκολα και αγκινάρες τώρα που είναι χειμώνας και ντομάτες, κολοκυθάκια κ.α το καλοκαίρι. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμπληρωματικά στοιχεία της διατροφής όπως βιταμίνες, μέταλλα κ.α. Καλό είναι να επιλέγετε πάντα λαχανικά εποχής και να αποφεύγετε τα πρώιμα. Τα κατεψυγμένα, όπως έχουμε αναφέρει, μπορεί να είναι εξίσου καλά αρκεί να μην πρόκειται…για ντομάτες. Όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο λιγότερο ταλαιπωρημένα θα είναι τα θρεπτικά τους συστατικά. Μια σαλάτα με ένα μείγμα λαχανικών θα πρέπει να βρίσκετε στο τραπέζι σας από 4 φορές την εβδομάδα και πάνω.



Πρωτεϊνούχα τρόφιμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λιπαρά κρέατα, όπως π.χ. τα παιδάκια και οι φτερούγες, θα πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία. Αντίθετα, τα λεγόμενα «καθαρά» κρέατα, όπως το ψάρι και το στήθος κοτόπουλο, καθώς και το βραστό ή ψητό βοδινό, θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι σας δυο έως πέντε φορές την εβδομάδα. Πάντα επιλέγοντας διαφορετικό κρέας κάθε φορά και πάντα αποφεύγοντας το τηγάνισμα.



Το έχουμε πει στο παρελθόν και το λέμε ξανά, το κρέας είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής και δύσκολα αντικαθίσταται από κάτι άλλο. Για να πάρει κανείς την πρωτεΐνη που χρειάζεται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα θα πρέπει να τρώει πολλαπλάσιες ποσότητες. Θα πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλες πηγές «καθαρής» πρωτεΐνης όπως τα αυγά και τα όσπρια και θα πρέπει να εμπλουτίζετε τη δίαιτα σας με αυτά δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον.



Φυσικοί χυμοί

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευεργετικό για τη διατροφή σας από ένα φρεσκοστυμμένο χυμό. Δοκιμάστε να προσθέσετε μισό λεμόνι σε δυο πορτοκάλια χυμό. Στο ποτήρι σας θα έχετε φυτικές ίνες, ενέργεια, άλατα, άφθονες βιταμίνες και υπέροχη γεύση. Ένας χυμός καθημερινά είναι «δόγμα» σε ότι αφορά τη διατροφή αλλά χρειάζεται και προσοχή. Πάνω από δυο καθημερινά μπορεί να σας ανεβάσουν την πίεση.



Γαλακτοκομικά

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη. Το μειονέκτημα τους είναι, αναλόγως της προέλευσης και της επεξεργασίας του γάλακτος, τα υψηλά λιπαρά. Το να αγοράσετε light γιαούρτι και να φάτε πέντε κυπελλάκια δεν έχει νόημα. Εγώ όμως θα σας πρότεινα το εξής: Αν είναι να κάνετε και μια «γουρουνιά» στη διατροφή σας, κάντε την με ένα καλής ποιότητα γαλακτοκομικό. Αγοράστε πλήρες γιαούρτι για να εκμεταλλευτείτε τη θρεπτική του πρωτεΐνη και απλώς περιορίστε την ποσότητα που καταναλώνετε. Για παράδειγμα δυο κουταλιές της σούπας με τα δημητριακά σας το πρωί.



Πηγές ενέργειας

Όσοι δουλεύουμε σε γραφείο, χρειαζόμαστε ενέργεια για να δουλεύουν τα νευρικά μας κύτταρα, τα οποία είναι και εξαιρετικά ενεργοβόρα. Γι’ αυτό χρειάζεται και μια «ένεση» ενέργειας με το πρωινό μας. Και επειδή η ζάχαρη μόνο καλό δεν κάνει, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή κουταλιά μέλι. Φροντίστε να είναι καλής ποιότητας θυμαρίσιο και όχι πευκόμελο. Άλλες υγιεινές πηγές ενέργειας είναι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια ή τα αποξηραμένα φρούτα όπως π.χ. σταφίδες και σύκα.



Φρούτα

Στη διατροφή υπάρχει ένα σύνηθες ερώτημα: Ένα φρούτο μα ποιο φρούτο; Και η απάντηση του είναι απλή: Οποιοδήποτε φρούτο κάνει. Ωστόσο, υπάρχουν και ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές, διακρίνουμε τα «ζουμερά», π.χ. πορτοκάλια, στα οποία η αναλογία ενέργειας / βιταμίνης γέρνει προς τις βιταμίνες και τα «σαρκώδη», όπως τα μήλα και τα αχλάδια, που πλεονεκτούν σε ενεργεία. Τα φρούτα μπορούν να εισέλθουν στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Αν πίνετε χυμούς τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγο μήλο ή μια μπανάνα στο πρωινό σας. Ή απλώς να φάτε ένα φρούτο για ενδιάμεσο γεύμα. Αν διαλέξετε τη πρώτη συμβουλή μπορείτε να αφήσετε εκτός το μέλι.



Φιλικές συμβουλές

Η καλή διατροφή δεν έρχεται σε μορφή χαπιού. Τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται σε άτομα με προβλήματα βάρους και πάντα με συνταγή γιατρού.



Οι αυστηρές και σύντομες δίαιτες, μακροπρόθεσμα, μόνο κακό μπορούν να κάνουν αφού αποστερούν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό.



Οι «ιστορίες» που ακούμε για κάποια μαγική δίαιτα ή κάποιο μαγικό τρόφιμο είναι συνήθως διαφημιστικά σκουπίδια. Και πάντα αποκρύπτουν την ανάκτηση βάρους που ακολουθεί τη δίαιτα.



Η διατροφή στο πλαίσιο μια εβδομάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη. Μη σκέφτεστε «χημικά». Αν π.χ. πλακωθείτε στις φυτικές ίνες για να καθαρίσει το έντερο σας το πιθανότερο είναι ότι θα «στουμπώσετε». Ή αν πείτε ότι «θα καταβροχθίσω ξηρούς καρπούς για να πάρω ενέργεια » θα δείτε τις σαμπρέλες σας να γίνονται λάστιχα Φόρμουλα 1. Το ζητούμενο είναι μέτρο στην ποσότητα και ποικιλία στην ποιότητα . Όχι μονομέρεια, όχι στερήσεις και όχι υπερβολές.



Και μια φιλική υπενθύμιση

Λίγη γυμναστική δεν έβλαψε κανένα. Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει με τη διατροφή.



Το άρθρο αυτό θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με τα 5 πράγματα που δεν θα πρέπει, καν, να υπάρχουν στο σπίτι μας.