© AP
ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Ομάδες διάσωσης ανασύρουν θύματα απ’ τα συντρίμμια και κράτη δεσμεύονται να συνδράμουν στην πρωτοφανή καταστροφή, μετά τον σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP

Τον τρόμο μιας ατέλειωτης δόνησης που διήρκησε σχεδόν ένα λεπτό, μετέφεραν ότι βίωσαν οι ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων στη γείτονα χώρα, όταν τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας ανεπανάληπτος σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ με επίκεντρο στην περιφέρεια Παζάρτζικ νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έπληξε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω του κατεστραμμένα κτίρια, έντρομους πολίτες που πετάχτηκαν από τον ύπνο τους έξω στο κρύο και έναν αριθμό νεκρών που έκτοτε αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Guardian, ο απολογισμός από τον φονικό σεισμό έχει ξεπεράσει τις 640 ανθρώπινες ζωές, ενώ είναι βέβαιο πως κάτω απ’ τα συντρίμμια κρύβονται περισσότερα θύματα. Όπως μετέφερε το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε περίπου στις 04:20 (τοπική ώρα Ελλάδας 03:20) και τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 42 μετασεισμοί, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί ότι πρόκειται για δυνατότερο χτύπημα από εκείνο που επέφερε στην Τουρκία ο σεισμός του 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι.

Οι πυροσβέστες μεταφέρουν το σώμα ενός θύματος στο Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Τραυματίες από τον σεισμό νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στη βόρεια Συρία.
Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν παγιδευμένους κατοίκους σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ένας άντρας μεταφέρει το σώμα ενός νεαρού θύματος σεισμού στην πόλη Αζμαρίν, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Αλλά δεν είναι η δύναμη η μοναδική ιδιαιτερότητα της φυσικής καταστροφής που συνέβη: πρόκειται για σεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Ανατολής (όπως συμβαίνει στις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία, με συνέπειες πιο αισθητές στα παράλια) αλλά στο ρήγμα που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό μετέφερε την καταστροφή σε μία πολύ πιο ευάλωτη –λόγω οικοδομικής ανεπάρκειας– ζώνης, οπότε οι συνέπειες ήταν τρομακτικά πιο μεγάλες, εις βάρος πληθυσμών που βρίσκονταν ήδη σε οριακή κατάσταση,

Μιλάμε τόσο για τα εδάφη της Συρίας, τα οποία φέρουν στην πλάτη τους μια δεκαετία πολεμικής σύρραξης με βομβαρδισμένες υποδομές, όσο και για τα εδάφη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου βρίσκονταν εγκατεστημένοι εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου.

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγεία γέμισαν από νωρίς με τραυματισμένα θύματα του σεισμού, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα εθελοντικές οργανώσεις και κράτη απ’ όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) προκειμένου να συνδράμουν στις καταστροφές, που ακόμη μένει να φανεί πόσο φονικές ήταν.

Ομάδα διάσωσης απεγκλωβίζει θύμα του σεισμού στην πόλη Άδανα της Τουρκίας.
Ομάδες διάσωσης προσπαθούν να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους μέσα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στα Άδανα της Τουρκίας.
Μια οικογένεια που έφυγε από τον πόλεμο στη Συρία και ζει στη Βηρυτό, κάθεται έξω από το σπίτι της μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.