FITNESS

Health Bulletin: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής

Οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα του καρκίνου και της γρίπης των χοίρων και τα πιο σημαντικά ιατρικά νέα της περασμένης εβδομάδας

Ταυτοποιήθηκαν οι γενετικοί παράγοντες του καρκίνου των όρχεων

 

Μια βρετανική ερευνητική ομάδα ταυτοποίησε τρεις παραλλαγές γονιδίων που εδράζονται στα χρωμοσώματα 5, 6 και 12 και σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων. Στις σχετικές κλινικές έρευνες, οι παραλλαγές βρέθηκαν μόνο σε ασθενείς ενώ αντίθετα οι υγιείς άντρες δεν τις είχαν.

Ο καρκίνος των όρχεων αφορά κυρίως νέους άντρες μεταξύ 20 και 44 ετών ενώ θεραπεύεται σε ποσοστό πάνω από 50%. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics αυξάνει τις ελπίδες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

«Υστερεκτομή» με λιγότερες επιπλοκές

Μια νέα χειρουργική τεχνική, η μεσομητρική εκτομή (TMMR) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά βιωσιμότητας, έως και κατά 20%. Αυτό υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας με επικεφαλείς τον Καθηγητή Μίκαελ Χέκελ.

Η βασική ιδέα πίσω από τη νέα αυτή προσέγγιση είναι η απομάκρυνση της μήτρας, του τραχήλου και ενός μικρού τμήματος του κόλπου χωρίς να προκληθούν βλάβες στα νεύρα της περιοχής και χωρίς να είναι αναγκαία η ραδιοθεραπεία.

Στη μελέτη των γερμανών ερευνητών που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Oncology, 212 ασθενείς έκαναν την επέμβαση μεταξύ 1998 και 2008. Από αυτούς, μόνο στο 10% παρουσιάστηκε ανάκαμψη του καρκίνου.

Χάπι τομάτας κατά καρδιοπαθειών

Ένα νέο διατροφικό συμπλήρωμα με το ενεργό συστατικό λυκοπένιο που μειώνει την κακή χοληστερόλη και προστατεύει από την απόφραξη των αρτηριών θα κυκλοφορήσει σύντομα στη αγορά της Αγγλίας.

Το Ateronon παρασκευάζεται από την Cambridge Theranostics Ltd και έχει περάσει με ιδιαίτερη επιτυχία τις προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές σε 150 ασθενείς. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να επιβεβαιωθεί πλήρως η φαρμακευτική του δράση.

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο φλοιό της τομάτας. Το Ateronon περιέχει μια πιο επεξεργασμένη έκδοση που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών της Cambridge Theranostics Ltd παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Αντιυπερτασικό φάρμακο κατά της Ηπατίτιδας C

Το Iosartan, ένα φάρμακο κατά της πίεσης, μπορεί να αντιστρέψει την εξέλιξη της Ηπατίτιδας C σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Ο Καθηγητής Ντέρεκ Μαν που διεξήγαγε τις προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές σε 14 ασθενείς, δήλωσε στο BBC ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να αποδειχθεί μια βιώσιμη εναλλακτική της μεταμόσχευσης σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο

Ελπίδες για τη θεραπεία του μελανώματος

Ένα φάρμακο σε πειραματικό στάδιο, το PLX4032 (R7204), μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς που πάσχουν από κακοήθες μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο. Το φάρμακο έχουν αναπτύξει από κοινού η Roche και η Plexxikon και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών.

Από τους 16 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές πάνω από τους μισούς είδαν μείωση στην έκταση του μελανώματος κατά 30% τουλάχιστον.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Το κάρυ «ασπίδα» κατά του Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση κάρυ, μια ή δύο φορές την εβδομάδα. μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της άνοιας σύμφωνα με αμερικάνους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας.

Το ενεργό συστατικό του κάρυ, η κουρκουμίνη, φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο που προκαλούν άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η συγκεκριμένη θεωρία έχει επαληθευθεί με επιτυχία μόνο σε πειραματόζωα ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χρειάζονται περίπου 100γρ. σκόνης κάρυ για τη λήψη μια κλινικής δόσης κουρκουμίνης

Ωστόσο, ο Καθηγητής Μουράλι Ντορεσγουάμι που προΐσταται της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν ήδη ξεκινήσει στο UCLA και μελλοντικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα χάπι ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Νέοι δρόμοι στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων

Κινέζοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοχημείας και Κυτταρικής Βιολογίας της Σανγκάη, με επικεφαλής το Δρ Λέι Ξιάο, κατάφεραν να δημιουργήσουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από ώριμα κύτταρα γουρουνιών.

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν υπό συνθήκες όλα τα είδη ιστών. Ωστόσο, βρίσκονται σε πολύ μικρούς αριθμούς στους οργανισμούς και όλες οι προσπάθειες παραγωγής τους από ώριμα κύτταρα στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Σύμφωνα με το Δρ Ξιάο, ο αναπρογραμματισμός των βλαστοκυττάρων χοίρων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ιστοσυμβατών οργάνων κατάλληλων για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους.

Το δικαίωμα στην άμβλωση περνάει στο πρώτο θέμα της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ

 

Η δολοφονία του Δρ Τζορτζ Τίλερ, ενός γιατρού που πραγματοποιούσε αμβλώσεις στην Πολιτεία του Κάνσας, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και Παγκοσμίως.

Ο Δρ Τίλερ ήταν εδώ και χρόνια στόχος αμερικάνικων οργανώσεων κατά των αμβλώσεων ενώ η κλινική του στη Γουίτσιτα είχε κατ’ επανάληψει γίνει στο παρελθόν το επίκεντρο διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από οργανώσεις κατά των αμβλώσεων. Ο ίδιος, πριν από 16 χρόνια, είχε πέσει πάλι θύμα επίθεσης και είχε τραυματιστεί από πυροβόλο όπλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα καταδίκασε τη δολοφονία εκφράζοντας παράλληλα την οργή του: «Όσο μεγάλες και να είναι οι διαφορές μας σε δύσκολα ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, δεν είναι δυνατόν να επιλύονται με απεχθείς πράξεις βίας» δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στα μέσα ενημέρωσης.

Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση μετατρέπεται, πλέον, στο πιο φλέγον θέμα της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ. Η επίθεση στο Δρ Τάιλερ έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σχετική ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ και τις επακόλουθες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τα νέα από το μέτωπο της γρίπης των χοίρων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται πολύ κοντά στο να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο της εξάβαθμης κλίμακας μετά από την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιός, πλέον, έχει εξαπλωθεί σε 64 χώρες και με μεγαλύτερη ταχύτητα εκτός Μεξικού και ΗΠΑ, χώρες που εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα.

Οι υγιειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση καθώς 32 επιπλέον κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 278. Ιδιαίτερο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις τεσσάρων ασθενών από τη Σκωτία που βρίσκονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δε φαίνονται να συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή να έχουν ταξιδέψει σε πληγείσες περιοχές.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, οι ΗΠΑ σύνηψαν συμβόλαιο αξίας 90 εκατομμυρίων δολλαρίων με την εταιρεία βιοτελογίας MedImmune.