ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
SPONSORED

Ασφάλεια αυτοκινήτου: ποιες επιπρόσθετες καλύψεις μπορούν να σου σώσουν χιλιάδες ευρώ;

Πολλοί αποφεύγουν να αγοράσουν καλύψεις πέρα από αυτές που περιλαμβάνουν τα προκαθορισμένα πακέτα ασφάλισης διότι πιστεύουν ότι ανεβάζουν πολύ τα ασφάλιστρα. Κάτι που δεν ισχύει.

Οι επιπρόσθετες καλύψεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι άδικα υποτιμημένες. Πολλοί αποφεύγουν να αγοράσουν καλύψεις πέρα από αυτές που περιλαμβάνουν τα προκαθορισμένα πακέτα ασφάλισης (βασικό, πυρός/κλοπής και μικτό), διότι πιστεύουν ότι ανεβάζουν πολύ τα ασφάλιστρα. Κάτι που δεν ισχύει.

Μπορεί η πιθανότητα ατυχήματος να μην είναι στατιστικά μεγάλη, στην περίπτωση όμως που συμβεί, τα έξοδα που προκύπτουν και δεν καλύπτει η ασφαλιστική πολύ εύκολα ξεπερνούν τον προϋπολογισμό και του πιο αισιόδοξου νοικοκυριού.

Γι’ αυτό αγοράζοντας τις παρακάτω επιπρόσθετες καλύψεις αυξάνεις λιγάκι τα ασφάλιστρά σου, ωστόσο προστατεύεσαι και από έξοδα χιλιάδων ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος:

  • Οδική Βοήθεια
  • Θραύση Κρυστάλλων
  • Προσωπικό Ατύχημα
  • Νομική Προστασία

Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπρόσθετες καλύψεις θα σώσουν την τσέπη σου.

Και θα τη σώσουν με αμελητέα αύξηση στα ασφάλιστρά σου.

Ναι, οι καλύψεις των προκαθορισμένων πακέτων όπως είναι η αστική ευθύνη και η κάλυψη ιδίων ζημιών (που περιέχεται στη μικτή) αποζημιώνουν εσένα και κάθε άλλον εμπλεκόμενο για τις σωματικές βλάβες και τις υλικές ζημιές που θα συμβούν.

Όμως τα έξοδα για τη ρυμούλκηση του οχήματος και για την αμοιβή του δικηγόρου δεν καλύπτονται από τα προκαθορισμένα πακέτα.

Και αυτά είναι έξοδα που δεν πρέπει να υποτιμήσεις.

Για ποιους κινδύνους ακριβώς με αποζημιώνουν οι καλύψεις αυτές στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Οι καλύψεις που αναφέραμε παραπάνω σε αποζημιώνουν για κινδύνους που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτεθείς, αν τυχόν εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα. Κάποιες μάλιστα (όπως η οδική βοήθεια) σε αποζημιώνουν και σε πολλές ακόμη άλλες περιπτώσεις.

Ας δούμε τι προσφέρει η κάθε μια ξεχωριστά.

Η οδική βοήθεια (από 1,67€/μήνα), αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν ανήκει στις καλύψεις των προκαθορισμένων πακέτων. Είναι μία κάλυψη που πρέπει να προσθέσεις στο συμβόλαιό σου, αν θέλεις να γλιτώσεις και την ταλαιπωρία της στιγμής. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να σου σώσει έως και μερικές εκατοντάδες ευρώ ανάλογα με το μέρος που έμεινε το αμάξι σου και το μέρος στο οποίο θες να μεταφερθεί.

Επίσης, μην μπερδέψεις την οδική βοήθεια με τη φροντίδα ατυχήματος. Η τελευταία περιλαμβάνεται σε κάθε πακέτο και αφορά τη διαδικασία καταγραφής του ατυχήματος, όχι τη ρυμούλκηση του οχήματος.

Η θραύση κρυστάλλων (από 1,5€/μήνα) είναι μια αρκετά δημοφιλής κάλυψη για την οποία η ασφαλιστική σού καλύπτει τα έξοδα επιδιόρθωσης και αντικατάστασης των κρυστάλλων του οχήματος (π.χ. καθρέφτες, παρμπρίζ, ηλιοροφές κά) ακόμη και σε πιο μικρά ατυχήματα. Ειδικά στα πιο καινούρια αυτοκίνητα που οι καθρέφτες έχουν και εσωτερικούς, ακριβούς μηχανισμούς η κάλυψη αυτή είναι απαραίτητη. Έλεγξε μόνο να δεις αν επιβαρύνεσαι με απαλλαγή.

Το προσωπικό ατύχημα (από 0,25€/μήνα) σε αποζημιώνει στη δυσάρεστη περίπτωση που εσύ, ως οδηγός, ή οι επιβαίνοντες χτυπήσετε την ώρα της οδήγησης ή κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση από το όχημα. Η αποζημίωση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε μια ασφάλεια ζωής, αλλα είναι ένα σημαντικό ποσό με ελάχιστον κόστος που ξεκινάει από 3€ το χρόνο.

