Shutterstock
ΤΑΞΙΔΙ

Είναι ιδέα μας ή όλοι πήγαν φέτος στη Λευκάδα;

Τι έγινε φέτος με τη Λευκάδα ρε παιδιά;

Περίεργο καλοκαίρι το φετινό. Να φύγει και να μην ξανάρθει. Ένα καλοκαίρι που θα το θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή και όχι για καλό λόγο. Ο κορονοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, η μάσκα και το αντισηπτικό έγιναν καθημερινότητά μας, αλλά τα μπάνια του λαού δεν βγήκαν από το καλεντάρι.

Όπως ήταν λογικό ο κόσμος ήθελε να ξεσκάσει. Να ξεφύγει λίγο από την αρνητικότητα και την πίεση των μεγαλουπόλεων. Ήταν και η καραντίνα την άνοιξη, που μας έκανε όλους να θέλουμε ένα τσακ παραπάνω να αποδράσουμε το φετινό καλοκαίρι. Αλλά απ’ ότι φαίνεται είχαμε όλοι την ίδια σκέψη.

– Πού λες να πάμε φέτος διακοπές;

– Κανά νησί δε θα ήταν άσχημα, αλλά ψιλοφοβάμαι μωρέ το πλοίο.

– Και δεν πάμε μια Λευκάδα, που φτάνουμε με το αμάξι;

O παραπάνω διάλογος (οκ, ίσως λίγο παραλλαγμένος) πρέπει να έπαιξε πολύ στο repeat φέτος. Το ‘στεριανό’ νησί του Ιονίου, η Λευκάδα, μπήκε για τα καλά στο μάτι των απανταχού ταξιδιωτών. Ακόμη κι εκείνων που το σνόμπαραν. Ακόμη κι εκείνων που το θεωρούσαν από τα χειρότερα νησιά (WTF?).

Η Λευκάδα έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω της. Εκμεταλλευόμενη την οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα προσέλκυσε περισσότερους τουρίστες από ότι θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί το φετινό καλοκαίρι.

Πηγαίνω στη Λευκάδα κάθε χρόνο. Με καταγωγή από το νησί και έχοντας συγγενείς και φίλους, οι οποίοι μένουν μόνιμα στο νησί, δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να το επισκεφτώ. Κάθε καλοκαίρι, εκτός από το φετινό. Αποφάσισα να μην κατέβω (ή ανέβω – όπως θες πάρ’το), επειδή στο σπίτι των συγγενών μου όπου διαμένω, ζουν και άτομα από ευπαθείς ομάδες. Κορονοϊός φέτος, καταλαβαίνεις.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, θα πετύχω σίγουρα ένα δύο γνωστούς που θα τύχουν να επισκεφτούν το νησί για διακοπές. Φέτος, το μοναδικό καλοκαίρι που δεν πήγα, πρέπει να πήγαν σχεδόν ΟΛΟΙ οι γνωστοί μου. Όχι ένας και δύο. Δεν ξέρω πραγματικά τι συνέβη. Ήταν λες και μου το έκαναν επίτηδες.

Αυτό το tweet νομίζω τα λέει όλα. Το feed στο Instagram μου είχε αρχίσει να με προειδοποιεί από τον νωρίς. Έβλεπα από αρχές Ιουλίου κόσμο να πηγαινέρχεται στο νησί και να ανεβάζει φωτογραφίες. Αυτό που έγινε τον Αύγουστο, όμως, δεν το περίμενα.

Φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, πρώην, παλιοί συμμαθητές, celebrities, ήταν όλοι εκεί. Ήταν στη Λευκάδα βγάζοντας φωτογραφίες από τις υπέροχες παραλίες της. Από το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα, τον Άγιο Νικήτα. Κάνοντας βόλτες στα σοκάκια της πόλης και ανεβάζοντας stories από τα μαγαζάκια δίπλα στη γέφυρα.

Τι έγινε ρε παιδιά; Όλοι Λευκάδα πήγατε φέτος; Λογική η απορία. Οκ, ναι. Είδα πολλούς που επέλεξαν για τις διακοπές τους (όπως κάθε χρόνο) την Τήνο, σίγουρα την Κύθνο ή την Πάρο. Αλλά τι φάση με τη Λευκάδα;

Το γεγονός ότι μπορούσες να πας, αλλά και να φύγεις όποτε ήθελες βοήθησε. Ειδικά σε ένα καλοκαίρι γεμάτο αβεβαιότητα. Μάλιστα απ’ ότι λένε και οι ξενοδόχοι του νησιού, πολλές κρατήσεις στη Λευκάδα γίνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, σαν να λέμε δηλαδή βλέποντας και κάνοντας. Όπως ακριβώς κυλάει και το καλοκαίρι με τα κρούσματα του κορονοϊού.

Επίσης, το ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει για πολλά κρούσματα στο νησί (αλήθεια πώς γίνεται;) παρά το γεγονός ότι το επισκέπτονται τόσο Έλληνας (κυρίως), αλλά και ξένοι τουρίστες από τις γύρω χώρες, κάνει τον κόσμο να το εμπιστεύεται πιο εύκολα. Σε αντίθεση με νησιά που γνωρίζουν από πριν την επικινδυνότητα της κατάστασης, όπως για παράδειγμα την Πάρο και τη Μύκονο. Εδώ η Λευκάδα νικάει, ναι.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η φυσική ομορφιά του τόπου. Είναι οι πολλές και φανταστικές παραλίες (από το Πόρτο Κατσίκι και το Κάθισμα μέχρι το Αγιοφύλι και το Δεσίμι) του. Είναι τα ορεινά χωριά που μπορείς να φας πεντανόστιμους μεζέδες και να χαρείς τη φύση. Είναι η σύνδεσή του με νησάκια όπως το Μεγανήσι ή ο Καστός κι ο Κάλαμος που προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση μακριά από την πολυκοσμία. Και για να μη γράψω άλλες 50 σειρές για το τι είναι η Λευκάδα, μπορείς απλά να διαβάσεις τον αναλυτικό τουριστικό οδηγό που σου έχουμε ετοιμάσει.

Μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι φέτος ήταν η χρονιά της Λευκάδας. Ας ελπίσουμε να είναι και του χρόνου, με πιο ιδανικές συνθήκες.