TIK TOK ΣΥΝΘΕΣΗ
STYLE

Eboys και Egirls: Ποιοι είναι οι emo του 2020

Έχουν τη δική τους μόδα, έχουν κατακλύσει το Tik Tok και μας θυμίζουν κάτι απ' τα παλιά.

Τα egirls και τα eboys είναι οι emo των ημερών μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε. Εδώ στο Oneman αγαπάμε και εμείς να μαθαίνουμε, αλλά και να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις τάσεις της ποπ κουλτούρας. Είτε πρόκειται για ατάκες όπως το ‘OK Boomer‘ είτε πρόκειται για φαγητά όπως το παστινάκι είτε πρόκειται για τάσεις της μόδας όπως το menicure. Ό,τι συμβαίνει, ανεβαίνει. Στο προκείμενο όμως.

Οι όροι egirls και eboys (γράφεται και e-girls και e-boys) προέρχεται από τη φράση electronic girl/boy. Eίναι τα κορίτσια και τα αγόρια, αντίστοιχα, οι οποίοι χρησιμοποιούν συνέχεια το ίντερνετ, το στιλ τους είναι επηρεασμένο από τα άνιμε, την κουλτούρα του skate και τον κόσμο του gaming, αλλά και από την grunge, goth και emo κουλτούρα, και είναι ένθερμοι χρήστες του Tik Tok.

Στους emo παραπέμπουν φυσικά με το στιλ· τις ρίγες, τη σκακιέρα, τα μαλλιά σε έντονα χρώματα που πέφτουν στα μάτια και το έντονο βάψιμο. Παραπέμπουν όμως και με τον τρόπο χρήσης των social media. Όπως οι emo ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν το Myspace, το Hi-5 και το Tumblr, έτσι και οι eboys και egirls ανακάλυψαν πρώτοι το Tik Tok, και μέχρι να μπουν μέσα οι millennials και οι Gen X (δηλαδή εμείς που γράφουμε και εσείς που μας διαβάζετε αυτή τη στιγμή), είχαν εκεί το μικρό βασίλειό τους.

To μελαγχολικό ύφος των eboys και egirls είναι ακόμα ένα στοιχείο που μας θυμίζει τους emo, των οποίων το όνομα είχε προέλθει -να θυμίσουμε- από τη λέξη “emotional”. Η μουσική που ακούνε είναι συνήθως μάλιστα η emo-rap, ένα είδος που έγινε γνωστό από τους ράπερς Lil Peep και XXXTentacion.

Ας ξεφύγουμε όμως από τη σύγκριση με το emo και ας δούμε από πιο κοντά τα egirls και τα eboys. H λέξη “E-girl” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στα τέλη του 2018 για να περιγράψει τα δημοφιλείς ιντερνετικές περσόνες, όπως η Belle Delphine, και η χρήση του όρου ήταν μάλλον υποτιμητική. Ωστόσο χάρη στο TikTok έχει η χρήση της λέξης άλλαξε και δημιούργησε ένα δικό της καλτ.

Υπάρχει μάλιστα και ένα δημοφιλές challenge, το #egirlchallenge ή #eboychallenge, στο οποίο χρήστες του Tik Tok παρουσιάζονται με τα “κανονικά” τους ρούχα και με χαλί ένα τραγούδι, αλλάζουν σε egirl ή eboy.

 

Τα βίντεο των eboys και egirls τείνουν να είναι με αρκετή δόση σεξουαλικότητας. Μια αρκετά κοινή έκφραση είναι το “γυρισμένο” μάτι και η γλώσσα έξω, η οποία είναι μίμηση του ahegao, η γκριμάτσα δηλαδή του οργασμού στο hentai πορνό.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η κουλτούρα αυτή, όπως και κάθε νεανική κουλτούρα έχει κυρίως να κάνει με το στιλ. Οι λέξεις “egirl” και “eboy”  βρίσκονταν στην κορυφή των πιο αναζητημένων ιδεών του Google για το ντύσιμο του 2019. Όπως είπαμε και πριν το στιλ είναι εμπνευσμένο από το emo, την grunge, τo goth, το skate και φυσικά τα άνιμε.

Τα κορίτσια υιοθετούν το στιλ της λολίτας με μαλλιά σε αποχρώσεις πράσινου ή ροζ, αδιαφανή βερνίκι νυχιών και διακοσμητικές αλυσίδες. Τα e-boys φορούν συνήθως μαύρα ρούχα με φαρδιες κοντομάνικες μπλούζες, ενώ από μέσα φορούν άλλη μακρυμάνικη μπλούζα ριγέ ή με σκακιέρα. Η χωρίστρα στα μαλλιά είναι συνήθως στη μέση. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορούν να φορούν έντονο μακιγιάζ, ιδιαίτερα ροζ ρουζ στα μάγουλα και στη μύτη και ζωγραφίζουν ψεύτικες φακίδες. Συχνά σχεδιάζουν μικρά σχήματα κάτω από τα μάτια ή και στα μάγουλα ή τη μύτη.

Όπως γίνεται με κάθε νεανική υποκουλτούρα, τα eboys και egirls έχουν φυσικά τους επικριτές τους. Όσο πιο γνωστοί γίνονται, τόσο περισσότερους εχθρούς θα έχουν, που δεν τους καταλαβαίνουν. Και όσο δεν τους καταλαβαίνουν, τόσο θα ενισχύεται η πεποίθησή τους ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς (λογικό ακούγεται). Έτσι όπως γίνεται με όλους τους έφηβους όλων των εποχών. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αποδεχτούμε. Μόδα είναι, θα περάσει, και θα ξανάρθει σε ανανεωμένη μορφή 10-20 χρόνια μετά.