ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψωνίσαμε μέσω video στην πιο new age εμπειρία αγορών

SPONSORED

Δοκιμάσαμε την υπηρεσία Personal Video Shopping που έφεραν τα MediaMarkt στην Ελλάδα και ήταν σαν να επισκεφτήκαμε το κατάστημα, χωρίς καν να βγούμε από το σπίτι.

Αν έμαθα να κάνω κάτι καλά σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας, αυτό είναι να αγοράζω πράγματα online. Από gadgets και ρούχα, μέχρι προϊόντα από το σούπερ μάρκετ. Και να σημειωθεί ότι είμαι ο άνθρωπος, που δεν το είχε καθόλου με τις «παραγγελίες». Οποιουδήποτε είδους. Να σκεφτείς πως μέχρι να έρθει αυτή η κατάσταση, δεν ήθελα καν να παραγγέλνω τον καφέ μου στο γραφείο. Προτιμούσα να πηγαίνω μόνος μου μέχρι το κατάστημα (κάνοντας φυσικά και το απαραίτητο διάλειμμα) και να τον παίρνω στο χέρι.

Από τη στιγμή που κλειστήκαμε σπίτι, είδα τα πράγματα διαφορετικά. Αναγκαστικά. Μπήκα στο mood του online shopping. Με τα μαγαζιά να είναι κλειστά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε κάπως να καλύψω το καταναλωτικό δαιμόνιο, που ξαγρυπνούσε μέσα μου. Για κάποιο περίεργο λόγο, όμως, ένιωθα αυτή τη διαδικτυακή διαδικασία κάπως ψυχρή. Ξέρεις γιατί;

Όσο χαζό κι αν σου ακούγεται, μου έλειπε η επαφή με τον πωλητή του εκάστοτε καταστήματος. Τα γουρλωμένα μάτια του, κάθε φορά που μου ερχόταν και μια νέα κουλή ερώτηση να κάνω σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός κινητού ή ενός tablet. H άσκοπη περιήγησή μου μέσα σε κάποιο μαγαζί, συγκρίνοντας πράγματα και τελικά η αγορά ενός προϊόντος, που δεν είχα καν από την αρχή στο μυαλό μου να αποκτήσω.

Το Personal Video Shopping ήρθε στην Ελλάδα

Πριν λίγες ημέρες, λοιπόν, ψάχνοντας για ένα νέο laptop, ακολούθησα την κλασσική μου, πετυχημένη συνταγή. Άνοιξα την ιστοσελίδα των MediaMarkt, προκειμένου να τσεκάρω τι παίζει στην αγορά και είδα τυχαία πάνω πάνω ένα μεγάλο banner, που έγραφε «κλείσε ραντεβού και κάνε βίντεο κλήση με τον προσωπικό σου πωλητή». Εχμ, «τι ακριβώς έχουμε εδώ;», αναρωτήθηκα εύλογα και μιας και η περιέργειά μου πολλές φορές χτυπάει κόκκινο, μπήκα αμέσως στην πλατφόρμα να κλείσω το ραντεβού μου.

Η διαδικασία ήταν κάτι παραπάνω από απλή. Πατώντας πάνω στο συγκεκριμένο banner των MediaMarkt μεταφέρεσαι σε μια νέα σελίδα, η οποία σε πληροφορεί για την καινοτόμα υπηρεσία Personal Video Shopping, την οποία βλέπουμε πλέον στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η φάση είναι να σε κάνουν να νιώσεις πως έχεις επισκεφτεί το κατάστημα, χωρίς να το επισκεφτείς. Όπως καταλαβαίνεις, ψήθηκα αμέσως.

Τα μόνα πράγματα που χρειάζεσαι, για να κλείσεις το ραντεβού σου, είναι το ονοματεπώνυμό σου, ο ταχυδρομικός σου κώδικας, το email σου και ο αριθμός του κινητού σου τηλεφώνου. Αφού τα συμπληρώσεις αυτά, σου έρχεται ένας κωδικός επαλήθευσης στο κινητό σου, τον συμπληρώνεις και προχωράς στην επόμενη καρτέλα. Επιλέγεις την κατηγορία για την οποία ενδιαφέρεσαι (π.χ. στην περίπτωσή μου ήταν laptop, tablet, computing) και μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις και κάποιο έξτρα σχόλιο ή απορία, την οποία θα ήθελες να συζητήσεις με τον πωλητή. Και να μην το κάνεις αυτό, όμως, μπορείς απλά να τον ρωτήσεις απευθείας την ώρα που θα μιλήσετε.

Έπειτα, επιλέγεις την ημέρα και την ώρα που σε βολεύει για να κάνετε τη βίντεο κλήση σας και είσαι έτοιμος. Να ξέρεις μόνο ότι η κάθε κλήση κρατά μάξιμουμ 30 λεπτά, τα οποία φτάνουν και περισσεύουν. Όταν ολοκληρώσεις αυτά τα βήματα, σου έρχεται ένα email, αλλά και ένα μήνυμα στο κινητό σου ότι την τάδε ημέρα και ώρα έχεις το ραντεβού σου με τον προσωπικό σου video shopper. Αυτό ήταν.

