FITNESS

Health Bulletin: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής

Από τα ''γονίδια'' της σχιζοφρένειας μέχρι τη γρίπη των χοίρων, οι σημαντικότερες ιατρικές ειδήσεις αυτής της εβδομάδας

Υπέρηχοι για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη

Μια τεχνική, σε πειραματικό ακόμα στάδιο, μπορεί στο μέλλον να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του προστάτη.

Η τεχνική Εστιασμένων Υπερήχων Υψηλής Έντασης (High Intensity Focused Ultrasound) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να θερμάνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν συμμετείχαν 172 άντρες. Οι 159 παρέμεινα υπό παρακολούθηση για διάστημα ενός χρόνου μετά τη θεραπεία και το 92% αυτών δεν παρουσίασε υποτροπή του καρκίνου.

Αν και τόσο η χειρουργική αντιμετώπιση όσο και η χημειοθεραπεία έχουν αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας, η τεχνική αυτή έχει σημαντικά λιγότερες παρενέργειες. Όλοι οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές πήραν εξιτήριο μέσα σε πέντε ώρες.

Ο Δρ Χασίμ Αχμέντ, επικεφαλής των ερευνών, δήλωσε ό,τι «η τεχνική HIFU μπορεί μια μέρα να παίξει ρόλο στη θεραπεία αντρών με πρώιμο καρκίνο του προστάτη με λιγότερες παρενέργειες».

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Journal of Cancer»

Τα «γονίδια» της σχιζοφρένειας

Τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ταυτοποίησαν χιλιάδες γενετικές παραλλαγές που κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται για τη σχιζοφρένεια. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την διαγνωστικών τεστ και θεραπειών

Παράλληλα, οι ίδιες μελέτες έδειξαν πως η σχιζοφρένεια είναι γενετικά παρεμφερής με τη διπολική διαταραχή που είναι γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη.

Τα γονίδια που μελετήθηκαν αφορούν το χρωμόσωμα 6 και το Βασικό Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας (MHC), πρωτεΐνη που έχει κεντρικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Στους ασθενείς με σχιζοφρένεια βρέθηκαν πάνω από 30 χιλιάδες γονιδιακές παραλλαγές στα σχετικά γονίδια.

Ο Δρ Σον Παρσέλ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που ηγείται της μιας εκ των τριών ερευνητικών ομάδων, δήλωσε πως «συνολικά, [οι παραλλαγές] ευθύνονται για το ένα τρίτο της κληρονομικότητας της σχιζοφρένειας, ίσως και περισσότερο».

Οι μελέτες των τριών ερευνητικών ομάδων δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

7 έως 8 ώρες ύπνου απαραίτητες για καλή υγεία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και το University College του Λονδίνου αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία των γυναικών.

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό πως λιγότερες από οχτώ ώρες ύπνου ημερησίως ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νόσων. Επίσης, άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους κοιμούνται οκτώ ώρες.

Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι επίπεδα της Ιντελευκίνης 6, μιας πρωτεΐνης που πυροδοτεί φλεγμονές, ήταν υψηλότερα σε γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμούνται επτά ώρες σε σχέση με γυναίκες που κοιμούνται οκτώ ώρες.

Τα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης, της hs-CRP (high-sensitivity C-reactive protein) που συνδέεται με καρδιακά προβλήματα, ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο.

Η Δρ Μισέλ Μίλερ που προΐσταται της σχετικής μελέτης αναφέρει ότι τα ευρήματα συνηγορούν στο ότι η διάρκεια του ύπνου έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Επίσης φαίνεται πως επτά έως οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως είναι το ιδανικό.

Η μελέτη της Δρ Μίλερ δημοσιεύεται στο περιοδικό «Sleep».

Η χορτοφαγία προστατεύει από περισσότερους καρκίνους

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» καταδεικνύει τη σημασία της χορτοφαγίας στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και κυρίως καρκίνου της λέμφου, του αίματος, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας σύγκρινε τρεις διατροφικές ομάδες ανθρώπων: Αυτούς που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι άλλο κρέας, αυτούς που έτρωγαν όλα τα είδη κρεάτων και αυτούς που δεν έτρωγαν κανενός είδος κρέατος.

Οι χορτοφάγοι είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο του αίματος και της λέμφου και 75% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλό μυέλωμα σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Η μείωση του κινδύνου για τους συγκεκριμένους καρκίνους ήταν λιγότερο εμφανής σε όσους έτρωγαν ψάρι. Οι χορτοφάγοι μάλιστα είχαν το ένα τρίτο της πιθανότητας να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Μικρότερες διαφορές βρέθηκαν σε σχέση με τον καρκίνο του εντέρου μια από τις πιο συχνές και θανατηφόρες μορφές της νόσου. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι είχαν ελαφρώς πιο αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του κόλον.

Ο καθηγητής Τιμ Κι που υπογράφει τη σχετική μελέτη παραδέχεται ότι ήταν αδύνατο να καταλήξουν σε οριστικά αποτελέσματα που θα επιτάσσουν μαζικές αλλαγές στη δίαιτα των ανθρώπων.

Ωστόσο, αναφέρει ότι επιπλέον έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ελπίδες για τεστ επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ιρλανδοί ερευνητές από το Νοσοκομείο Ροτούντα του Δουβλίνου αναφέρουν ότι η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης οφείλεται σε έναν σαφή γενετικό παράγοντα.

