FITNESS

Black List

Tα πέντε «δεν πρέπει» της διατροφής: Τις τροφές που θα πρέπει να πετάξετε στα σκουπίδια

Για να διατρέφεστε σωστά δε φτάνει μόνο να ξέρετε τις τροφές που σας κάνουν καλό αλλά και να πετάξετε από το ψυγείο αυτές που σας βλάπτουν. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.



Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στις τροφές που θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι μας καθημερινά (βλ. «Υγιεινή Διατροφή»). Επειδή όμως δεν έχει να νόημα να τρώμε ένα ψητό φιλέτο με δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέρετε τα πέντε «δεν πρέπει» της διατροφής.



Ουσιαστικά αυτό που προτείνουμε είναι να ανακτήσετε τον έλεγχο στο τι τρώτε αλλάζοντας την αναλογία υγιεινών προς ανθυγιεινές τροφές. Ιδού λοιπόν η μαύρη λίστα της διατροφής.



1. Φαγητό της μαμάς

 



Όχι για λόγους αρχής –εγώ προσωπικά τους καταργώ όταν πρόκειται για ταπεράκια- αλλά γιατί η ελληνική κουζίνα είναι εξόχως ανθυγιεινή και ανισόρροπη. Το κλασσικό που έχω ζήσει τόσα χρόνια είναι φάκες την Τετάρτη και φασόλια την Παρασκευή λόγω νηστείας –βλέπετε η μαμά τα κρατάει ακόμα αυτά- και μακαρόνια με κοτόπουλο π.χ. τη Δευτέρα. Ή φρικασέ αυγολέμονο κάποιες από τις υπόλοιπες καθημερινές και μπαρμπούνια τηγανητά το Σάββατο. Την Κυριακή φυσικά παστίτσιο με διπλή στρώση κιμά και δυο δάχτυλα μπεσαμέλ. Αν τα βάλετε κάτω αυτά έχουμε: «Σαβούριασμα, θάνατος, πείνα, σαβούριασμα, πείνα, θάνατος εις διπλούν».



Τα όσπρια δεν έχουν κάτι απαραίτητα κακό αλλά από μόνα τους δεν είναι ένα πλήρες γεύμα. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι χαμηλής ποιότητας (αμινοξικό προφίλ) και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μισή φρατζόλα ψωμί και κάνα κιτ-κατ από το περίπτερο για να χορτάσεις. Αντίθετα, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα στα γεύματα.



Τα φαγητά όπως το πατσίτσιο το φρικασέ, οι σούπες αυγολέμονο αν και χορταστικά είναι και πολύ περιεκτικά σε θερμίδες και χοληστερίνη. Και όποιος ισχυρίζεται ότι μένει στο ένα πιάτο ή στο ένα κομμάτι παστίτσιο μάλλον λέει ψέματα.



2. Τηγανητά

 



Δεν θέλω να σας κουράσω με πληροφορίες για τη χημεία των ελαίων που τηγανίζονται αλλά να ξέρετε ότι τα τηγανητά είναι ότι χειρότερο. Πολύ απλά τα καλά λίπη μετατρέπονται σε κακά και αποτελούν τη βάση για τη σύνθεση χοληστερίνης. Προτιμήστε καλύτερα βραστές ή ψητές πατάτες αντί για τηγανητές και ψητό ψάρι χωρίς αντί για τηγανητό. Σε κάθε περίπτωση, ο πιο υγιεινός αλλά και άνοστος τρόπος μαγειρέματος είναι το σκέτο βραστό. Φυσικά ούτε λόγος για προτηγανισμένες πατάτες, πατάτες από το εστιατόριο της γειτονιάς και ηλιέλαια. Όλα αυτά αν τα ταΐσετε στα περιστέρια – εγώ έχω πολλά στην Πανόρμου- θα πεθάνουν. Το έχω σκεφτεί αλλά είμαι και φιλόζωος.



3. Έτοιμες σάλτσες

 



Εδώ κυρίως αναφέρομαι σε μαγιονέζα -ακόμη και light-, μουστάρδες και κέτσαπ. Το τι περιέχουν, προκειμένου να αποκτήσουν την κρεμώδη τους υφή και να διατηρήσουν τις ιδιότητες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θέλετε να ξέρετε. Για να σας δώσω ένα αναλογικό παράδειγμα ένα μπουκάλι μαγιονέζα είναι κάτι σαν μια καρδιακή προσβολή σε συσκευασία των 500mL.



