FITNESS

Άθληση, Υγεία και Ευεξία είναι το τρίπτυχο για το μέλλον του Fitness

Ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, πρόεδρος του Ι.Α.Ε., μάς μιλάει για την αθλητική παιδεία και τη γαλούχηση με ηθικά πρότυπα.

Ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, πρόεδρος του Ι.Α.Ε. (Ινστιτούτου Άσκησης και Ευεξίας) του οποίου κύριος σκοπός αποτελεί η ανάδειξη, η διάδοση, η προώθηση και η στήριξη του αθλητικού ιδεώδους και του υγιούς τρόπου ζωής, μας λέει πως μέσα από την αθλητική παιδεία, τη γαλούχηση με ηθικά πρότυπα και την εμφύσηση του φίλαθλου πνεύματος, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της αθλητικής δράσης αλλά της ποιότητας ζωής μας.

Επίσης μας εξηγεί το λόγο που θα συμμετέχει στο The Fitness Conference το οποίο θα διεξαχθεί ψηφιακά στις 29 Ιουνίου.

Δραστηριοποιείστε χρόνια στο χώρο του Fitness. Πως αξιολογείτε τη χρονική στιγμή της επανεκκίνησης;

Σίγουρα κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας είναι ένα θετικό βήμα για το σύνολο της αγοράς και με αυτό το κριτήριο αξιολογούμε και την επανεκκίνηση των χώρων άθλησης. Αυτό όμως που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες στήριξης του κλάδου από το αρμόδιο υπουργείο πολύ νωρίτερα και πάντα σε ένα οργανωμένο και ασφαλές πλαίσιο όπως έγινε με πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Θα μπορούσε να έχει επιτραπεί η άσκηση σε ανοιχτούς/εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και ραντεβού ώστε να ελέγχεται απόλυτα ο αριθμός των ασκούμενων και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Σήμερα, λίγες ημέρες από το επίσημο άνοιγμα των χώρων άθλησης, τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν λειτουργούν αποτρεπτικά για την ασφαλή εκγύμναση των ασκούμενων και αυτό γιατί όπως είναι εύκολα κατανοητό η χρήση διπλής μάσκας σε αίθουσες χωρίς κλιματισμό με εξωτερική θερμοκρασία 25 έως 35 βαθμούς τους θερινούς μήνες που διανύουμε προκαλεί δυσφορία και καθιστά την προπονητική διαδικασία επικίνδυνη. Τέλος, να επισημάνουμε πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία η επανεκκίνηση της αγοράς ξεκίνησε με το άνοιγμα των γυμναστηρίων και ακολούθησαν οι λοιπές δραστηριότητες, γεγονός που θα έπρεπε να αποτελέσει τροφή για σκέψη.

Ποιο είναι το κυρίως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το industry αυτήν την εποχή;

Βάσει της εμπειρίας ετών που έχω αποκομίσει από το χώρο του fitness & wellness, μπορώ να επισημάνω δύο βασικά θέματα που ταλανίζουν τη βιομηχανία. Το ένα αφορά την ομαλή λειτουργία στη μετά COVID εποχή και το δεύτερο αποτελεί τροχοπέδη εδώ και χρόνια για τον κλάδο του αθλητισμού. Η πανδημία σαφώς και άλλαξε τα δεδομένα θέτοντας νέα πρότυπα εργασίας, τα τεχνολογικά μέσα που εν μέρη επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι για την εξέλιξη του κλάδου και αδιαμφισβήτητα ήρθαν για να στηρίξουν και να υποβοηθήσουν τους επαγγελματίες ώστε να προσφέρουν τις βέλτιστες υπηρεσίες στους ασκούμενους και παράλληλα να διευκολύνουν το έργο τους.

Το μελανό σημείο αυτής της νέας πραγματικότητας είναι ο ρόλος της παραδοσιακής άσκησης ο οποίος θα έπρεπε να αποτελεί πάντα προτεραιότητα και το κέντρο κάθε πρωτοβουλίας. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι η μη ύπαρξη αυστηρού και οργανωμένου πλαισίου δράσης για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της άσκησης, μέτρο απαραίτητο ώστε να εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των ασκούμενων και παράλληλα να διασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων του χώρου.

Σκιαγραφήστε το επιχειρηματικό μέλλον του χώρου και ποιες τάσεις θα επηρεάσουν αυτήν την εξέλιξη;

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο προμηνύει μία κατακόρυφη ανάπτυξη του κλάδου του fitness & wellness τα επόμενα έτη δίνοντας νέες δυνατότητες εξέλιξης και διευρύνοντας κατά πολύ το φάσμα δραστηριοτήτων τους. Πυρήνας των νέων δεδομένων στην αγορά αποτελούν οι τάσεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνοψίζονται σε δύο λέξεις, ευελιξία  και ψηφιοποίηση (3Τ outdoor, digital, indoor).

