ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μία ιαπωνική εταιρεία μόλις δημιούργησε το πιο γρήγορο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του κόσμου

Η Aspark Owl έκανε την εμφάνισή της στο Ντουμπάι και ο κόσμος παραμιλά.

Η Aspark, η ιαπωνική αυτοκινηβιομηχανία, παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα στο Dubai Motor Show το νέο της ηλεκτρικό δημιούργημα, το αυτοκίνητο για το οποίο μπορεί να παινεύεται ότι είναι το πιο γρήγορο ηλεκτρικό στον κόσμο. Και φυσικά εντυπωσίασε.

Η συνταγή για το Aspark Owl είναι η γνωστή: Μακρύ, χαμηλό και κομψό. Για το μοντέλο παραγωγής, έχουν προστεθεί ενσωματωμένες κάμερες στους εξωτερικούς καθρέφτες, ενώ και το πλαϊνό γυάλινο μέρος έχει επίσης βελτιωθεί. Οι πόρτες του ψαρωτικές, θυμίζουν ‘falcon’ και αν μιλήσουμε και για την ταχύτητά του, άστο. Πιάνει τα 97 χλμ/ω σε μόλις 1,69 δευτερόλεπτα, κάτι που το καθιστά τρεις φορές πιο γρήγορο από οποιοδήποτε ηλεκτρικό διθέσιο της Formula Ε! Τα 300 χλμ/ω δε, τα πιάνει σε 10,6 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα ζαλίζει με τα 400 χλμ/ω.

Ζυγίζει 1.900 κιλά και το μόνο του μειονέκτημα φαίνεται να είναι ο εσωτερικός χώρος, το μέγεθός του δηλαδή -κατά τ’ άλλα είναι πανέμορφο. Μην πάρεις πολλές βαλίτσες μαζί σου δηλαδή, πιστεύω θα το αντέξεις.

Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 64 kWh, είναι απ’ αυτές που επαρκούν για 450 χλμ. σύμφωνα με το πρότυπο NEDC.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν τέσσερις οθόνες, navigation, κλιματισμός, κάμερα οπισθοπορείας, διακόπτες στην οροφή κι ένα cockpit, που αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, συνεχίζουν να σου δίνουν την αίσθηση που λέγαμε πιο πάνω, ότι είσαι μέσα σε ένα ‘falcon’, σε ένα αεροσκάφος.

Η Αspark ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση τα πρώτα Owl κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2020. Εννoε;iται ότι δεν θα ‘ναι πολλά -μόλις 50- και ότι θα είναι πανάκριβα. Το καθένα θα στοιχίζει 2,9 εκ. ευρώ, ενώ για να το αγοράσει όποιος κροίσος το λιγουρευτεί, θα πρέπει να δώσει πρώτα μία προκαταβολή 50.000 εκ. ευρώ.

 

Photos: asparkcompany.com