2021, AP Photo Jim Mone
GEORGE FLOYD

Δίκη Derek Chauvin: Το κατηγορητήριο, οι ποινές και όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία δίκη που θα μείνει στην ιστορία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά της.

Το πιθανότερο είναι να έχετε δει και εσείς πολλές φορές να αναφέρεται ως «δίκη του George Floyd». Είναι αυτή η χρήση που έχει η γενική πτώση που μπορεί να μπερδέψει πολύ ακόμα και όσους έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τη «δίκη Derek Chauvin». Προφανώς, βέβαια, υπάρχει λόγος για τη γλωσσική χρήση αυτή. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που, παρά τη δύναμη της εικόνας και την οργή προς το πρόσωπο του αστυνομικού, το όνομα του δράστη είναι πολύ λιγότερο γνωστό από εκείνο του θύματος.

Οι λόγοι είναι σύνθετοι και φυσικά έχουν να κάνουν με όσα δήλωνε αυτή η δολοφονία για τον συστημικό ρατσισμό του Aμερικανικού Kράτους αλλά και για τη βία και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας εις βάρος των Αφροαμερικανών. Πέραν όμως των συμβολισμών, υπάρχει ένα περιστατικό και ένας δράστης που πρέπει να τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, όποια και αν είναι η κατάληξη της, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι εκ των σημαντικότερων στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο

Ο Chauvin αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες: ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση, ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού και δολοφονία δευτέρου βαθμού. Για τις κατηγορίες αυτές έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Οι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βοήθεια και υπόθαλψη σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού χωρίς πρόθεση. Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ο Chauvin είναι πιθανόν να καταδικαστεί με μέχρι και 40 χρόνια κάθειρξη για δεύτερου βαθμού ανθρωποκτονία και ως 25 χρόνια για τρίτου βαθμού ανθρωποκτονία.

Οι ένορκοι

Οι ένορκοι στην υπόθεση της δολοφονίας του George Floyd είναι 12 και υπάρχουν και άλλοι τρεις αντικαταστάτες. Παρότι όλη η δίκη θα βιντεοσκοπηθεί δε θα υπάρχει κανένα πλάνο που θα δείξει το πρόσωπο τους ενώ δε θα αναφερθεί ποτέ το όνομά τους. Όλα αυτά προφανώς για τη δική τους ασφάλεια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, λόγω της φύσης του εγκλήματος, το ποιες είναι οι φυλετικές καταβολές όσων συναποτελούν το Σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 3 Αφροαμερικανοί άντρες, μία Αφροαμερικανή γυναίκα, 6 λευκές γυναίκες, 3 λευκοί άντρες και 2 πολυφυλετικές γυναίκες.

Τα στοιχεία εναντίον του

Οι αυτοψίες από το Hennepin County Medical Examiner’s Office και έναν ανεξάρτητο ιατροδικαστή που επέλεξε η οικογένεια. Και οι δύο αυτοψίες τονίζουν ότι ο θάνατος προήλθε από ανθρωποκτονία. Ο πρώτος ιατροδικαστικής τόνισε ότι ο θάνατος προήλθε λόγω καρδιακής ανακοπής που προέκυψε από πίεση στον αυχένα και τον θώρακα. Ο δεύτερος εξέτασε το θύμα και ανέφερε θάνατο με την αιτία ασφυξίας από παρατεταμένη πίεση στον θώρακα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα βίντεο αλλά και οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Ο Derek Chauvin το δικαστήριο. Court TV/ Associated Press

Η υπερασπιστική γραμμή Chauvin

Οι συνήγοροι του Chauvin θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η αιτία του θανάτου του Floyd είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή, ο θάνατος του George Floyd προήλθε από τον συνδυασμό παρατεταμένης χρήσης ναρκωτικών και υποκείμενων νοσημάτων. Θα καλέσουν ως μάρτυρα τον γιατρό που είπε ότι βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών στις τοξικολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με αυτόν, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να πεις με βεβαιότητα ότι ο Floyd δεν πέθανε από άλλες αιτίες, όπως είναι για παράδειγμα το γόνατο του Chauvin στον λαιμό του.

Τι συνέβη την πρώτη μέρα

H δίκη του Derek Chauvin για τη δολοφονία του George Floyd ξεκίνησε με τους ενόρκους να βλέπουν μπροστά τους ένα βίντεο με τις σοκαριστικές τελευταίες στιγμής του Floyd. Έξω από το Δικαστήριο, μέλη της οικογένειας του ο δικηγόρος Benjamin Crump και ο Αιδεσιμότατος Al Sharpton γονάτισαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Όσο περίπου χρόνο υπολογίστηκε ότι ο Chauvin είχε σταθεί πάνω από τον λαιμό του Floyd.

Στην αίθουσα, ο εισαγγελέας Jerry Blackwell τόνισε ότι «ο κύριος Derek Chauvin πρόδωσε την αστυνομική του ιδιότητα με τη χρήση υπερβολικής και αναίτιας βίας πάνω από το σώμα του George Floyd». Από την άλλη, η υπεράσπιση τόνισε ότι «Θα καταλάβετε ότι ο Derek Chauvin έκανε ακριβώς αυτά για τα οποία είχε εκπαιδευτεί κατά την 19ετή καριέρα του. Η χρήση βίας δεν είναι ωραία στο μάτι αλλά είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δουλειάς του αστυνομικού». Η εγκληματοποίηση του θύματος και η θυματοποίηση του θύτη.