BRAND EXPERIENCE
SPONSORED

Είδαμε από κοντά το “YOU. MADE BY YOU” και απλά περιμένουμε τη συνέχεια

Το πρωτότυπο πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για τους νέους από το WHAT’S UP της COSMOTE

Λίγα ήταν αυτά που γνώριζα, για το “YOU. MADE BY YOU”, το πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για τους νέους που δημιούργησε το WHAT’S UP, φτάνοντας στα στούντιο της COSMOTE TV στην Κηφισιά για να το παρακολουθήσω. Το γεγονός, όμως, ότι καταπιάνεται με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα, όπως η ενδυνάμωση των νέων, αλλά και το ότι σε αυτό συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές, με έκανε να περιμένω την έναρξή του με ανυπομονησία. Γρήγορα κατάλαβα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, από όσα είχαμε συνηθίσει.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Τι είναι το “YOU. MADE BY YOU”

Το “YOU. MADE BY YOU” πρόκειται για ένα online βιωματικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης στο οποίο μπορούσαν να συμμετέχουν νέοι ηλικίας 18-29 ετών, ανεξαρτήτως σπουδών και αποτελεί μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στις δράσεις της COSMOTE για τη στήριξη της κοινωνίας και του κοινωνικού συνόλου. Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει αφετηρία ενός ταξιδιού ενδυνάμωσης για όλους τους νέους και πράγματι, όπως καταλάβαμε από τα πρώτα λεπτά, η εκπροσώπηση ήταν μαζική.

Το πρωτοποριακό σεμινάριο, που παρουσίασε ο ψυχοδραματιστής Βασίλης Βασιλειάδης, από την πρώτη του κιόλας στιγμή έθεσε τον πήχη ψηλά και με έναν ξεχωριστό τρόπο μπόρεσε να φέρει τους νέους μπροστά από κρίσιμα διλήμματα, τοποθετώντας απέναντί τους πρόσωπα με τεράστια επιρροή και δίπλα τους, καταξιωμένοι επαγγελματίες που έχουν δουλέψει πολύ με νέα άτομα.

Αρχή με Bloody Hawk

Το “YOU. MADE BY YOU” ξεκίνησε μουσικά με τους ήχους του Bloody Hawk που έγραψε το νέο του κομμάτι Τον Κόσμο Γυρίζω για τους σκοπούς του προγράμματος. «Πάλεψα πολύ για να έρθει η στιγμή, που τον κόσμο γυρίζω» αναφέρει σε έναν στίχο του ο Νικόλας Κίτσος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του αγαπημένου ράπερ και πράγματι αυτή είναι και η φιλοσοφία όλου του προγράμματος. Το σεμινάριο του WHAT’S UP δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλύτερο τρόπο. Η μουσική και οι στίχοι αλλαγής του Bloody μπήκαν δυνατά και οι συμμετέχοντες πριν καλά-καλά ανοίξουν τις κάμερες τους, μπήκαν στον ρυθμό του “YOU. MADE BY YOU”.

Αμέσως μετά, ο Bloody Hawk συνομίλησε με τον Βασίλη Βασιλειάδη και έδωσε το στίγμα του: «Ο τίτλος Τον Κόσμο Γυρίζω είναι μια δήλωση για μένα. Μπορούμε ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί να κάνουμε κινήσεις με δράση, να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε και στο τέλος να κινήσουμε οι ίδιοι τον δικό μας κόσμο». Αυτό ήταν: O Bloody Hawk κατάφερε να ξεκλειδώσει με τον δικό του τρόπο τον κόσμο της δικής του γενιάς και αμέσως, οι συμμετέχοντες άρχισαν να λύνονται.

«Ανακαλύπτω τον εαυτό μου»

Πρώτοι καλεσμένοι ήταν η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Νικολάου, οι οποίοι συνομίλησαν με το κοινό που αμέσως έδειξε τεράστια διάθεση για συζήτηση. Η πρώτη ενότητα του προγράμματος είχε τον τίτλο «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου» και τόσο οι καλεσμένοι, όσο και οι συμμετέχοντες έκαναν διάφορα τεστ για να ανακαλύψουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα. Καθώς βρισκόμασταν ακόμα στο ξεκίνημα, δεν πίστευα ότι τόσοι νέοι θα διαθέσουν τόσες πολλές ώρες (έξι την Παρασκευή και άλλες τόσες το Σάββατο), ωστόσο γρήγορα η πραγματικότητα με διέψευσε.

Στο κοινό έβλεπες τόσο διαφορετικούς ανθρώπους με τεράστια επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο. Νέοι από όλη την Ελλάδα, γονείς, φοιτητές, εργαζόμενοι ή άλλοι που βρίσκονταν μέσα στο αμάξι, άνοιξαν την κάμερά τους για να μη χάσουν στιγμή από το σεμινάριο και μοιράστηκαν με όλους τη δική τους αλήθεια.

«Βρίσκω συμμάχους στους άλλους» και η συγκλονιστική ιστορία του Άγγελου Πεντάρη

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την εισαγωγή στη δεύτερη ενότητα του προγράμματος: «Βρίσκω συμμάχους στους άλλους» και στο στούντιο της COSMOTE TV, που φιλοξενούσε την όμορφη ενέργεια, βρέθηκε ο ντράμερ Άγγελος Πεντάρης και η ψυχολόγος Αφροδίτη Καψαρίδη. Η συγκλονιστική ιστορία του Άγγελου Πεντάρη του μουσικού που ενώ διαγνώστηκε σε ηλικία 4 μηνών με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία λειτούργησε εμπνευστικά από μόνη της. Καθώς ο ντράμερ εξιστορούσε όλα αυτά που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα, όλοι έμοιαζαν χαμένοι, μπροστά στο πόσο αλύγιστος είναι. Μπροστά στο μεγαλείο ψυχής του Άγγελου Πεντάρη όλοι υποκλίθηκαν και αμέσως άρχισαν να λένε τις δικές τους ιστορίες.