Αν θέλετε περισσότερη γεύση στο φαγητό σας και με υγιεινό τρόπο, προσθέστε στο ντρέσινγκ μικρές ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου αναμεμιγμένο με ξύδι και καρυκεύματα που σας αρέσουν. Ένα καταπληκτικό που είχα δει σε μια εκπομπή του Τζέιμι Όλιβερ ήταν το εξής: Σε ένα νάιλον σακουλάκι έβαλε ξύδι, ελαιόλαδο, πιπέρι αλάτι, κάτι περίεργα και φρέσκο βασιλικό χωρίς να κόψει τα κοτσάνια. Το έκλεισε, το πήρε μαζί του για πικνίκ. Λίγο πριν σερβίρει και χωρίς να ανοίξει το σακουλάκι, έκοψε πρόχειρα το βασιλικό για να βγάλει τους χυμούς, ανακίνησε το σακουλάκι και… «

there you go mate

».



4. Ζάχαρη και τα παρελκυόμενα

 



Η ζάχαρη, το ζαχαρούχο γάλα και τα γλυκά θα πρέπει να τα δείτε ως τροφές του παρελθόντος. Το ξέρω ότι σαν λαός, εκτός από το θέατρο και τη δημοκρατία, έχουμε ανακαλύψει και το φραπέ αλλά οι γλυκείς καφέδες δεν βοηθούν σε τίποτα. Ούτε καν για να ξυπνάει το μυαλό μας. Το τελευταίο έχει την ιδιότητα να συνηθίζει σταδιακά τις δόσεις και όσος κάποιος τις αυξάνει τόσο περισσότερο στρεσάρει τον οργανισμό του. Το ξέρω πλατειάζω, αλλά αν θέλετε διαύγεια το πρωί που πάτε στη δουλεία δοκιμάστε μια ώρα γυμναστήριο και κοιμηθείτε νωρίς την προηγουμένη.



Στο θέμα μας λοιπόν, μπορείτε να πάρετε όση ενέργεια χρειάζεστε καθημερινά από τη διατροφή σας. Όλα τα υπόλοιπα είναι άχρηστη επιβάρυνση με υδατάνθρακες και, αναλόγως το επίπεδο άσκησης σας, μετατρέπονται σε λίπος. Δηλαδή σαμπρέλες.



5. Αλκοόλ

 



Είναι γνωστό ότι ένα ποτηράκι καλό κρασί με το γεύμα μας είναι ευεργετικό. Έτσι, αν σας αρέσει το αλκοόλ μείνετε εκεί και σε ποσότητα και σε είδος. Κάτι βραδινά ουισκάκια ή μπυρίτσες επιβαρύνουν τον οργανισμό. Είναι παχυντικά αφού στους περισσότερους ανθρώπους το αλκοόλ μεταβολίζεται σε σάκχαρα και μετά σε λίπη. Ουσιαστικά το μόνο καλό που κάνει το αλκοόλ είναι … ξέρετε δίνει θάρρος. Γι’ αυτό αφήστε το όταν έχετε κάποιο καυτό ραντεβού και ακόμη καλύτερα αφήστε αυτήν να το πιει. Θα έχετε πιο θεαματικά αποτελέσματα.



Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο και την παράδοση μας να απαρνηθούμε και να κόψουμε τις κακές συνήθειες. Είναι πολύ νόστιμες. Γι’ αυτό προτείνω το εξής: Διαλέξτε τη μέρα της «γουρουνιάς»: Τετάρτη με ποδόσφαιρο ή Κυριακή στη μαμά. Και αυτή την μέρα δώστε του να καταλάβει. Φάτε όσο θέλετε, ότι θέλετε, απολαύστε και δυο ποτήρια κρασί και γλυκό και πιείτε και ένα καλό καφέ. Απλώς τηρείστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και κάντε τη «γουρουνιά» σας μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά τις δύο εβδομάδες με το Champions League ή και…



ΚΑΘΟΛΟΥ