Getty Images
FITNESS

Deep End Fitness: Η νέα τάση γυμναστικής είναι χωρίς ανάσα

Η υποβρύχια γυμναστική σε προκαλεί να γυμνάσεις πρώτα την αναπνοή και μετά το υπόλοιπο σώμα σου.

Οι σωστές αναπνοές είναι η κρίσιμη μεταβλητή ανάμεσα σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα γυμναστικής κι ένα που μπορεί να σε διαλύσει σωματικά. Γενικότερα, η σωστή γυμναστική μπορεί να γίνει σημείο τομής ανάμεσα σε έναν GOAT και σε έναν θρύλο των Los Angeles Lakers.

Το Deep End Fitness, η υποβρύχια γυμναστική, σου θυμίζει πως πρέπει πρώτα να μάθεις να αναπνέεις για να χτυπήσεις την κορυφή του Έβερεστ σε κάθε απαιτητικό workout. Μέσα από αυτό το κείμενο του GQ, μαθαίνουμε πώς γίνεται σωστά ένα ενδεικτικό πρόγραμμα υποβρύχιας γυμναστικής.

Ζέσταμα

  • Μια αναπνοή με πλήρη χρήση του διαφράγματος
  • Μια πλήρης αναπνοή
  • Ένα κράτημα της αναπνοής
  • Ένα burpee (κάμψεις με όρθια εκκίνηση)

Όλες οι παραπάνω ασκήσεις για έξι επαναλήψεις, λίγο πριν μπεις στο νερό.

Τι εννοείς υποβρύχια γυμναστική;

Μετά από τις παραπάνω ασκήσεις βουτάς σε μια πισίνα για μια ‘δοκιμαστική’ διαδρομή: 10 λεπτά κολύμβηση σε χαμηλό τέμπο, ώστε να σιγουρευτούν οι γυμναστές πως διαθέτεις μια στοιχειώδη γνώση κολύμβησης. Στη συνέχεια αρχίζουν τα δύσκολα: Προσπαθείς να επιπλεύσεις στο νερό, κρατώντας αλτήρες των 2,5 κιλών. Αυτή είναι η εντός νερού προθέρμανση. Ακολουθούν τα (ακόμα πιο) δύσκολα:

Φοράς γυαλιά καταδύσεων, βουτάς στον βυθό της πισίνας και προσπαθείς να περπατήσεις κρατώντας αλτήρες με ακόμα μεγαλύτερο φορτίο (μπορεί να είναι 10/20 κιλών, ανάλογα με τις αντοχές σου). Καλείσαι να υπερνικήσεις τον φόβο ότι βρίσκεσαι κάτω από το νερό κρατώντας ένα όχι και τόσο ελαφρύ φορτίο, ενώ στις πιο εξελιγμένες ασκήσεις, ο ίδιος ο γυμναστής βουτάει στον βυθό για να σε πιέσει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και υποθαλάσσια push-ups, ασκήσεις με άρσεις αλτήρων και αρκετά ακόμα στοιχεία, δανεισμένα από μια προπόνηση cross training. Στο παρακάτω video, αν είσαι αποφασισμένος (και αν αντέχεις), μπορείς να δεις ένα ζωντανό παράδειγμα υποβρύχιας γυμναστικής.