H ώρα της δοκιμής

Δεν χρειάζεται να είσαι κανένας μεγάλος gadgetάκιας ή κάποιος έμπειρος χρήστης για να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία Personal Video Shopping των MediaMarkt. Το μόνο που πρέπει να έχεις είναι ένας υπολογιστής (με κάμερα ή χωρίς) ή ένα smartphone. Aξίζει να σημειωθεί πως ο πελάτης δεν είναι απαραίτητο να έχει ανοιχτή κάμερα. Αν, λοιπόν, αγχώνεσαι υπερβολικά για το τι θα φορέσεις στην «ηλεκτρονική σου βόλτα» στα MediaMarkt, μπορείς απλά να μη χρησιμοποιήσεις την κάμερά σου.

Όπως θα δεις στο παρακάτω video:

Προσωπικά, τη χρησιμοποίησα και στις 13:00 ακριβώς, με το που συνδέθηκα στο Zoom, είδα έναν συμπαθέστατο πωλητή να με περιμένει μέσα στο κατάστημα. Αφού με καλημέρισε και μου συστήθηκε, όπως ακριβώς θα έκανε αν έφτανα στο τμήμα του στο κατάστημα, στη συνέχεια με ξενάγησε στον μαγικό κόσμο των laptops, που διαθέτουν τα MediaMarkt.

Μέσα από τη συζήτηση με τον πωλητή (η φάση του Personal Video Shopping είναι πραγματικά σαν να κάνεις ψώνια με έναν φίλο σου) καταλήξαμε στο laptop που ήθελα να αγοράσω, ενώ το πλεονέκτημα αυτής της νέας υπηρεσίας (το οποίο κατάλαβα σχεδόν αμέσως) ήταν πως μπορούσες να συγκρίνεις live διάφορα μοντέλα. Να ρωτήσεις λεπτομέρειες, να δεις χαρακτηριστικά, να συγκρίνεις ακόμα και την ποιότητα κατασκευής τους ή τη φωτεινότητα στην οθόνη τους. Πράγματα δηλαδή, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσες να εξετάσεις κάνοντας απλά μια online παραγγελία μέσα από κάποιο eshop. Επίσης με τη χρήση ενός QR code που έχει πάνω του κάθε προϊόν, ο πωλητής σου δείχνει απευθείας στην οθόνη σου όλα του τα χαρακτηριστικά και εφόσον θες να το αγοράσεις, το ρίχνει στο ηλεκτρονικό σου καλάθι.

Παράλληλα, αν κατά τη διάρκεια της βίντεο κλήσης σού έρθει αναλαμπή και πεις στον πωλητή πως χρειάζεσαι κι ένα καλώδιο HDMI για παράδειγμα (οκ, ομολογώ πως το έκανα), τρέχει σφαίρα στον συγκεκριμένο διάδρομο, στο δείχνει και το προσθέτει στις αγορές σου. Και πες εντάξει, τα προϊόντα που ήθελα να αγοράσω εγώ ήταν σχετικά απλά. Φαντάσου, όμως, να θες να συγκρίνεις τη χωρητικότητα δύο ή και περισσότερων πλυντηρίων ή το πόσο λεπτή ή όχι είναι μια νέα τηλεόραση; Σε μια τέτοια περίπτωση η συγκεκριμένη υπηρεσία βελτιώνει αισθητά την τελική επιλογή σου.

Η εμπειρία των online αγορών αλλάζει επίπεδο

Η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις και νιώθεις πραγματικά σαν να πετάχτηκες στο πλησιέστερο κατάστημα MediaMarkt για να ψωνίσεις. Δεν είναι μόνο η χαρά της νέας αγοράς που κάνεις, αλλά και η ευχαρίστηση του να μιλάς με έναν πωλητή face to face (με χρήση κάμερας έστω), ο οποίος μπορεί να σε κατευθύνει στην ιδανική για σένα επιλογή. Ειδικά για άτομα, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, το Personal Video Shopping είναι δεδομένο πως θα τα διευκολύνει αρκετά, αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μία φυσική αγορά από το κατάστημα.

Μόλις τελειώσει το ηλεκτρονικό ραντεβού με τον πωλητή των MediaMarkt, φτάνει σχεδόν αστραπιαία ένα μήνυμα στο κινητό σου με έναν ειδικό σύνδεσμο, ο οποίος σε οδηγεί στο καλάθι σου. Αφού βεβαιωθείς ότι όλα βρίσκονται εκεί, το μόνο που απομένει είναι να να ολοκληρώσεις την αγορά σου και να επιλέξεις τον τρόπο παραλαβής των προϊόντων σου. Πανεύκολο;

Αν το κάνεις μια φορά, νομίζω ότι μετά απλά ψάχνεις αφορμή για να αγοράσεις και ένα νέο προϊόν. Ήδη σκέφτομαι πως το σαλόνι μου χρειάζεται μια νέα τηλεόραση.