Η ανακάλυψη τους ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ με σκοπό την πρόβλεψη της επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η ανάλυση δειγμάτων αίματος των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη έδειξε διαφορές στην ενεργοποίηση 128 γονιδίων που ελέγχουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, την εκδήλωση φλεγμονών και την παροχή ενέργειας στα κύτταρα.

Σε γυναίκες που υπεβλήθησαν επιτυχώς σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η ενεργότητα των γονιδίων ήταν περισσότερο από διπλάσια από ο,τι σε γυναίκες με ανεπιτυχές αποτέλεσμα.

Η Δρ Κάθι Άλλεν, που προΐσταται των σχετικών μελετών, δήλωσε ό,τι «ένα τέτοιο διαγνωστικό τεστ θα βοηθήσει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την προσπάθεια υποβαλλόμενες σε θεραπεία ή όχι».

Τα αποτελέσματα των μελετών της Δρ Άλλεν ανακοινώθηκαν στο 25ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Διαγνωστικό τεστ για όλες τις κληρονομικές ασθένειες

Ένα τεστ που θα ελέγχει όλες, σχεδόν, τις κληρονομικές ασθένειες σε έμβρυα θα είναι διαθέσιμο σε ένα περίπου χρόνο στη Βρετανία. Ο καθηγητής Άλαν Χάντισαϊντ, από το Bridge Centre του Λονδίνου που αναπτύσσει το τεστ, δήλωσε ότι στις προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές το τεστ ήταν 100% αποτελεσματικό.

Το τεστ, που θα κοστίζει περίπου 2500 λίρες Αγγλίας, χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται “καρυο-χαρτογράφηση” και εντοπίζει συγκεκριμένες περιοχές στα χρωμοσώματα που περιέχουν ελαττωματικά γονίδια.



Προς το παρόν ο γενετικός έλεγχος των εμβρύων περιορίζεται σε μερικές μόνο ασθένειες, αλλά η “καρυο-χαρτογράφηση” μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση έως και 15 χιλιάδων γενετικών ασθενειών.

Με το ίδιο τεστ οι γιατροί θα μπορούν να δουν αν υπάρχουν έλλειψεις ή διπλασιασμοί περιοχών στα χρωμοσώματα που συχνά οδηγούν σε μη βιώσιμα έμβρυα. Επιπλέον, θα είναι πολύ πιο γρήγορο παίρνοντας δύο έως τρεις μέρες αντί για βδομάδες ή μήνες.

Εξαιτίας των ηθικών προβληματισμών που εγείρει ένα τέτοιο τεστ, κυρίως σε ότι αφορά την αποθήκευση και διάθεση της γενετικής πληροφορίας, η βρετανική ομάδα υπέβαλε αίτηση στην Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Αναπαραγωγής (HFEA). Προς το παρόν, η άδεια που εκδόθηκε αφορά μόνο ασθένειες που προκαλούν σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες.

Καθημερινό σεξ ίσον καλό σπέρμα

Η καθημερινή σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχημένων συλλήψεων, σύμφωνα με μελέτη αυστραλών ερευνητών από το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης Sydney IVF.

Στο 80% των αντρών (118) που συμμετείχαν στις σχετικές έρευνες, παρατηρήθηκε μείωση των βλαβών στο DNA έως και κατά 12% μετά από εφτά μέρες.

Ωστόσο, ο Δρ Ντέιβιντ Γκρίνινγκ, που πραγματοποίησε τη μελέτη, προειδοποιεί ότι το καθημερινό σεξ για μεγαλύτερες περιόδους (π.χ. 14 ημέρες) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα και θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Ο χημικός πόλεμος των βακτηρίων ελπίδα για νέα αντιβιοτικά

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ με επικεφαλής τον Καθηγητή Κόλιν Κλεάνθους εξασφάλισε 3,3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για να μελετήσει μια ομάδα πρωτεϊνών με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι κολικίνες εισέρχονται στα βακτηριακά κύτταρα ξεγελώντας τους μοριακούς τους μηχανισμούς και τα καταστρέφουν πρωτού τα βακτήρια ενεργοποιήσουν τις δικές τους άμυνες.

Το πενταετές πρόγραμμα αποσκοπεί στη διερεύνηση αυτών των μηχανισμών με σκοπό την παραγωγή νέων αντιβιοτικών.

Γρίπη των χοίρων: Οι τελευταίες εξελίξεις!

Στα 83 έχουν ανέλθει τα κρούσματα του ιού της γρίπης Α στην Κύπρο. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει πως τέσσερα από τα νέα κρούσματα, αφορούν Κυπρίους.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ πως εντοπίστηκε στέλεχος της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) το οποίο είναι ανθεκτικό στο Tamiflu, το κύριο αντι-γριπικό φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Διπλασιαστήκαν μέσα σε πέντε μέρες οι θάνατοι από τη νέα γρίπη στην Αργεντινή, φτάνοντας τους 43 ή 44. Παράλληλα, στην Αυστραλία οι θάνατοι έχουν φτάσει τους εννιά. Το πρώτο θύμα καταγράφηκε και στην Ισπανία και αφορά μια 19χρονη έγκυο γυναίκα.