Η νομική προστασία (από 0,36€/μήνα) είναι ίσως η πιο υποτιμημένη και πιο χρήσιμη επιπρόσθετη κάλυψη, μετά την οδική βοήθεια. Επειδή σε ένα ατύχημα συχνά δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές ως προς τον υπαίτιο, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείς τη βοήθεια δικηγόρου για να διεκδικήσεις τη δίκαιη αποζημίωσή σου ή ακόμη και υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια. Με την κάλυψη αυτή, η ασφαλιστική καλύπτει τα έξοδα (μέχρι το συμφωνημένο κεφάλαιο) που συνήθως προκύπτουν κι από τις πιο απλές περιπτώσεις.

Ακόμη και στα πιο απλά ατυχήματα, αυτές οι καλύψεις ενεργοποιούνται και σου γλιτώνουν από εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ σε έξοδα με κόστος που μπορεί να μην ξεπεράσει τα 50€ ετησίως.

Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι οι επιπρόσθετες καλύψεις είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορείς να έχεις. Μια φορά να τις χρειαστείς και έχουν βγάλει το κόστος τους για τα επόμενα 5 χρόνια (ή μια ζωή, στη χειρότερη περίπτωση).

Οι 3 στους 4 αγόρασαν και οδική βοήθεια το 2023

Στο Pricefox, την πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου, οι τρεις στους τέσσερις πελάτες πρόσθεσαν και την οδική βοήθεια στο συμβόλαιό τους το 2023.

Αν κάνεις μεγάλα ταξίδια εκτός νομού τουλάχιστον μια φορά στους δύο μήνες (π.χ. εκδρομές, επισκέψεις στο χωριό κλπ), τότε το να μείνει το αυτοκίνητο σου και να χρειαστεί να γυρίσει πίσω στο συνεργείο της πόλης σου είναι ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να τον πάρεις αψήφιστα.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο 1 στους 5 που αγόρασε οδική βοήθεια, την χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά. Με το Δεκέμβριο του 2023 να είναι ο μήνας με τις περισσότερες κλήσεις για οδική.

Σκέψου να πηγαίνεις ταξίδι για τις διακοπές των Χριστουγέννων, να σου μείνει το αμάξι και να προσπαθείς να βρεις οδική βοήθεια που να σε εξυπηρετεί!

Ο 1 στους 2 αγοράζει θραύση κρυστάλλων ή νομική προστασία

Δεν είναι τυχαία αυτές οι δύο πιο δημοφιλείς καλύψεις μετά την οδική βοήθεια.

Με τη θραύση κρυστάλλων μπορείς να αποζημιωθείς όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά ακόμη κι αν σου διαρρήξουν το αμάξι σπάζοντας κάποιο παράθυρο. Είναι μια κάλυψη που σε μερικές περιοχές μπορεί να έχει μεγάλη αξία να την αγοράσεις, γι’ αυτό οι μισοί που αγοράζουν ασφάλεια αυτοκινήτου από το Pricefox την προσθέτουν στο συμβόλαιό τους.

Απλώς χρειάζεται να επιβεβαιώσεις με την ασφαλιστική αν καλύπτει και την ηλιοροφή, στην περίπτωση που έχεις. Ή κάλεσε τους ειδικούς του Pricefox στο 2103000450 και θα σου λύσουν κάθε απορία που έχεις.

Και τη νομική προστασία προσθέτουν οι μισοί, αν και δεν είναι μία κάλυψη που ενεργοποιείται συχνά. Ωστόσο, αν την χρειαστείς, τα έξοδα που θα γλιτώσεις εύκολα ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες.

Κι αν σκέφτεσαι ότι είσαι προσεκτικός στο δρόμο και δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι, τότε σκέψου ότι κάπου θα χρειαστεί να αποδείξεις ότι δεν φταις, σε περίπτωση που σε χτυπήσει κάποιος, κι ας ήσουν εσύ σωστός. Κρίμα δεν είναι να χρεωθείς όλο αυτά τα έξοδα χωρίς να φταις;

Αυτές οι τέσσερις δεν είναι οι μοναδικές επιπρόσθετες καλύψεις που μπορείς να αγοράσεις. Για παράδειγμα, στο Pricefox μπορείς να βρεις και να αγοράσεις online καλύψεις για αντικατάσταση των ζωνών ασφαλείας, του αερόσακου ακόμη και για αποζημίωση ζημιών του κινητήρα εξαιτίας χρήσης καυσίμου διαφορετικού από το προβλεπόμενο. Κι αυτά αφότου έχεις εξοικονομήσει 40% στο προκαθορισμένο πακέτο ασφάλειας του οχήματός σου.