Andrew Fox / Alamy / Visualhellas.gr
ΧΡΗΜΑ

Ben Francis, από ντελιβεράς στους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη

O Ben Francis ξεκίνησε από το γκαράζ των γονιών του και σήμερα η εταιρεία του έχει καταστήματα σε όλο τον πλανήτη.

Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο 2012, όταν ο 19χρονος τότε Ben Francis εργάζεται ως διανομέας σε τοπική πιτσαρία για να βγάλει τα έξοδα των σπουδών του. 11 χρόνια αργότερα, αποτελεί έναν από τους νεότερους στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με τα συνολικά έσοδα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες να ξεπερνούν συνολικά το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι μεσολάβησε αυτά τα χρόνια, με ποιο τρόπο κατάφερε να βγάλει αυτά τα χρήματα ο Ben Francis και γιατί θεωρείται, από αρκετούς οικονομικούς αναλυτές, ένα από τα πιο έξυπνα επιχειρηματικά μυαλά στον κόσμο;

Πώς ο Ben Francis έγινε από διανομέας πίτσας δισεκατομμυριούχος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ben Francis γεννήθηκε το 1992 στην Αγγλία. Το όνειρό του ήταν να παίξει ποδόσφαιρο. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε πως το ταλέντο του δεν ήταν τόσο μεγάλο, ώστε να τον κάνει επαγγελματία παίκτη. Στα 17 του, αποφάσισε να συνδυάσει τις άλλες δύο μεγάλες του αγάπες. Τους υπολογιστές και τη γυμναστική. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δημιούργησε μερικά ψηφιακά ημερολόγια εκγύμνασης που ξεπούλησαν στην περιοχή.

Όταν πια είχε φτάσει 18 χρονών και είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο του Άστον, έπρεπε να βρει τρόπο να πληρώνει τα δίδακτρα. Έτσι έπιασε δουλειά σε ένα τοπικό κατάστημα της Pizza Hut. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε πως οι οκτώ λίρες που έβγαζε την ώρα δεν του αρκούσαν. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, την Gymshark, στην οποία άρχισε να μεταπουλά συμπληρώματα διατροφής που αγόραζε χύμα από προμηθευτές.

Η πώληση συμπληρωμάτων, όμως, δεν ήταν μια φοβερά επικερδής δραστηριότητα. O Ben Francis αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να ασχοληθεί με την παραγωγή ρούχων για γυμναστική. Τα μηχανήματα στήθηκαν στο γκαράζ των γονιών του. 10 μήνες αργότερα η εταιρεία άρχισε να παίρνει τα πάνω της και να ξεπουλά. Η μεγάλη αρχή είχε ήδη γίνει.

Μία από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στον κόσμο

Δωρίζοντας ρούχα σε stars των social media, ο ημερήσιος όγκος πωλήσεων της Gymshark εκτινάχθηκε από τα 450 δολάρια στα 45 χιλιάδες δολάρια. Το 2018, η εταιρεία άφησε πίσω της το γκαράζ και απέκτησε δική της έδρα. Ύστερα, ο Ben Francis γύρισε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στήνοντας υπαίθρια καταστήματα στα οποία μπορούσαν οι fans του brand να αγοράσουν υλικό.

Την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe. Από το 2018, η εταιρεία εμφάνιζε αύξηση τζίρου 68% ετησίως. Ο κορονοϊός επηρέασε τις πωλήσεις, αλλά η εξαγορά μεριδίου από την General Atlantic έσωσε την παρτίδα. Σήμερα η μέση ανάπτυξη της αθλητικής εταιρείας ξεπερνά ακόμη και εκείνη της Nike, ενώ διαθέτει καταστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Αυτή είναι μια τόσο σουρεαλιστική στιγμή» δήλωσε στα πλαίσια των εγκαινίων ενός νέου καταστήματος στο κέντρο του Λονδίνου. «Το να ξεκινάω από το γκαράζ των γονιών μου ως το να ανοίξω ένα κατάστημα εδώ είναι εξωφρενικό» κατέληξε.