istock
SHOPPING

Black Friday: Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις στις online αγορές σου

Μη σε παρασύρει η χαρά των εκπτώσεων, γιατί είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα απάτης. Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις όταν ψωνίζεις online.

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά η Black Friday έγινε πολύ γρήγορα μανία σε ολόκληρο τον κόσμο με τις προσφορές να μην εξαντλούνται στα προϊόντα τεχνολογίας, ούτε σε αυτά που βρίσκονται σε στοκ. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος, η εβδομάδα με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις της χρονιάς είναι εδώ και αναμένεται να κορυφωθεί μες στις επόμενες ημέρες εν όψει της Cyber Monday (27/11). 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περιμένει ένα καυτό, από άποψη προσφορών, πενθήμερο για να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι τώρα που οι τιμές είναι πραγματικά χαμηλές, εξοικονομώντας χρήματα. Στην περίπτωση που επιλέξεις να ψωνίσεις online στην Black Friday για να αποφύγεις τις ουρές και τον χαμό που θα επικρατεί στα φυσικά καταστήματα, πρέπει να προσέξεις μερικά βασικά σημεία για να αποφύγεις τα χειρότερα. 

Τι πρέπει να προσέξεις στις online αγορές σου στην Black Friday

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να πέσεις θύμα απάτης. Γι’ αυτό μη σε παρασύρει η χαρά των εκπτώσεων. Μπορεί να σε οδηγήσει σε μία αγορά που θα μετανιώσεις, ακόμα και σε υποκλοπή των προσωπικών σου δεδομένων.

Το e-shop

Αν δεν πρόκειται να ψωνίσεις από τα e-shops από τα οποία συνηθίζεις να κάνεις τις αγορές σου, αλλά από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δε γνωρίζεις, αλλά πουλά το προϊόν που θέλεις σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, τότε πρέπει να κάνεις την ιστοσελίδα του φύλλο και φτερό. 

Υπό κανονικές συνθήκες, για να είναι όλα δηλαδή νόμιμα ώστε να σου διασφαλίζει ασφάλεια στις αγορές σου, ένα e-shop οφείλει να σου παρέχει σε ευδιάκριτο σημείο το είδος και το όνομα της επιχείρησης, την έδρα της και τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αυτήν. Για παράδειγμα, αν διοχετεύει την επικοινωνία με τους καταναλωτές αποκλειστικά μέσω social media εφαρμογών ή περιέχει «νεκρά» links που δεν οδηγούν πουθενά, τότε πρέπει προβληματιστείς. 

Το προϊόν

Εκτός όμως από το να πέσεις στην παγίδα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος-φάντασμα, πολύ εύκολα μπορείς να αγοράσεις και ένα προϊόν με έκπτωση-απάτη. Να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν αληθινή ευκαιρία, αλλά μία εικονική προσφορά. Φρόντισε λοιπόν πριν το προσθέσεις στο καλάθι σου, να κάνεις μία online έρευνα για να επιβεβαιώσεις ότι πράγματι η τιμή του είναι εκπτωτική και μάλιστα η μεγαλύτερη ή από τις μεγαλύτερες δυνατές. 

Οι όροι χρήσης, αγοράς και πληρωμής

Μην ξεχνάς πότε πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά να διαβάζεις τους όρους χρήσης και αγοράς και τους τρόπους πληρωμής που πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Όπως επίσης και το πότε θα παραλάβεις αυτό που αγόρασες σύμφωνα με τη διαθεσιμότητά του, αλλά και την πολιτική επιστροφών ή ακύρωσης.

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να τσεκάρεις και από το οποίο εύκολα θα καταλάβεις κατά πόσο πραγματοποιείς τις online αγορές σου με ασφάλεια, είναι αν η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσεις στη στιγμή της πληρωμής, η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http://. 

Αφού ολοκληρώσεις την παραγγελία σου, θα πρέπει να λάβεις επιβεβαίωση από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail ή με ένα sms στο κινητό. Σε αυτήν θα πρέπει κανονικά να αναγράφονται ο αριθμός παραγγελίας, η περιγραφή του προϊόντος, ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης, ο τρόπος παράδοσης και φυσικά το ποσό που πλήρωσες. 

Η παραγγελία που δε θυμάσαι ότι έκανες 

Ίσως, να έχεις ακούσει ότι έχει συμβεί σε φίλους και γνωστούς. Ίσως, πάλι να έχει συμβεί και σε εσένα στο παρελθόν. Συνήθως σε εφαρμογές τύπου Viber, έρχονται μηνύματα από υποτιθέμενες μεταφορικές εταιρείες, τα οποία σε ενημερώνουν ότι παρέλαβαν το πακέτο της παραγγελίας σου και σε προτρέπουν να πατήσεις ένα συγκεκριμένο link, που επιτρέπει σε επιτήδειους να κλέβουν προσωπικά σου δεδομένα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ποτέ μα ποτέ δεν κλικάρεις συνδέσμους από εταιρείες που δεν αναγνωρίζεις για παραγγελίες που δε θυμάσαι ότι έκανες. Πολύ απλά γιατί δεν την έκανες ποτέ.