unsplash
PRIDE

Athens Pride 2021: Η πορεία-παρέλαση υπερηφάνειας και η “coming out” συζήτηση

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την κορύφωση των εορτασμών της φετινής διοργάνωσης.

Από το 2005, το Athens Pride αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας, με τον Ιούνιο να βάφεται κάθε χρόνο για την πόλη της Αθήνας στα χρώματα του ουράνιου τόξου. 

Έτσι, μετά τη δυναμική εβδομάδα εκδηλώσεων, το Athens Pride Week που έλαβε χώρα 18 με 25 Ιουλίου, η κορύφωση των εορτασμών για όλα όσα ενώνουν την LGBTQI+ θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες από τώρα. Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η μεγάλη πορεία-παρέλαση υπερηφάνειας και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Να σημειωθεί εδώ ότι θα τηρηθούν όλες οι ενδεδειγμένες αποστάσεις και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Το μήνυμα των διοργανωτών για τη φετινή πορεία-παρέλαση

«Περάσαμε ακόμη έναν χρόνο να παρακολουθούμε τη ζωή μας να περνάει και τα δικαιώματα μας —όσα λίγα κρατούσαμε σφιχτά στο ένα χέρι— να καταπατούνται. Έναν χρόνο που η ατομική ευθύνη μας φορέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που αντικατέστησε την πολιτική. Έναν χρόνο που καθημερινά θρηνούμε θύματα, ελευθερίες κι αδικίες. Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Η στερηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα.

Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι.

Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν.

Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα.

Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας.

Athens Pride 2021 | Αυτό που μας ενώνει

Το Pride είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση, είναι μνήμη.

Σε καλούμε να είσαι μαζί μας στην φετινή πορεία-παρέλαση υπερηφάνειας».

Info

Πότε: Σάββατο 11.09.2021 στις 19:00
Σημείο εκκίνησης: Κλαυθμώνος
Σημείο λήξης: Βουλή

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την πορεία-παρέλαση, το Athens Pride 2021 μας προετοιμάζει τον φετινό εορτασμό με μία ανοιχτή συζήτηση τη σημαντικότητα του “coming out”.

H στιγμή του “coming out” είναι καθοριστική στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+

Μπορεί το φετινό Athens Pride να μην μας επιφυλάσσει συναυλίες ή χώρο με περίπτερα, όπως προαναφέραμε, ωστόσο στο πλαίσιο της διοργάνωσης και σε συνεργασία με αυτήν, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει μία ανοιχτή συζήτηση για τη σημαντικότητα του “coming out”.

Το “Coming out” είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται διεθνώς για να δηλώσει την στιγμή της γνωστοποίησης του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου από ένα ΛΟΑΤΚΙ+  άτομο προς το στενό ή ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον, για παράδειγμα την οικογένεια, τους φίλους, τον χώρο εργασίας κτλ.  H στιγμή του coming out είναι καθοριστική στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας σειράς εσωτερικών και εξωτερικών διεργασιών. Στόχος  της συζήτησης είναι η αποτύπωση ασφαλών διαδικασιών και πρακτικών, η σύνδεση του coming out με την ορατότητα των ταυτοτήτων και η σημασία του ως πολιτική πράξη συζητώντας για το πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.

Το Athens Pride στηρίζει τις δράσεις που στοχεύουν στην καθολική ισονομία και ισότητα όλων των ατόμων, προωθώντας τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις που δεν περιορίζονται στο κυρίαρχο κοινωνικό πρότυπο και τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές.

Συντονισμός: Μάριος Παπαδόπουλος (Athens Pride)

Ομιλητές: Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου (Colour Youth), Μιχαήλ Οδυσσέας Γιακουμάκης (Περήφανοι Γονείς), Αλεξάνδρα Βασιλείου (Orlando LGBT+)

Info

Τρίτη 07/09 | 19:30
ΦΑΡΟΣ
Η είσοδος είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση, θέτοντας τις ερωτήσεις σας εδώ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού σε αμιγή εσωτερικό χώρο (δηλαδή για κοινό πλήρως εμβολιασμένο). Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία live σε αυτή τη σελίδα, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Θα υπάρχει η δυνατότητα live ερωτήσεων μέσω eventora. 

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.