Αφομοιώνοντας και ορθά εκμεταλλευόμενοι τα τεχνολογικά εργαλεία που μας επέβαλε αλλά και μας χάρισε η εποχή, οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να εξασφαλίσουν για τους ασκούμενους τους προσωποποιημένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόχος των οποίων είναι να προσφέρονται συνδυαστικά με φυσική παρουσία ενώ παράλληλα δημιουργούνται ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.

Πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα μέσα στην καραντίνα βγήκε στον αέρα μια νέα σας δραστηριότητα το gractive. Δώστε μας το πλαίσιο του Ινστιτούτου και το σκοπό του στο χώρο;

Πρόκειται για μία νέα δράση που υλοποιήσαμε με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου με πολλή αγάπη για τον χώρο του fitness και την εξέλιξή του στο χρόνο. Καθώς όλοι μας δραστηριοποιούμαστε πολλά συναπτά έτη στο χώρο, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα όλα τα δυνατά αλλά και τα τρωτά σημεία του κλάδου. Κύριος σκοπός της ίδρυσης του Ινστιτούτου GrActive, αποτελεί η ανάδειξη, η διάδοση, η προώθηση και η στήριξη του αθλητικού ιδεώδους και του υγιούς τρόπου ζωής.  Άθληση, Υγεία και Ευεξία, αποτελούν βασικά κομμάτια της αλυσίδας, πέρα από την οποία εκτείνονται οι δρασεις του Ι.Α.Ε που επιθυμεί να ενισχύσει την αθλητική παιδεία και να αναβαθμίσει το επίπεδο της εγχώριας αθλητικής δραστηριότητας.

Αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα του χώρου, προσανατολιστήκαμε στη δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου ανάπτυξης της αθλητικής δραστηριότητας που στόχο έχει ομαλή λειτουργία των αθλητικών δομών και των συναφών επιχειρήσεων. Προσδοκία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο ανθρώπων στην υπηρεσία του αθλητισμού και της υγείας, που θα μοιράζονται κοινές αξίες ενώ ο καθένας ξεχωριστά θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο.

Ποιο είναι το προφίλ των μελών που έχετε συγκεντρώσει και στοχεύετε;

Η ομάδα του GrActive στοχεύει προς το παρόν σε τρία βασικά προφίλ μελών, τους στρατηγικούς συνεργάτες, τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις καθώς και τους συνεργαζόμενους προμηθευτές. Το φάσμα των μελών μας προσπαθήσαμε να είναι αρκετά ευρύ με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες όλων των συνεργατών μας. Οι στρατηγικοί συνεργάτες μας είναι μία κλειστή ομάδα περίπου 15 μελών και περιλαμβάνει φορείς αναψυχής, προμηθευτές, εταιρικούς εμπόρους σημάτων, δεξιοτήτων και οργανισμών ανάπτυξης εργατικού δυναμικού, παρόχων δραστηριοτήτων για παιδιά κ.α..

Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όπως γυμναστήρια, αθλητικοί σύλλογοι, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποκατάστασης αλλά και επαγγελματίες, μπορούν να γίνουν μέλη μας ύστερα από μία σύντομη διαδικασία αξιολόγησης και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από τη δική μας καθοδήγηση. Τέλος, τα μέλη-προμηθευτές είναι οργανισμοί ή εταιρείες που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες στον ευρύτερο αθλητικό κλάδο και  επιθυμούν να αποκτήσουν περαιτέρω αναγνώριση. Συνοψίζοντας, η βασική ιδέα του Ινστιτούτου είναι να στοχεύει σε κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στον τομέα του αθλητισμού και της υγείας με σκοπό την ανάπτυξή του μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο υπηρεσιών και κανόνων.

Συμμετέχετε στο The Fitness Conference το οποίο θα διεξαχθεί ψηφιακά στις 29 Ιουνίου, ποια είναι η τοποθέτησή σας για τη digital εποχή στην επιχειρηματικότητα του Fitness;

Αρχικά να σημειώσω πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο The Fitness Conference.  Η τοποθέτησή μου σχετικά με τη digital εποχή στην επιχειρηματικότητα του fitness, εστιάζει κυρίως στο πως μέσα από την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες και δημιουργώντας νέα δίκτυα συνεργασίας, οι επαγγελματίες του χώρου θα καταφέρουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους δίνοντας επιπλέον κίνητρα στο ενδιαφερόμενο κοινό και δημιουργώντας νέες σημαντικές πηγές εσόδων.