Το Σάββατο όλοι είχαν πια γίνει φίλοι μεταξύ τους

Το πρωί του Σαββάτου ήταν όλοι λίγο-πολύ υποψιασμένοι για το τι θα ακολουθούσε. Όταν άνοιξαν οι κάμερες, παρατηρήσαμε όλοι τα ίδια πρόσωπα που φυσικά δεν εγκατέλειψαν την πορεία στη μέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για νέους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, να ξυπνήσουν πρωί Παρασκευή και Σάββατο και να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο, αυτοί δήλωσαν «παρών».

Το “YOU. MADE BY YOU” κατάφερε να μας κερδίσει όλους την πρώτη ημέρα και το πρωί του Σαββάτου η ενότητα «Βρίσκω συμμάχους στους άλλους» θα ολοκληρωνόταν με τις ιδρύτριες του “Think Pig”, Αθηνά Αλεξιάδου & Μαριλένα Βαϊνανίδη και την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Κακαβούλια να ανεβαίνουν στο στούντιο. Η Μαρία Κακαβούλια συνομίλησε και με αρκετούς φοιτητές της, ενώ η ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε το “Think Pig” ενέπνευσε τους πάντες.

Βέβαια, αλήθεια είναι ότι το “YOU. MADE BY YOU” δεν τελείωσε ποτέ στην πραγματικότητα. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο συνέχισαν να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω της ομαδικής συνομιλίας, αλλά πολύ γρήγορα έφτιαξαν τα δικά τους γκρουπ σε Instagram και WhatsApp. Η χημεία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους ήταν κάτι που ούτε οι πιο αισιόδοξοι συντελεστές του προγράμματος δεν μπορούσαν να φανταστούν και αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στη δεύτερη μέρα. Πλέον, δεν ήταν κανένας «κλειδωμένος». Τα τεστ και οι ασκήσεις ψυχολογίας συνεχίστηκαν και γρήγορα όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στις σχέσεις με τους γύρω τους.

Η πιο συγκινητική στιγμή του πρώτου μέρους ήρθε, όμως, όταν ο Τάκης Προεστάκης (ιδρυτής του ομώνυμου καταφυγίου ζώων Takis Shelter) άνοιξε την κάμερα και είπε τη δική του ιστορία για το πώς δημιούργησε το καταφύγιο στην Κρήτη. Ο Τάκης γνώριζε κάθε σκύλο με το μικρό του όνομα και φυσικά θυμόταν το background για το πώς βρέθηκε στην αγκαλιά του.

Ο Good Job Nicky στο πλατό

Τη δεύτερη ημέρα αναλύσαμε την ενότητα: «Αποκτώ τη δύναμη για την αλλαγή» με τον Good Job Nicky να βγαίνει στη σκηνή. Μαζί του βρέθηκε και η ψυχολόγος Κυριακή Θεοδόση-Πολυμέρη. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός απέδειξε για ακόμη μια φορά το πόσο χαρισματικός συνομιλητής είναι, αφού μπόρεσε να «ξεκλειδώσει» ακόμη και τον πιο απαιτητικό συμμετέχοντα, ενώ τραγούδησε μέχρι και… Πάριο μαζί με μια κοπέλα που όταν ξεκινούσε το σεμινάριο δήλωνε διστακτική στο να τραγουδά μπροστά σε κόσμο. Η δύναμη για την αλλαγή είχε έρθει για όλους χωρίς καν να το καταλάβουμε. «Αληθινή ελευθερία έχει ο άνθρωπος που δεν ξέρει τι θέλει, γιατί έχει την ευκαιρία να ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του» ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου ο Good Job Nicky προσπαθώντας να πείσει το κοινό ότι είναι εντάξει να μην ξέρεις τι θες. Και ναι, φάνηκε να μιλά στην καρδιά τους.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ακόμη περισσότερη διάδραση και νέους και νέες να βγαίνουν στην κάμερά τους για να μιλήσουν για όσα αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρώτο “YOU. MADE BY YOU” του WHAT’S UP. Εκατό από τους συμμετέχοντες της πρώτης φάσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε private sessions που θα διεξαχθούν είτε μέσω της πλατφόρμας zoom, είτε με φυσική παρουσία. Σκοπός των private sessions είναι να εμβαθύνουν περισσότερο στις θεματικές ενότητες του προγράμματος. Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το διήμερο online σεμινάριο, είναι διαθέσιμο και στο επίσημο YouTube κανάλι του WHAT’S UP, όπως μπορείς να δεις παρακάτω.

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στην κοινωνία και το κοινωνικό σύνολο, η COSMOTE αναλαμβάνει σταθερά πρωτοβουλίες και δράσεις που στηρίζουν τους νέους ανθρώπους, φιλοδοξώντας να κάνει τον κόσμο τους καλύτερο. Οι 12 ώρες του event ήταν για όλους μας μια καλή ευκαιρία να συστηθούμε ξανά με τους εαυτούς μας και να γνωρίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη για αλλαγή.