ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτοί οι κύριοι θέλουν να σώσουν το ίντερνετ από τα χαριτωμένα γατάκια

Το Upworthy είναι το site που θα θες να επισκέπτεσαι καθημερινά για μικρές δόσεις σημαντικής πληροφορίας δοσμένης με τον πιο ποπ τρόπο.

Θα αντισταθούμε στον πειρασμό του να πνίξουμε αυτό το post με λέξεις, ακριβώς επειδή οι δημιουργοί του site δε θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Με λίγες λέξεις και λίγες εικόνες, λοιπόν, πολύ απλά και περιεκτικά:

Τι είναι το Upworthy;

Είναι μια ομάδα συνεργατών (με την υποστήριξη μάλιστα ενός εκ των συνιδρυτών του Facebook από αυτούς που δε θυμάσαι από την ταινία) που θέλησαν να φτιάξουν το ίντερνετ. Πρώτα χώρισαν και κατέγραψαν σε κατηγορίες ποια είναι τα πράγματα που ‘απαρτίζουν το ίντερνετ’

 

και μετά να αποφασίσουν πως υπάρχει ένα γλυκό σημείο τομής ανάμεσα στα γαμάτα, στα οπτικά και στα σημαντικά, τον οποίον πρέπει να βοηθήσουν να αναδειχθεί περισσότερο γιατί το ίντερνετ από μόνο του έχει γεμίσεις gifs με γάτες που κουτουλάνε σε τοίχους.

 

Έτσι, η ομάδα συντακτών ψάχνει κάθε μέρα online και μαζεύουν ό,τι ενδιαφέρον και σημαντικό βρουν μπροστά τους, παρουσιάζοντας το ζουμί του με τρόπο που να το κάνει ελκυστικό και ποπ και πάνω απ’όλα, σύντομο. Φιλικό ως προς το χρήστη.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη εξαιρετική ανάρτηση σου προσφέρει συμπυκνωμένη πληροφορία πάνω στο ποιες χώρες του πλανήτη πουλάνε τις σφαίρες και ποιες χώρες τις τρώνε.

 

Τα παιδιά του Upworthy προφανώς είναι πολέμιοι του Mitt Romney, όπως κι ο Jon Stewart, το πρότυπό τους. Στη σελίδα των πληροφοριών, μία από τις ερωτήσεις είναι “Ποιο είναι το κοινό σας;” Η απάντηση, σαφέσταση, δεν επιχειρεί να κρυφτεί: “Βασικά, η γενικά του ‘Daily Show’. Άνθρωποι που νοιάζονται για όσα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά δε θέλουν να είναι βαρετοί σε σχέση με αυτά.

Έφτιαξαν για παράδειγμα αυτό το γράφημα που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ανά τομέα – πληροφορίες τις οποίες οι πολιτικοί συνεχίζουν να αγνοούν.

 

Μπορείς ας πούμε να μάθεις πόσο θρεπτικά είναι, συγκριτικά μεταξύ τους, τρία διαφορετικά οικογενειακά γεύματα. Να, δες πόσο βαρετό ήταν αυτό που έγραψα και πόσο όχι-βαρετό είναι ως πληροφορία από το Upworthy:

 

Θα συναντήσεις στοιχεία και αριθμούς που εξηγούν το ότι κάποτε οι άνθρωποι πίστευαν πως οι γκέι δεν πρέπει να παντρεύονται. Σήμερα όχι πια. Κάποτε, με το καλό, δε θα χρειάζεται καν να το συζητάμε.

Μια ρεπορταζιακού τύπου σύγκριση δε χρειάζεται να πνίγεται στην πληροφορία και τους αριθμούς. Ένα κυρίαρχο επιχείρημα μπορεί να περάσει με λιγότερες λέξεις από όσες έχω χρησιμοποιήσει σε αυτή την παράγραφο.

 

Ενώ πιθανότατα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενδιαφερθείς για την οξίνιση των ωκεανών από αυτόν:

 

Καθημερινά παράγουν ενδιαφέρουσες, ουσιώδεις, οπτικές, συναρπαστικές πληροφορίες, τις οποίες βρίσκεις στο site τους, αλλά και στο twitter και φυσικά στο facebook όπου ανεβάζουν και επιπλέον υλικό, όπως ας πούμε αυτό το φανταστικό διάγραμμα Venn, εξαιρετικά αστείο αν είδες τα παραπάνω βιντεάκια από τον Jon Stewart:

 

Κάπου δίπλα στο 9gag θα πρέπει να υπάρχει χώρος για το Upworthy.