SEX

Δεν υπάρχει δεν μπορώ (χωρίς σεξ), υπάρχει δεν θέλω

Μια συντάκτρια που απηύδησε να ακούει τη γκρίνια των σεξοπεινασμένων δηλώνει με παρρησία: το σεξ δεν είναι απαραίτητο.

Έχω βαρεθεί να ακούω αγόρια να λένε πόσο ανάγκη έχουν να πηδήξουν, κορίτσια να μου παραπονιούνται πως έχουν να κάνουν σεξ ένα μήνα, δύο μήνες, έξι μήνες. Γενικά, έχω βαρεθεί να ακούω τον κόσμο να κλαίγεται για την έλλειψη σεξ στη ζωή του, και να το κάνει, μάλιστα, με την ίδια απόγνωση που θα το έκανε αν δεν είχε να φάει. Σας παρακαλώ, κάντε μου τη χάρη. Το σεξ δεν είναι απαραίτητο.

Τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια του όρου, απαραίτητο στην επιβίωση, όπως δηλαδή είναι το οξυγόνο, το νερό, το φαγητό, ο ύπνος και η στέγη. Χωρίς οξυγόνο, νερό, φαγητό και στέγη ευτυχώς δεν έχω βρεθεί ποτέ, πρόσφατα όμως βρέθηκα ξύπνια για περίπου 50 ώρες και μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω πως γύρω εκεί στην 42, 43 ώρα ευχαρίστως θα αντάλλασσα ένα χρόνο χωρίς σεξ για ένα χορταστικό οκτάωρο ύπνου. Και δεν είμαι μόνο εγώ που νιώθω έτσι – εδώ άλλοι θα αντάλλαζαν το σεξ με ένα λιγότερα κιλά, περισσότερα λεφτά, σίγουρη δουλειά, internet, ακόμη και το τηλεκοντρόλ. Αυτά τα ποσοστά, βέβαια, δεν αποδεικνύουν πως το σεξ είναι περιττό, αλλά επιβεβαιώνουν αυτό που είπα στην αρχή, πως δεν είναι και απαραίτητο.

Εσύ έχεις καθίσει ποτέ με τον εαυτό σου να σκεφτείς πόσο ψηλά έχεις το σεξ στη λίστα των προτεραιοτήτων σου; Αν έπρεπε να διαλέξεις, ας πούμε, ανάμεσα σε μια ζωή χωρίς καθόλου σεξ και μια ζωή χωρίς καθόλου μουσική τι θα διάλεγες; Ανάμεσα σε ένα μήνα χωρίς σεξ και ένα μήνα χωρίς καφέ/ποτό/τσιγάρο/internet/κινητό ή οποιοδήποτε άλλο εθισμό έχεις; Τι θα έλεγες για το γέλιο; Δέχεσαι να ζήσεις μια ζωή χωρίς να γελάς  αρκεί να έχεις για πάντα μπόλικο, χορταστικό σεξ; Αν θέσεις μια σειρά από τέτοια βασανιστικά διλήμματα στον εαυτό σου, ίσως να διαπιστώσεις πραγματικά ποσό ψηλά είναι στη λίστα με τα sine qua non σου το σεξ, αντί να κάθεσαι να νιαουρίζεις για την έλλειψη του σαν κεραμιδόγατος σε οίστρο.  

Απλά η διαφορά ανάμεσα στα παραπάνω τυχαία παραδείγματα και στο σεξ είναι πως όλα τα προαναφερθέντα είναι πάνω-κάτω στο χέρι σου να τα έχεις καθημερινά μέσα στη ζωή σου, ενώ για το σεξ (το δυαδικό σεξ, όχι το άλλο που είναι κυριολεκτικά “στο χέρι σου”), χρειάζεται να συμφωνήσει και άλλος ένας. Και επειδή δεν τον έχεις βρει, γκρινιάζεις.  

