© BΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΓΚΛΗΜΑ

Δρ. Κοντός, ο ψευτογιατρός που καταδικάστηκε σε 8 φορές ισόβια

Στις πιο βαριές κατηγορίες των δικαστικών χρονικών κατατάσσεται η ποινή του Νίκου Κοντοστάθη, που παρίστανε τον έγκριτο γιατρό χορηγώντας αγιασμένα βότανα σε καρκινοπαθείς. Η ιστορία του θυμίζει ταινία τρόμου και πολιτικό θρίλερ μαζί.

«Με τη βοτανοθεραπεία ασχολούμαι από μικρό παιδί, όταν και ο παππούς μού μετέδωσε την αγάπη του για το συγκεκριμένο αντικείμενο», είχε αναφέρει σε ένα σημείο της απολογίας πριν από δύο χρόνια ο Νίκος Κοντοστάθης που συστηνόταν ως Νίκος Κοντός για μια πενταετία, έχοντας στην πλάτη του ένα από τα βαρύτερα κατηγορητήρια στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας. «Έχω παρακολουθήσει πλήθος σχετικών σεμιναρίων, έχω διαβάσει δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– σχετικά βιβλία και άρθρα, αλλά αυτό δε με κάνει παρά έναν εμπειρικό βοτανολόγο βοτανοθεραπευτή».

Η ιδιότητα αυτή ήταν η τελευταία από τις δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– που είχε ενσαρκώσει στη ζωή του ο Νίκος Κοντοστάθης με εκπληκτική πειστικότητα και τραγικά μεγάλο κόστος.

Μετά την παραπομπή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και μια πολύμηνη δίκη, η απόφαση για τον ψευτογιατρό Δρ. Κοντό ήρθε το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν ακουστεί: κατόπιν της συγχώνευσης των ποινών, η ετυμηγορία όρισε 8 φορές ισόβια, 50 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη και χρηματική ποινή ύψους 327.000 ευρώ, μη αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά.

«Εκείνο που συγκλόνισε την εισαγγελική έδρα ήταν ότι οι πράξεις του στρέφονταν σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων, ανθρώπων που υπέφεραν», ανέφερε σε τοποθέτησή του ο εισαγγελικός λειτουργός.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το πρόσωπο του Κοντοστάθη παρέμεινε ήρεμο, εκπέμπονταν την ίδια αψυχολόγητη σιγουριά, με την οποία είχε μάθει να χειρίζεται κάθε περίσταση στη ζωή του.

Στα ίχνη ενός γιατρού-χαμαιλέοντα

Τον Μάιο του 2019 υποβάλλονται δύο μηνύσεις στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, οι οποίες υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για τον θάνατο ενός 16χρονου αγοριού και ενός 14χρονου κοριτσιού τον δόκτορα Νικόλαο Κοντό και τις εναλλακτικές θεραπείες που είχε προωθήσει, λαμβάνοντας 22.000 και 19.502 ευρώ αντίστοιχα από τις οικογένειες.

Ωστόσο, για πολλούς μήνες ήταν αδύνατος ο εντοπισμός του κατηγορούμενου από τις αστυνομικές αρχές. Το εν λόγω όνομα δεν υπήρχε στα μισθωτήρια νοσοκομείων, ούτε στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

Όπως αποδείχθηκε γρήγορα, τα δύο περιστατικά ήταν μονάχα η κορυφή από το παγόβουνο του απατεώνα ψευτογιατρού που υφάρπαζε χρήματα απ’ το 2016 για «θαυματουργές» θεραπείες με βότανα και αποστάγματα.

Συνολικά, οι αστυνομικοί δέχτηκαν περί τις 45 καταγγελίες για τη δράση του συγκεκριμένου ατόμου, του οποίου η ταυτότητα άλλαζε ανά περίπτωση, από νευρολόγος-ογκολόγος σε κλινική στην Ελβετία, ακαδημαϊκός πανεπιστημίου μέχρι γιατρός στο σώμα της Πολεμικής Αεροπορίας και συνοδός ασθενών σε διαγνωστικά κέντρα με κορυφαίες σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Linkedin δήλωνε ερευνητής στο MD Αντικαρκινικό Κέντρο, το οποίο δεν υφίσταται καν.

Το κουβάρι της ραδιουργίας ξεδιπλώθηκε με την κατάθεση μιας γυναίκας δικηγόρου, η οποία είχε συστήσει τον Δρ. Κοντό στην οικογένεια της 16χρονης κι είχε παραπλανηθεί και η ίδια από τον Ν. Κοντοστάθη, τον οποίον και εμπιστεύτηκε για τη θεραπεία του 76χρονου πατέρα της, με αποτέλεσμα να προστεθεί ακόμη μια ανθρωποκτονία στο κατηγορητήριο εις βάρος του.

Από τη συγκεκριμένη κατάθεση, αποσαφηνίστηκε το προφίλ του εγκληματία –ήταν ένα άτομο που προσέγγιζε κυρίως καρκινοπαθείς, παροτρύνοντας να αντικαταστήσουν τις χημειοθεραπείες με εναλλακτικές θεραπείες βοτάνων– όπως και το κομβικό σημείο απ’ όπου ξεκίνησε την «καριέρα» του ο Δρ. Κοντός: το Άγιο Όρος και οι θρησκευτικοί κύκλοι.

