ΚΑΡΙΕΡΑ

Διάλεξε ένα μεταπτυχιακό, μου είπαν…

Είναι πανεύκολο, μου είπαν. Χα! Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να διαδώσει τη φήμη πως η επιλογή του μεταπτυχιακού είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μάλλον έκανε πλάκα.

Μεταπτυχιακό πάντως δεν έκανε σίγουρα. Ή μάλλον, δεν επένδυσε σε αυτό με τον τρόπο που θα έπρεπε, καθώς η επιλογή προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι –ή πρέπει να είναι– μια δύσκολη απόφαση. Πρόκειται για μεγάλη επένδυση, όχι τόσο σε χρήμα, όσο σε προσωπικό χρόνο, κόπο και ψυχική αφοσίωση. Επίσης, πρόκειται για μία επένδυση που δεν μπορεί να επαναληφθεί: δεν θα κάνεις ποτέ το ίδιο μεταπτυχιακό δεύτερη φορά. Πριν λοιπόν βιαστείς να καταλήξεις στο τι μεταπτυχιακό θέλεις να κάνεις, αξιολόγησε όλες τις επιλογές που έχεις.

Τώρα θα μου πεις, πώς θα μπορώ να ξέρω εκ των προτέρων ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα μου ταιριάζει; Από τον τίτλο; Από τις περιγραφές των μαθημάτων; Ακόμα και αν οι ονομασίες σού δίνουν μια ενδεικτική εικόνα, απέχουν κατά πολύ από την εμπειρία που πρόκειται να ζήσεις. Και όπως πολύ καλά ξέρεις, όταν θα αρχίσεις να βιώνεις την εμπειρία, σε περίπτωση που δεν ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες σου, εσύ ήδη θα έχεις βγει ζημιωμένος. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις; Για αρχή, έρευνα.

Για παράδειγμα, η εξαιρετική φήμη του Alba Graduate Business School, The American College of Greece δεν θα μπορούσε να είναι τυχαία, ούτε το γεγονός πως ο κάθε υποψήφιος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και συμβουλές από το ίδιο το ίδρυμα, όχι μόνο για τα προγράμματά τους, αλλά και για τη μεθοδολογία της δουλειάς τους. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όπως καθηγητές και προσωπικό προσφέρουν γενικές συμβουλές σχετικά με τις σπουδές, την εύρεση εργασίας, την επιχειρηματικότητα, ενώ καταξιωμένοι απόφοιτοι του Alba αποτελούν ζωντανά case studies, ενώ μεταφέρουν την τρέχουσα εμπειρία τους από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση καλούν όλους τους υποψήφιους να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία του μαθήματος στο Alba, να γνωρίσουν καθηγητές και φοιτητές και να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη, μέσω της υπηρεσίας Be Our Guest.

Στη σελίδα του Alba στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει λεπτομέρειες του ωρολόγιου προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ κάθε υποψήφιος μπορεί να εγγραφεί ηλεκτρονικά για να παρακολουθήσει για λίγη ώρα μάθημα μαζί με μία τάξη. Επίσης, οι πολύ δημοφιλείς ημερίδες γνωριμίας Student for a Day προσομοιώνουν την ολότητα της φοιτητικής εμπειρίας στο Alba μέσα σε ένα απόγευμα. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από διαλέξεις από καθηγητές του Alba, ομαδική εργασία, διάβασμα, παιχνίδια προσομοίωσης και συμβουλές σταδιοδρομίας. Ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο που προσφέρεται δωρεάν στο διαδίκτυο από το Alba είναι το διαγνωστικό εργαλείο Add Focus to Your Career, που αποτυπώνει την επαγγελματική κλίση του υποψηφίου σε ρόλους γενικού μάνατζμεντ ή σε θέσεις εξειδίκευσης σε συγκεκριμένο τμήμα καθώς και το ενδιαφέρον του είτε με τη διοίκηση των ανθρώπινων πόρων, μάρκετινγκ και πωλήσεις, είτε στο τμήμα παραγωγής, κ.λπ. Τώρα, μπορείς να γνωρίσεις και εσύ το Alba μέσα από το event Student For A Day, όπου θα δοθεί διάλεξη με θέμα «I’m a prisoner, get me out of here! Internationalization and lessons learned in times of crisis» από τον Επίκουρο Καθηγητή Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων, Γιώργο Μπατσάκη. Ακολουθεί το workshop «From idea to plan in 90 minutes» όπου οι συμμετέχοντες θα κάνουν ομάδες και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Το workshop θα συντονίσει ο κύριος Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής του AHEAD-Alba Hub for Entrepreneurship and Development του Alba.

Και αν δεν προλάβεις, η επόμενη ευκαιρία σου είναι το Info Session στις 18 Απριλίου με θέμα «Launch yourself in business with our Actionable Learning Method». Έτσι, το θολό τοπίο της επιλογής του μεταπτυχιακού ίσως να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο και για σένα. Καλή επιτυχία!