Μπορείς, αν θες, να μου αντιτάξεις πως, ναι, μεν, δεν είναι ανάγκη επιβίωσης, αλλά είναι ανάγκη βιολογική, ψυχοσωματική, και μάλιστα να μιλάς από προσωπική εμπειρία, επειδή έχεις παρατηρήσει πως όταν έχεις καιρό να κάνεις σεξ όλα σου φταίνε, σου τη σπάει  ο διευθυντής σου (παραπάνω από το φυσιολογικό) και θες να δείρεις την κυριούλα που χτυπάει αργά και βασανιστικά τα barcodes στο ταμείο του σούπερ μαρκετ, αφού πρώτα περιεργαστεί 10 λεπτά την ετικέτα της μουστάρδας. Δεν είναι τυχαίο που κάτι τέτοιους ανθρώπους τους λέμε ανοργασμικούς. Όχι την κυριούλα, εσένα. Πράγματι, η έλλειψη σεξ ανεβάζει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, αλλά μια χαρά μπορείς να ρίξεις τα επίπεδα του στρες και μόνος σου με την γνωστή DIY μέθοδο ή μπορείς να πας να κάνεις λίγη γιόγκα που θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και θα γλυτώσει και το ξύλο η ταμίας του σουπερμάρκετ.

Και φυσικά, πέραν του ότι το σεξ δεν είναι λόγος για να γκρινιάζεις στους φίλους σου, δεν είναι ούτε δικαιολογία για να εκμεταλλεύεσαι την πρώην γκόμενά σου που δεν τη γουστάρεις πια αλλά ξέρεις πως είναι κολλημένη μαζί σου και θα σου κάτσει. Διότι σύντομα θα καταλήξεις χωρίς φίλους, με σκασμένα λάστιχα αυτοκινήτου από την πρώην σου και με ένα κάρμα κατάμαυρο, που δεν καθαρίζει ούτε με χλωρίνη.

Αν σου αρέσει το σεξ, σκέψου και κάτι ακόμα: χαρακτηρίζοντας το ψυχοσωματική ανάγκη ή πρωτόγονο ένστικτο ή οτιδήποτε άλλο του προσδίδει ένα τόνο αναγκαιότητας,  δεν το κολακεύεις, το μειώνεις. Γιατί το σεξ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα παραπάνω: είναι επιθυμία. Και μάλιστα η μεγαλύτερη απ’ όλες.

Βγάζοντας τον παράγοντα “ανάγκη” από τη μέση, μπορούμε λοιπόν να ξανασυζητήσουμε. Το σεξ μπορεί να ήταν εκτός πεντάδας στη λίστα των αναγκών σου για επιβίωση, αλλά είναι πρώτο στη λίστα των απολαυστικότερων πραγμάτων σε αυτή τη ζωή. Το σεξ είναι η μεγαλύτερη χαρά που σου φυλούσε η ζωή για μετά την εφηβεία ή κατά τη διάρκειά της. Το σεξ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βλέπεις τα πάντα γύρω σου περίφημα, τη στιγμή που όλα πάνε κατά διαόλου και η χώρα σου στο Ζάλογγο. Το σεξ είναι η πιο ωραία εξουθένωση και ο μόνος λόγος να θες να χύσεις ποτάμια ιδρώτα ένα καυτό μεσημέρι του καλοκαιριού. Το σεξ είναι η λύση στο ακριβό πετρέλαιο. Το σεξ είναι κίνητρο για να πας οπουδήποτε, ακόμη και στα μπουζούκια αν είναι ροκάς ή σε μια συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. αν είσαι φλώρος Βορείων Προαστίων. Το σεξ είναι βαρόμετρο του πόσο καλά σου πήγε η χρονιά που φεύγει. Το σεξ είναι ο λόγος που πουλάνε ακόμη τα ρούχα, το αλκοόλ και τα καλλυντικά (αν και, με πολύ αλκοόλ ίσως να μη χρειάζονταν πια τα καλλυντικά). Το σεξ είναι λόγος για να ερωτευτείς και να σε ερωτευτούν. Μπορείς να ζήσεις χωρίς σεξ. Αλλά δεν θες. Μπορείς να ζήσεις χωρίς σεξ. Αλλά το σεξ είναι λόγος για να ζεις.