LIFE

Don’t text and drive: 7 Oneman λόγοι

Καμιά φορά είναι ανάγκη να επαναλαμβάνουμε ακόμα και τα αυτονόητα για να γίνει ο κόσμος μας λιγάκι καλύτερος.

Ανήκω στο 54% των ανθρώπων που δηλώνει ότι ενώ γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι το να γράφεις στο κινητό σου όσο οδηγείς, εξακολουθεί και το κάνει. Ή τουλάχιστον σε αυτό το ποσοστό ένιωθα ότι ανήκω μέχρι πριν από λίγο καιρό. Το ευτυχές στην περίπτωσή μου είναι ότι δεν χρειάστηκε να τρακάρω ή ακόμα χειρότερα να χτυπήσω κάποιον συνάνθρωπό μου για να αντιληφθώ πόσο λάθος είναι αυτό που κάνω. Χρειάστηκε απλά να τρομάξω πάρα πολύ. Για τη ζωή μου, για τη ζωή των άλλων, για όλα όσα σκηνοθετικά έπλασα στο κεφάλι μου να συμβαίνουν αφού είχα βέβαια αποφύγει τον κίνδυνο.

Το να πούμε ότι δεν πρέπει να κοιτάς το κινητό σου και να ασχολείσαι με αυτό όσο οδηγείς είναι πραγματικά το αυτονόητο. Δυστυχώς όμως στην χώρα μας και στην κοινωνία που αναζητά την πληροφορία και την επικοινωνία συχνότερα από ποτέ, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε ακόμα και το αυτονόητο.

Αυτό κάνει αυτή η όμορφη διαφήμιση από την COSMOTE.

 

Με το μήνυμα «Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό» και ενόψει της καθιερωμένης μεγάλης εξόδου του Πάσχα, η COSMOTE υλοποιεί μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού και δείχνει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η μη υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Εμείς, ως ελάχιστη συνεισφορά στην προσπάθεια αυτή, δίνουμε τους δικούς μας λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνεις το “Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό μότο της ζωής σου.

Ο τρόμος του να βάλεις τη ζωή άλλων σε κίνδυνο

Αν είναι ένα πράγμα το οποίο τρέμει κάθε οδηγός, είναι το να προκαλέσει κακό σε κάποιον τρίτο. Και το φοβάται ακόμα περισσότερο από το να κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι πραγματικά τρομακτική η σκέψη να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί – ασχέτως του τι έχει συμβεί σε εσένα – και να ξέρεις ότι έχεις σκοτώσει ή τραυματίσει σημαντικά έναν άνθρωπο.

Ο προορισμός είναι μερικά λεπτά μακριά

Κι ας μην είναι δέκα λεπτά μακριά ο προορισμός σου, είναι είκοσι ή ακόμα και πενήντα. Τίποτα δεν θα αλλάξει στην υδρόγειο μέσα σε αυτά τα λεπτά αν εσύ δεν κοιτάξεις το κινητό σου. Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή σου αν περιμένεις λίγα λεπτά μέχρι να απαντήσεις στο μήνυμα. Πρόσεχε το δρόμο μπροστά σου όσο οδηγείς, τίποτα άλλο.

Παράδρομοι υπάρχουν

 

Σε περίπτωση ανάγκης – και μέσα σε αυτές βάζουμε και το να θέλεις να απαντήσεις στο κορίτσι που ποθείς – μπορείς πάρα πολύ εύκολα να σταθείς ή ακόμα καλύτερα να σταθμεύσεις, να ολοκληρώσεις την επικοινωνία σου εκεί και να συνεχίσεις μετά απερίσκεπτος το δρόμο σου.

Κανένας λόγος για αγχωμένη επικοινωνία

Βιάζεσαι ειλικρινά τόσο πολύ να δεις πόσοι έκαναν like στις φωτογραφίες σου; Είναι τόσο σημαντικό να απαντήσεις τώρα σε εκείνο το μήνυμα; Αξίζει να αγχωθείς τόσο πολύ για να κάνεις τόσο ευτελές όπως το να κοιτάξεις το timeline του Twitter; Αυτές οι μικρές στιγμές επικοινωνίας, οφείλουν να είναι απροβλημάτιστες, οφείλουν να είναι χαλαρές.

Η βλακεία του να θέσεις τη ζωή σου σε κίνδυνο

 

Έστω ότι αδιαφορείς για τους άλλους γύρω σου. Σκέψου πόσο βλακώδες είναι να βάζεις τη δική σου ζωή σε κίνδυνο. Κλείσε απλά τα μάτια (όχι όσο οδηγείς) και σκέψου πόσο ανεπανόρθωτα θα σε στιγματίσει ένα ατύχημα στο οποίο δεν θα έχεις την “τύχη” να βρεθείς νεκρός αλλά θα σε καταδικάσει σε μία ζωή χωρίς ζωή, έρμαιο της βοήθειας των άλλων. Άσε το κινητό στην άκρη.

Θα γίνεις ρεζίλι με το μήνυμα που θα στείλεις

Δεν υπάρχει επίσημη έρευνα για το συγκεκριμένο αλλά τα SMS που στέλνεις σε κατάσταση άγχους ή μέθης είναι τα χειρότερα μηνύματα που θα μπορούσες ποτέ να στείλεις. Το Τ9 θα σε προδώσει τη στιγμή που θα το θες περισσότερο και θα στείλεις στο κορίτσι σου, στο υποψήφιο κορίτσι σου ή ακόμα χειρότερα στον πατέρα σου μια πραγματική βλακεία και θα σε κοροϊδεύουν αιώνια.

Γιατί οφείλεις στον εαυτό σου λίγες στιγμές ηρεμίας

Η οδήγηση μπορεί να είναι ένα μικρό καταφύγιο από το άγχος της καθημερινότητας. Δεν ξέρω για εσένα αλλά οι ώρες που περνώ στο αυτοκίνητό μου, με ωραία μουσική, οδηγώντας από και προς τη δουλειά, είναι στιγμές σκέψεων και ηρεμίας. Από τις λίγες που έχω την πολυτέλεια να έχω μέσα στην ημέρα. Και το να οδηγείς είναι μία τρομερή δικαιολογία για να πεις στον εαυτό σου ότι δεν θα δώσεις καν σημασία στο κινητό σου τηλέφωνο.

 

Δεν είναι ανάγκη να φτάσεις να γίνεις εσύ πρωταγωνιστής σε μια διαφήμιση, δεν είναι ανάγκη να διαταράξεις την πορεία της ζωής σου επειδή δεν μπορείς να συγκρατήσεις την επιθυμία σου για επικοινωνία ακόμα κι όταν οδηγείς.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί οδηγοί που οδηγούν κοιτώντας το κινητό τους. Ας είμαστε εσύ και εγώ εκείνοι που θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση, με το κινητό μακριά από εμάς. Σιγά σιγά και με τέτοιες όμορφες ενέργειες όπως αυτή της COSMOTE, θα μάθει ο κάθε οδηγός να σέβεται πρώτα τον άλλο οδηγό απέναντί του και μετά τον εαυτό του.