Τα αγιασμένα βότανα

Μια μοναχή από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών στο Πήλιο είχε συστήσει τον Δρ. Κοντό στη γυναίκα δικηγόρο και, όπως προέκυψε από επόμενη κατάθεση, ο Νίκος Κοντοστάθης είχε αποκτήσει τη φήμη του σωτήρα στους θρησκευτικούς κύκλους του Βόλου.

Είχε αναλάβει ιατρικά όλες τις καλόγριες της Μονής, όπως και πάμπολλους πιστούς που παρασύρθηκαν από το άκρως θεοσεβούμενο προφίλ του δράστη, όπως και τις διασυνδέσεις που είχε κερδίσει σε θέσεις-κλειδιά του κλήρου.

Ο θρύλος του θεραπευτή ξεκίνησε από το Άγιο Όρος, όπου διέδωσε ότι έσωσε μια γυναίκα που έπασχε από καρκίνο. Ακολούθως, προωθούσε εξειδικευμένη θεραπεία σε όσους μοναχούς είχαν προβλήματα προστάτη, παρότι στα αρχεία του Γραφείου Διαμονητηρίων της Ιεράς Επιστασίας δεν είχε καταγραφεί ποτέ το όνομα Νικόλαος Κοντοστάθης ή Κόντος.

Το σίγουρο είναι ότι από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες έστησε το αρχικό δίκτυο των πελατών του, έχοντας στόχο όσα άτομα κατέθεταν τάματα στις εικόνες. Με ανάλογο τρόπο ψάρευε θύματα από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Η τακτική του επικεντρωνόταν σε βαρύτατες ασθένειες, για τις οποίες οι συμβατικές θεραπείες έδιναν μικρές πιθανότητες επιτυχίας και οι ασθενείς είτε οι συγγενείς τους είχαν χάσει την ελπίδα τους. Σε πρώτη φάση, όπως κατέθεσαν μάρτυρες της υπόθεσης, ζητούσε να εξετάσει μαγνητικές-αξονικές τομογραφίες, αλλά σύντομα εγκατέλειπε όποια επιστημονική μέθοδο.

Αντίθετα, η θεραπεία του Δρ. Κοντού περιελάμβανε σκευάσματα με έλαια, που υποστήριζε ότι έφερνε από την Ελβετία στο Βατικανό, όπως και «αγιασμένα» βότανα που μάζευαν οι καλόγεροι από το Άγιο Όρος. Όπως προέκυψε κατά την έρευνα των αρχών, τα χορηγούμενα μείγματα περιείχαν μεταξύ άλλων δραστικές ουσίες κάνναβης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κοντοστάθης, με άγνωστο μέχρι σήμερα τρόπο, είχε πράγματι φυγαδευτεί στο Άγιο Όρος. Και ο λόγος είναι μια προγενέστερη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας, εις βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά.

Η «προϋπηρεσία» στις ΗΠΑ

Προτού υιοθετήσει τον ρόλο του γιατρού-θεραπευτή με τις περγαμηνές και τις εναλλακτικές θεραπείες, ο Νίκος Κοντοστάθης με καταγωγή από τον Βόλο είχε ενσαρκώσει τον ρόλο του Ελληνοαμερικανού παράγοντα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ως άμεσα διασυνδεδεμένος με τον George Bush, αδελφικός φίλος του πρώην διοικητή της CIA George Tenet και υψηλόβαθμο στέλεχος της NSA (National Security Agency) είχε συστηθεί στον εκλιπόντα ιδιοκτήτη του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τον σάλο για τον «ψευτογιατρό που έσπειρε τον θάνατο», αλλά χρονικά αφορούσε τη δεκαετία πριν το 2015. Ο «κύριος Νικολάου», πλαισιωμένος από μια ομάδα συνεργών, κατάφερε να υφαρπάξει τουλάχιστον 9,5 εκατομμύρια ευρώ από τον επιχειρηματία, για «έναν καινούργιο τύπο κεραίας τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας, που παράγεται με απόλυτη μυστικότητα από τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις».

Για να πετύχει το δόλιο σχέδιό του, το οποίο σύμφωνα με ρεπορτάζ στόχευε στην απομύζηση όλης της περιουσίας του και ακολούθως στη δολοφονία του, ο Κοντοστάθης είχε σκηνοθετήσει χολιγουντιανής σύλληψης σενάρια. Σε ένα εξ αυτών, είχε υπενοικιάσει πολυτελές τζετ για ταξίδι στην Άπω Ανατολή, το οποίο παρουσίασε στον επιχειρηματία ότι διατέθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις για εκείνη την υπόθεση, η δράση του Νίκου Κοντοσταθή ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2006 με την ιδιότητα του επενδυτή. Από τις διάφορες αναφορές των πάμπολλων ατόμων που έπεσαν θύματά του μέσα στα χρόνια, ακούγοντας για διορισμούς, θεραπείες, σχέδια μυστικών δυνάμεων και πολλά άλλα, προκύπτει ένας απόλυτα χειριστικός άνθρωπος που δρούσε μεθοδευμένα με απόλυτη σιγουριά και ταλέντο στη διαφυγή.

Η εξαργύρωση μιας επιταγής για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών του οδήγησε τελικά στον εντοπισμό από τις αρχές το 2020 και όταν πια κλιμάκιο της αστυνομίας εντόπισε την έπαυλη στο Λαγονήσι όπου διέμενε, εκείνος εμφανίστηκε στην εξώπορτα, λέγοντας ότι είναι πιλότος της Αεροπορίας. Μόνο που είχε ξεκινήσει η πτώση του.